De Lijn neemt de eerste nieuwe generatie elektrische bussen VDL in dienst in Destelbergen

dinsdag, 02 juli 2024 17:59
De Lijn neemt de eerste nieuwe generatie elektrische bussen VDL in dienst in Destelbergen

De Lijn neemt op 1 juli de eerste nieuwe generatie elektrische bussen van leverancier VDL in dienst vanuit de stelplaats Destelbergen. De eerste 5 van 24 e-bussen van VDL versterken de elektrische vloot van de Vlaamse Vervoermaatschappij in de regio Gent.

“De eerste vijf e-bussen van VDL worden vanaf 1 juli in dienst genomen vanuit de stelplaats Destelbergen. Deze stelplaats verwacht de volgende weken en maanden nog 5 e-bussen, de overige 14 voertuigen van deze bestelling bij VDL zullen worden ingezet vanuit de stelplaats Sint-Niklaas. Afgelopen legislatuur hebben we de vergroening van de busvloot bij De Lijn effectief ingezet. Door de bijkomende investeringsmiddelen die werden voorzien kon de vervoermaatschappij verschillende bestellingen plaatsen. E-bussen verbruiken geen fossiele brandstof en stoten helemaal niets uit. Dit is zowel voor het klimaat als voor de gezondheid van wie zich in of om de bus bevindt een groot voordeel. Daarnaast koopt De Lijn alleen groene stroom, zo is er ook bij de productie van de energie geen uitstoot. Het is noodzakelijk dat deze transitie verder wordt gezet en hier de nodige middelen voor worden voorzien”, aldus uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

“We zijn bijzonder blij dat we ook in de regio Gent onze klanten kunnen laten genieten van de nieuwe generatie e-bussen,” zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Net zoals alle andere e-bussen beschikken ze over vele troeven die het reizigerscomfort verhogen, zoals USB-laadpunten voor smartphones, extra-brede infoschermen met halte-informatie, elektrisch bediende oprijplaten voor minder mobiele reizigers, zetels met gerecycleerd leder, een vloerbedekking met houtlook en een verbeterde ventilatie. Maar ook aan de veiligheid en het comfort van onze chauffeurs is gedacht. De e-bussen zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen die in de modernste auto’s niet zouden misstaan, zoals bijvoorbeeld camera’s in plaats van spiegels en meerdere detectiesystemen om voetgangers en fietsers op te merken. Speciale aandacht is geschonken aan de stuurpost van de chauffeur, die over een eigen airco en een verwarmde en geventileerde stoel beschikt.”

De nieuwe e-bussen zullen vanuit Destelbergen de regio Gent bedienen. Met hun indienstname wordt de Gentse busvloot verjongd.

Elsie Sierens, burgemeester gemeente Destelbergen, voegt toe: “Dat het openbaar vervoer een duurzame weg inslaat en voor elektrificatie kiest, past perfect in de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dat wij in Destelbergen een primeur kunnen aanbieden, nl. dat de eerste VDL e-bussen van hieruit de regio zullen bedienen, verheugt ons des te meer.” ​ 

Laatst aangepast op maandag, 01 juli 2024 18:02