Primeurtest: Dacia Spring

donderdag, 01 april 2021 19:47
Primeurtest: Dacia Spring

Spring is in the air

Dacia – dat sinds 2004 deel uitmaakt van de Renault-groep – gaat er prat op een gamma budgetvriendelijke auto’s aan te bieden. 
En nu elektrische auto’s in diverse prijsklassen ingeburgerd willen raken, springt Dacia op de markt met de goedkoopste elektrische auto die momenteel te koop aangeboden wordt.   Wij gaan in een eerste test na of hij zijn prijs waard is.

16 990,- euro

Dat is de prijs die Dacia wil voor het basismodel van deze Spring.  Deze heet Comfort. Verwacht aan de basis geen spectaculaire of high tech-uitrusting.  Het noodzakelijkste is aanwezig, meer niet. De beter uitgeruste versie krijgt een achterrijcamera, het 7-inch aanraakscherm met navigatie en oranje accenten op de dakdragers bovenaan, buitenspiegels en voorbumper.  Deze heet Comfort Plus en kost 17 990,- €.  De auto is nu al te bestellen, de eerste leveringen zijn er in september. Het navigatiesysteem werkt naar behoren, in deze prijsklasse niets op aan te merken. Starten doe je nog met een traditionele sleutel en de handrem is ook een ouderwetse hendel.  De Spring ziet er veel kleiner uit dan de foto’s laten uitschijnen.  Hij is slechts 3,73 meter lang en 1,77 meter breed.  Dat hij er op foto’s groter uitziet, heeft eerder te maken met zijn cross over look, wat resulteert in een hoogte van 1,51 meter.   

45 pk en 27,4 kWh

De synchrone elektromotor in de Spring levert een matige 45 pk en 125 Nm aan koppel.  Knalprestaties zijn uit den boze met deze “spring in ’t veld”.   Een spurtje trekken naar 100 km/u lukt in 19,1 secoonden.  Spurten is hier het verkeerde woord.  Lang geleden dat wij bij het optrekken op de snelweg zolang tijd nodig hadden. Snelheidsboetes zul je met deze auto op de snelweg alvast niet hebben, vermits de topsnelheid beperkt blijft tot 125 km/u. Vooral ook het hernemen vraagt wat tijd, van 80 naar 120 km/u vraagt zelfs 26,2 seconden.  Probeer de snelweg te vermijden, zouden wij aanraden.  Echt stadsverkeer is eerder zijn ding.   Daar is vlot meerijden met het verkeer geen probleem, want bij het optrekken is er het vermogen en koppel dat bij een elektrische auto beschikbaar is.  In zone 30 en 50 zal je geen hinder ondervinden van de magere prestaties. 

Het batterijpakket onder de vloer van de Spring bevat 27,4 kWh. Dat levert een WLTP-rijbereik op van 230 km op.  In puur stadsverkeer zou dit zelfs tot 300 km moeten kunnen.  Bij onze test toonde de autonomie 211 km voor een 100 % geladen batterij.    
Opladen kan in 4,5 uur aan een wallbox van 7,4 kW.  Aan een lader van 3,7 kW is dat al 8,5 uur.  Snelladen kan ook, weliswaar tot maximum 30 kW en dan ben je in 1 uur tot 80 % vol. De DC-laadkabel hiervoor is wel een optie (250,- €).  Zeker erbij nemen volgens ons.

Stadsverkeer is dus zeker de habitat van deze auto.  Bijkomende voordeel van zijn klein formaat is zijn draaicirkel, draaien en keren op 9,3 meter.  Wel is zijn besturing heel zacht en geeft hij weinig feedback.

Springen

De Spring rijdt voor de rest vrij vlot, zolang het wegdek er effen bijligt.  Op betonwegen, kasseien en slecht wegdek gaat hij wat springen, hij doet zijn naam hier alle eer aan.  En bij snel genomen bochten zit de voortrein ook snel aan zijn limiet en gaat hij sterk overhellen. Dit zal zeker ook te maken hebben met zijn kleine 14-duimswielen.   Maar om als een gek rond te rijden, is deze niet gemaakt.  Gewoon de snelheidslimieten in de stad en de rand errond respecteren en dan is er geen enkel probleem.

Met de Spring heeft Dacia de goedkoopste elektrische auto op de markt.  Geen futuristisch ogend model, geen superdeluxe uitrusting en flitsende prestaties.  Wie hiermee kan leven en zijn auto gebruikt waarvoor hij bestemd is, van A naar B rijden in alle rust en stilte, zal zich niet miskopen.  Als je hem ziet als een allround auto waar je ook lange afstanden wilt doen op snelwegen, komen zijn prestaties en zijn weggedrag niet in aanmerking.  Budgetbewuste kopers die in de stad een slechts beperkt aantal kilometers willen doen en milieubewust blijven, zijn bij Dacia tegenwoordig aan het juiste adres. 
Ook deelbedrijven zullen zeker interesse tonen om deze aan hun vloot toe te voegen.

 

PLUS

  • prijs
  • klein formaat in de stad
  • draaicirkel

MIN

  • lichte besturing
  • springerig op slechte wegen
  • prestaties

 
tekst:: Filip Dewulf
foto’s: Filip Dewulf en groupe Renault Belgi¨Luxemburg 

Laatst aangepast op donderdag, 01 april 2021 23:38