Primeurtest: Mercedes EQA Edition 1

zaterdag, 27 februari 2021 11:48
Primeurtest: Mercedes EQA Edition 1

Overgangsfiguur ?!


Mercedes heeft met de EQC één volledig elektrisch model in het gamma. Dit jaar komt daar verandering in met vooreerst de EQA. Daarna volgen EQS, EQB en EQE, zodat ook het merk met de ster in ieder segment aanwezig is met een EV-model, net zoals ze dat ook doen met een ruim gamma plug-in hybrides.
De nieuwe EQA plaatst zich onderaan het gamma en gebruikt hiervoor nog geen specifiek platform voor elektrische aandrijvingen en modellen. Hij staat op het MFA2-platform dat oorspronkelijk niet voorzien was voor een elektrische aandrijving. Een dergelijk platform komt er pas op het eind van dit jaar en zou luisteren naar de naam EVA-platform.
Tot zover moeten wij het stellen met deze nieuweling. Wij mochten als één van de eersten het stuur nemen van de nieuwe EQA.

Andere accenten

Aan de basis is deze EQA gelijk aan de Mercedes GLA, die wij reeds kennen. Visueel kenmerkt hij zich door een zwart kunstof paneel vooraan en doorlopende achterlichten over de kofferklep en lichtjes andere bumpers. De wielen krijgen dan weer wat koperaccenten, al was dit op ons testmodel niet het geval, vermits hij nog over wintervelgen en bijhorende banden beschikte. Binnenin zien wij wat blauwe accenten, bijvoorbeeld in de luchtroosters en bij sommige ledersoorten duiken wat kleine blauwe streepjes op. Voor de rest is het interieur idem aan de modellenreeks die zo kenmerkend is voor de A- en B-klasse, GLB en GLA. Een interieur waar wij eerder al lovend over waren. Over het MBUX-infotainment hadden wij het ook reeds uitgebreid bij andere Mercedes-modellen. Wij zijn nog steeds fan.

2 ton voor 66,5 Kwh

Dat een elektro-aandrijving voor wat extra gewicht zorgt weten wij ondertussen. Dat is hier evenzeer het geval, vermits aan de basis dit platform niet voorzien was voor elektrificering. De EQA zet welgeteld 2040 kg op de weegschaal en offert hier wat interieur en kofferruimte op. Vooral dat laatste valt op, er is “slechts” 340 liter bagageruimte beschikbaar, terwijl dat in een plug-in hybride versie toch 385 liter is. Dat gewicht heeft ook te maken met het feit dat Mercedes voor een vrij grote batterij kiest, om het rijbereik en het vermogen toch nog aanvaardbaar te maken. De batterijcapaciteit bedraagt 66,5 Kwh. Op die manier kunnen Mercedes-verkopers hun klanten over de streep trekken met een rijbereik van 400 km. WLTP-norm weliswaar. Met volgeladen batterij toonde de boordcomputer een rijbereik van 365 km. Tegen eind dit jaar belooft Mercedes meer rijbereik en dit zal niet met een groter batterijpakket zijn, maar wel een batterij met een andere chemische samenstelling, wat een grotere densiteit moet opleveren. Hiermee zou een rijbereik tot 500 km mogelijk moeten zijn. Wij kijken ernaar uit.

De synchrone elektromotor levert 190 pk (140 Kw) en een koppel van 375 Nm. Daarmee haal je een spurtje naar 100 km/u in 8,9 seconden en een begrensde topsnelheid van 160 km/u. Die laatste hebben wij niet getest.

Voorwielaandrijving

De EQA 250 brengt zijn kracht naar de voorwielen. Hierdoor speelt hij op zekerheid. Hij rijdt zoals de meeste elektrische auto’s. Zonder verpinken bouwt hij geleidelijk en moeiteloos zijn snelheid op. Een aangename reispartner is dit. Enkel in de sport-stand, in te stellen op de knop op de middenconsole, krijg je iets meer sensaties en voel je het volle vermogen. De EQA rekent op zijn bestuurder door met de spatels aan het stuur de rijstand en bijhorende regeneratie te kiezen. Op snelwegen kies je voor de stand D Auto en wanneer je de snelwegen verlaat, kun je kiezen voor D+, D- of zelfs D- -, waardoor in die laatste de recuperatie het grootst is. Je voelt in de verschillende standen de auto telkens zelf vertragen wanneer je de voet van het gas(stroom)pedaal haalt. Belangrijk en handig is zeker dat de auto door het gebruik van de GPS en de camera’s zelf bepaalt wanneer je je voet mag lossen. Dit zogenaamde “actief gaspedaal” vraagt met een lichte tegendruk wanneer je het best de auto laat vertragen. Even wennen, maar wie eerder al een EV-auto reed, zal vlug vertrouwd raken met dit systeem en op die manier een zuinige rit tegemoet gaan.

Verder rijdt de EQA aangenaam, filtert hij wegoneffenheden prima en zijn de rol- en rijgeluiden opperbest. Zelfs met de winterbanden van onze testauto. Door de lage plaatsing van de batterijen, is de gewichtsverdeling ook prima, wat de stabiliteit en wegligging ook ten goede komt. In optie zijn adaptieve schokdempers beschikbaar.
Naast de eerder vermelde versie met rijbereik tot 500 km, komt er zelf een variant met een 2de synchrone motor die de achteras zal aandrijven. De motor op de voortrein zal dan enkel assistentie bieden wanneer nodig.
Wat verbruik betreft, varieerde onze voorwielaandrijver tijdens de testrit tussen 24,7 Kwh/100 km op de snelweg met de actieve cruise control op, tot een 20,4 kWh bij een heel rustige rijstijl in de stand D- -. Het gemiddelde hebben wij niet kunnen testen, maar Mercedes geeft zelf een WLTP-verbruik op van 17,7 kWh per 100 km. Een haalbare kaart denken wij.

Opladen

Standaard heeft de EQA een 11 Kw-laadmogelijkheid, waardoor hij 3-fasig in zo’n 7 uur volgeladen zal zijn. Wil je snelladen, dan kan dat ook. Hij gaat tot 100 Kw. Wij hingen hem halverwege onze testdag even aan de snellaadpaal van 50 Kw en hierdoor had hij 41 minuten nodig om van 47 % naar 100 % te gaan. Tot 80 % in 30 minuten is zeker mogelijk. Mooie prestatie. Nu nog het netwerk snelladers uitbouwen en het komt goed.

Budget

De nieuwe EQA is er vanaf 49 973,- €. Onze Edition 1 testmodel kost meteen 9 450, € extra. Hiervoor heb je het specifieke leder met de blauwe accenten, 20-duimsvelgen en AMG styling kit. Een flinke hap uit een particulier gezinsbudget alweer. Ondanks het feit dat er geen BIV en verkeersbelasting dient betaald te worden. Maar Mercedes zal in eerste instantie op de fleetmarkt mikken, vermits hun sterrengamma het hier zeer voortreffelijk doet en de aftrekbaarheid en fiscaliteit interessant blijft.

Het 2de elektrisch model bij Mercedes heet EQA en bouwt voort op de populaire GLA. Het is wachten op specifieke modellen op een eigen elektrisch platform. Niettemin houdt deze EQA de traditie van Mercedes in ere. Hij is uiterst comfortabel en rijdt heel soepel en sereen. Voor grote gezinnen zal zijn koffer wat tegenvallen, te danken aan de inplanting van zijn batterijen onderaan de vloer. Daarnaast koppelt hij zijn rijbereik aan een voorbeeldige zuinigheid. Tot slot is ook zijn prijs naar Mercedes-normen. Duur maar heel degelijk. Particulieren denken misschien 2 keer na om tot aankoop over te gaan, maar bij fleetmanagers die alsmaar meer het wagenpark willen vergroenen, is dit een must have.

PLUS
- rijbereik en verbruik
- wegligging
- comfort

MIN
- prijs
- weinig verschil met GLA
- kleine koffer

 
tekst en foto’s: Filip Dewulf