Polestar vermindert uitstoot van toeleveringsketen door hernieuwbare brandstoffen te integreren tijdens zeevracht

woensdag, 05 juni 2024 16:14
Polestar vermindert uitstoot van toeleveringsketen door hernieuwbare brandstoffen te integreren tijdens zeevracht

GÖTEBORG, ZWEDEN - 5 juni 2024. Polestar (Nasdaq: PSNY) zet nieuwe stappen om de uitstoot afkomstig van zijn toeleveringsketen te verminderen door hernieuwbare brandstoffen te integreren in zijn zeevrachtroutes. Die zijn verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de totale transportuitstoot van Polestar.

Daarnaast draait het Vehicle Processing Center (VPC) van Polestar in België nu ook op 100% hernieuwbare elektriciteit. Het VPC doet dienst als een afwerkings- en voorbereidingspunt. Voertuigen komen er terecht vooraleer ze geleverd worden aan Europese klanten en worden er ook opgeladen met hernieuwbare elektriciteit.

Nu de productie van Polestar 3 en Polestar 4 op gang komt, zullen de hernieuwbare brandstoffen aanvankelijk gebruikt worden om de geproduceerde voertuigen van Azië naar het VPC van Polestar in Zeebrugge, België te verschepen. Het gaat om zo’n 65% van de uitgaande zeevracht. Polestar is ook van plan om hernieuwbare brandstoffen te integreren in het vrachtvervoer dat vanuit Noord-Amerika komt. Dit in de tweede helft van het jaar, als de productie van Polestar 3 wordt uitgebreid naar South Carolina. Door B30 biobrandstof te gebruiken die 30% Fatty Acid Methyl Esters (FAME) bevat, wordt de uitstoot tijdens deze scheepvaartroutes verminderd met zo’n 20 tot 25% in vergelijking met conventionele zwavelhoudende stookolie.

Polestar zette ook stappen om de intercontinentale inkomende zeevracht voor productiematerialen en distributie van reserveonderdelen koolstofvrij te maken. Die draait nu op volledig op FAME-brandstof en vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 84% vergeleken met fossiele brandstof. De FAME-brandstof is een biobrandstof gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, waaronder ook gebruikt frituurvet. Grondstoffen die afkomstig zijn van palmolie of gelinkt zijn aan de productie van palmolie worden niet gebruikt.

Jonas Engström, Head of Operations bij Polestar, zegt: “Dit is een belangrijke stap in het doel van Polestar om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn. Echt klimaatneutraal worden, betekent de uitstoot van broeikasgassen volledig bannen uit alle activiteiten en in elke fase van de levenscyclus van onze wagens, inclusief de uitstoot die afkomstig is van onze toeleveringsketen. Nu we een versnelling hoger schakelen op vlak van groei door zowel ons aanbod als onze productiefaciliteiten uit te breiden, is er ook meer aandacht voor de behoefte aan duurzame logistieke oplossingen."

Polestar publiceerde onlangs zijn Sustainability Report van 2023. De uitstoot van broeikasgassen per verkocht voertuig daalde in 2023 met 9% ten opzichte van 2022. Het illustreert dat groei niet per se hand in hand moet gaan met een hogere uitstoot.

Laatst aangepast op woensdag, 05 juni 2024 16:17