Snellaadspecialist Electra breidt uit naar de Nederlandse markt

woensdag, 10 april 2024 09:19
Snellaadspecialist Electra breidt uit naar de Nederlandse markt

Brussel, 8 april 2024 - Electra, de Europese specialist in snelladen van elektrische voertuigen, kondigt zijn lancering op de Nederlandse markt aan. Tegen 2030 wil het bedrijf, dat al in acht landen aanwezig is, honderd snellaadstations met meer dan 600 laadpunten op Nederlandse bodem installeren.

Nederland moet als negende markt mee Europees marktleiderschap binnenhalen
Tegen 2030 zullen naar verwachting bijna 30 miljoen elektrische voertuigen ingeschreven zijn in Europa, alsook zal de verkoop van nieuwe thermische voertuigen in 2035 verboden worden. Electra wil deze overgang naar milieuvriendelijkere voertuigen ondersteunen door de massale uitrol van snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke laadstations. Concreet mikken ze erop om tegen 2030 in Europa 2.200 laadstations te openen met in totaal 15.000 laadpunten. Het bedrijf maakt geen geheim van hun ambitie om Europees marktleider te worden tegen 2030.

Om dit doel te bereiken boren ze ook nieuwe markten aan binnen Europa. Nederland is de negende markt waarin Electra zich lanceert sinds hun oprichting in 2021, naast België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje.

Doorgedreven gebruiksgemak
Dankzij scherpe tarieven en doorgedreven gebruiksgemak geniet Electra van een snelle, doch duurzame groei. Gebruikers kunnen tot een half uur op voorhand een laadpunt reserveren via de app, betalen kan met een laadpas, bankkaart, in de app of via Google Pay en Apple Pay, en de laadstations zijn 24 op 7 beschikbaar. Hierdoor kan Electra al rekenen op meer dan 100.000 laadsessies per maand.

De Electra laadstations zijn voornamelijk gelegen in stedelijke gebieden bij supermarkten, restaurants, hotels of openbare parkeerplaatsen. Recentelijk werd het eerste laadstation aan een luchthaven geopend, evenals meerdere laadstations op servicepunten langs de snelweg.

Snelle groei in korte tijd
Onder leiding van Louis-Charles Mosseray, die sinds augustus 2022 aan de slag is bij het bedrijf, heeft Electra een snelle groei doorgemaakt in België en Luxemburg. In slechts 18 maanden zijn er belangrijke samenwerkingen tot stand gekomen, met name met Delhaize en TaxisVerts. Daarnaast zijn er in België zo’n 35 snellaadstations met 200 laadpunten operationeel geworden. Hij neemt de leiding over de ontwikkeling van Electra in Nederland.

Louis-Charles, Algemeen Directeur van Electra BeNeLux: "Nederland is een strategisch zeer belangrijke basismarkt voor de Europese expansie van Electra. Om er ons doel van 100 snellaadstations tegen 2030 te realiseren, zijn we al volop bezig met het ontwikkelen van meerdere locaties. Nederland is een markt die zich zeer snel heeft ontwikkeld op vlak van AC-laden. Een verdere transitie naar elektrisch rijden komt met een noodzaak voor meer DC-laden, daarin zal Electra de markt bijstaan. Onze recente financieringsronde van 304 miljoen euro, geleid door het Nederlandse pensioenfonds PGGM, zal ons ook helpen om dit doel te bereiken."

Electra onderscheidt zich in de markt op onderstaande vlakken:

  • 100% eigen technologie: hun volledig in huis ontwikkelde software stelt Electra in staat om vandaag de dag het door gebruikers best beoordeelde laadnetwerk te zijn*
  • Als "pure player" is Electra volledig gefocust op snelladen. Hierdoor kunnen ze meer inzetten op innovatie en sneller schakelen.
  • Solide financiële middelen. Electra heeft recent 304 miljoen euro opgehaald in een Series B financieringsronde. De financieringsronde werd geleid door de Nederlandse PGGM, een van de grootste vermogensbeheerders in Europa. Bij deze kapitaalronde hernieuwden bestaande investeerders zoals Eurazeo, Rive Private Investment, de SNCF-groep via "574 Invest" en Serena ook hun vertrouwen in Electra, nadat ze al hadden deelgenomen aan eerdere financieringsrondes. Bpifrance nam ook deel aan de financieringsronde via zijn Large Venture Fund. Electra heeft zo in drie jaar tijd meer dan 600 miljoen euro aan kapitaal opgehaald om een van de beste Europese oplaadnetwerken op te zetten.
  • Het vertrouwen van toonaangevende partners. Electra geniet ook van de financiële steun van vooraanstaande publieke en private investeerders zoals Energy Infrastructure Partners AG (EIP) in Zwitserland en Oostenrijk, evenals RATP Capital Innovation, de Banque des Territoires, Ademe, de Eiffel Investment Group, RGreen Invest, Frst, en de Chopard Groep in Frankrijk.
  • Het bedrijf heeft ook talrijke strategische partnerschappen gesloten met erkende spelers zoals VINCI Autoroutes, Stellantis, Altarea, AccorInvest, Louvre Hotels Group, de Delhaize Groep, de luchthaven van Toulouse Blagnac, G7, Taxis Verts, Bolt, Europcar, Sixt, Honda, MG, InVivo, de Chopard Groep, en Hertz.