Aramco verwerft belang van 10 procent in kapitaal van HORSE Powertrain Limited, een nieuwe wereldwijde onderneming voor motoren en transmissies, opgericht door Renault Group en Geely

dinsdag, 02 juli 2024 17:43
Aramco verwerft belang van 10 procent in kapitaal van HORSE Powertrain Limited, een nieuwe wereldwijde onderneming voor motoren en transmissies, opgericht door Renault Group en Geely

Aramco, een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van energie en chemische producten, ondertekende definitieve overeenkomsten om een belang van 10 procent te verwerven in HORSE Powertrain Limited, het nieuwe wereldwijde motor- en transmissiebedrijf opgericht door Renault Group, Zhejiang Geely Holding Group en Geely automobile Holdings Limited (samen ‘Geely’). HORSE Powertrain Limited werd op 31 mei 2024 opgericht door Renault Group en Geely en heeft zijn maatschappelijke zetel in Londen (Groot-Brittannië).

Aramco zal een belang van 10 procent nemen in het kapitaal van HORSE Powertrain Limited, gelijk verspreid over Renault Group en Geely, die elk een belang van 45 procent behouden. De prijs die Aramco bij de closing dient te betalen onder de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden en met inbegrip van het verkrijgen van de wettelijke vergunningen, zal gebaseerd zijn op een bedrijfswaardering van 7,4 miljard euro.

Deze investering zal de bijdrage van Aramco aan de wereldwijde energietransitie versterken door duurzamere mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen en te commercialiseren. De overeenkomsten omvatten ook samenwerkingsakkoorden voor Aramco en Valvoline, die betrekking hebben op technologieën, brandstoffen en smeermiddelen om de prestaties van HORSE Powertrain Limited op het gebied van verbrandingsmotoren gezamenlijk te verbeteren.

Aramco, Renault Group en Geely zijn het erover eens dat de autosector haar koolstofuitstoot enkel kan terugdringen met een combinatie van verschillende technologieën, zoals uiterst efficiënte verbrandingsmotoren, transmissies, hybridemotoren, alternatieve brandstoffen zoals koolstofarme synthetische brandstoffen en waterstof, evenals elektrische wagens. Die combinatie is nodig om de energietransitie en de evolutie van de mobiliteit overal ter wereld te ondersteunen.

HORSE Powertrain Limited heeft zich als doel gesteld om de weg vrij te maken voor technologieën van de nieuwste generatie, die de emissies sterk terugdringen. Aramco kan prat gaan op unieke capaciteiten om de ontwikkeling van toegankelijke en duurzame koolstofarme oplossingen te vergemakkelijken, waaronder een wereldwijd netwerk van R&D-centra dat onderzoek doet naar synthetische brandstoffen, waterstof en de optimalisering van verbrandingsmotoren.

Ahmad O. Khowaiter, Aramco Executive Vice President of Technology & Innovation, zei: “De investering van Aramco zou rechtstreeks moeten bijdragen tot de ontwikkeling en wereldwijde uitrol van betaalbare, efficiënte en koolstofarme verbrandingsmotoren. Samen met Geely en Renault willen we onze expertise en onze collectieve middelen benutten om de revolutionaire vooruitgang op het vlak van motoren- en brandstoftechnologieën te ondersteunen. Met een sterke focus op innovatie willen we oplossingen aanbieden die de uitstoot van de transportsector verminderen en die tegelijk tegemoetkomen aan de behoeften van constructeurs en automobilisten. Door een langetermijnpartnerschap tussen Valvoline en HORSE Powertrain Limited, Renault Group en Geely te garanderen, tonen we met deze investering ook aan dat Aramco in staat is om wereldwijd waarde te creëren en te capteren.”

Luca de Meo, Algemeen Directeur van Renault Group, verklaarde: “De autosector koolstofvrij maken is geen solowerk. Het vereist dat de beste spelers hun krachten bundelen om nieuwe wegen te openen en innovatieve oplossingen te vinden. Dat doen we vandaag door Aramco te verwelkomen als strategische partner van HORSE Powertrain Limited. Er werd een shockteam samengesteld om de toekomst van verbrandings- en hybridemotoren opnieuw uit te vinden.”

Daniel Li, Algemeen Directeur van Geely Holding, verklaarde: “Om koolstofneutraal te worden zullen wereldwijde synergieën, veelzijdige technologieën en gedeelde ervaringen nodig zijn. Met de steun en expertise van Aramco op het vlak van brandstoftechnologieën versterkt HORSE Powertrain Limited zijn leidersrol op het gebied van koolstofarme en koolstofvrije brandstoftechnologieën zoals methanol en waterstof.”

Matias Giannini, Algemeen Directeur van HORSE Powertrain Limited, verklaarde: “Ik ben verheugd dat Aramco zich aansluit bij HORSE Powertrain Limited. Aramco's expertise op het vlak van synthetische brandstoffen en waterstof maakt de onderneming tot de ideale partner om spitstechnologische oplossingen te leveren op het vlak van emissiearme motoren en zo de koolstofuitstoot van onze sector te reduceren. Samen vestigen we nieuwe normen op het vlak van innovatie in de autosector.”

Informatiefiche van HORSE Powertrain Limited:

  • 17 productievestigingen wereldwijd
  • 9 industriële klanten in 130 landen
  • 5 R&D-centra
  • Ongeveer 19.000 medewerkers
  • Strategische ligging, gericht op China, Europa en Latijns-Amerika
  • Verwacht wordt dat er ongeveer 5 miljoen aandrijfgehelen per jaar zullen worden gebouwd
  • Dekking van alle soorten aandrijfgehelen – full hybrids en plug-in hybrids met groot rijbereik, alsook verbrandingsmotoren die gebruikmaken van alternatieve brandstoffen zoals ethanol, methanol, lpg, cng, waterstof, enz...
Laatst aangepast op maandag, 01 juli 2024 17:44