Eerste test: Dacia Spring EXTREME 65

vrijdag, 19 mei 2023 10:35
Eerste test: Dacia Spring EXTREME 65

Budget-EV krijgt update

In 2021 lanceerde Dacia – dat deel uitmaakt van de Renault-groep – een eerste elektrische auto. De Dacia Spring is een A-segmenter van 3,73 meter lang, 1,77 meter breed, voor een hoogte van 1,51 meter. Sinds de lancering verkocht Dacia 110.000 exemplaren van de Spring.

De Spring was tot op heden enkel verkrijgbaar met een motorvermogen van 45 pk. Daar komt nu verandering in met een upgrade naar een vermogen van 65 pk. Dit kadert in de nieuwe merkidentiteit die in 2022 gelanceerd werd met het nieuwe logo, dat er veel frisser uitziet dan voorheen. Tevens lanceert Dacia in het ganse gamma de EXTREME-uitrustingslijn. Extreme staat voor outdoor en lifestyle en dat vertaalt zicht in nieuwe kleuren ‘slate blue’ en ‘cedar green’ in combinatie met koperen elementen, die onder andere in de buitenspiegelkappen en de logo’s terugkomen. Een hippe Dacia Spring zowaar. Of de auto ook zo hip is als zijn uiterlijk wil laten uitschijnen, dat gaan wij na tijdens een testrit in de binnenstad van Wenen.

Wanneer je plaats neemt in de stoelen uit één stuk, is het zoeken naar de startknop. Die is er niet. Dit is de eerste en waarschijnlijk de enige elektrische auto die je start zoals een conventionele motor, door te draaien aan de sleutel in het contact. De versnellingen bedien je met een ronde draaiknop in de middenconsole met keuze uit P, N of D. Ook de handrem lossen doe je manueel, met de traditionele hendel tussen de zetels.

Upgrade naar 65 pk
Dacia vermeldt graag dat hun Spring een lichte auto is met een gewicht van net geen 1000 kilogram. De batterij weegt slechts 188 kg. Voor het nieuwe model krijgt de motor van de Spring 65 pk (48 kW), ten opzichte van het basismodel – die trouwens ook leverbaar blijft – met slechts 45 pk. “Easy to run, easy to charge”, zo geeft Dacia ons nog mee. De klanten van een Spring rijden per dag gemiddeld 31 kilometer aan een gemidddelde snelheid van 26 km/u. Op die manier moet je erin slagen als Dacia-klant een ganse week rond te komen met één batterijlading. De batterij van de Spring is trouwens maar 26,8 kWh groot. Het rijbereik schommelt tussen 220 en 305 kilometer, afhankelijk van je rijstijl en de omgeving waar je rijdt. Wij vertrokken met een volle batterij en een boordcomputer die 211 beschikbare kilometers aangaf.

Het moet gezegd dat wij na een rit van zo’n 75 kilometer in en rond de binnenstad van Wenen uitkwamen op een verbruik van 13,1 kWh per 100 km. Wie uit is op prestaties, geven wij graag mee dat de Spring Electric 65 in 3,9 seconden sprint, weliswaar naar 50 km/u. En dat is zomaar eventjes 33 procent (of 5,8 sec.) sneller dan de Electric 45. Voor de volledigheid geven wij graag ook de sprint naar 100 km/u mee, die doet hij in 13,7 seconden en dat is 28 procent betert dan de 45-versie. De gezwindheid voel je wel en dat maakt dat de Spring ‘65’ zich al iets meer op zijn gemak voelt op snelwegen, waar dat met de ‘45’ niet echt een sinecure was, herinneren wij ons van een vorige test. Wat van deze Dacia nog altijd geen kilometervreter maakt.

Wie denkt om in het stadsverkeer aan ‘one-pedal-drive’ te doen, is eraan voor de moeite. De recuperatie is heel miniem en een B-stand is er niet. Ook remmen gebeurt op de traditionele manier met het rempedaal. Je kunt niet alles hebben in een budget-auto, denken wij dan. 

Op zoek naar grip
Onze testsessie in Wenen verliep in Belgisch weer. En dat vond onze Dacia Spring niet zo aangenaam, vermits hij nogal moeite heeft met grip op natte wegen. Vooral bij het nemen van een op- of afrit van een snelweg of op bochtigere wegen, hebben de voorwielen al snel last van gripverlies. Ongetwijfeld te wijten aan de simpele dunne Chinese bandjes waarmee de Spring standaard uitgerust is. Ook de besturing is zeer licht en geeft weinig feedback. Je blijft maar best voorzichtig in de bochten, wat nog eens benadrukt dat de Spring vooral in de stad tot zijn recht zal komen.

Budgetprijs
Een kleine elektrische auto voor een kleine prijs. De Dacia Spring Extreme Electric 65 is er voor 22.690 euro. Ten opzichte van een Electric 45 Essential is dat precies 1.700 extra. Vermits hij toch een pak vlotter door het verkeer gaat, is dit ons inziens toch te overwegen waard. De Spring richt zich vooral op particuliere klanten, die een goedkope EV zoeken. 72 procent van de klanten zijn ook nieuwe klanten voor Dacia en voor 93 procent daarvan is het een eerste elektrische auto.
De Dacia Spring in zijn Extreme 65-versie moet het hebben van wat extra kleurrijke (in dit geval koperkleurige) accenten en iets betere prestaties door het extra vermogen.  Verder blijft het rijbereik eerder beperkt met de kleine batterij en is zijn habitat vooral stadsverkeer.  Rijplezier is niet aan hem besteed door het gebrek aan grip. Maar onthoud vooral dat dit zowat de goedkoopste elektrische auto is op onze markt. 

PLUS

  • verbruik
  • iets betere prestaties
  • handig in de stad

MIN

  • Grip voorbanden
  • harde plastics in het interieur
  • beperkt rijbereik buiten de stad

Tekst: Filip Dewulf
Foto’s: Dacia

 

Getagged onder:
dacia
Laatst aangepast op vrijdag, 19 mei 2023 10:42

Gerelateerde items (op tag)

Meer Duster dan ooit

“Meer Duster dan ooit”: Nieuwe Duster bouwt voort op de geschiedenis van een model dat is uitgegroeid tot een marktreferentie en een waar icoon van het merk en zijn waarden: Robuust en Outdoor, Essentieel en Cool, Eco-Smart. Duster, die in 2010 het levenslicht zag en in 2017 een eerste keer werd vernieuwd, wist zich te onderscheiden door te breken met de traditionele stijlelementen van de SUV-markt.

Nieuwe Dacia Spring: gamma en prijzen België

Spring, die in 2021 werd gelanceerd, vond sinds zijn lancering in Europa al meer dan 140.000 eigenaars. 2023 was een recordjaar met 61.803 verkochte exemplaren wereldwijd, een stijging met 26,4 procent ten opzichte van 2022. Hij is het op twee na meest verkochte elektrische model op de Europese particuliere markt en draagt bij tot de democratisering van de elektrische mobiliteit.

Dacia goes extreme

Het strategische plan ‘Renaulution’, dat in januari 2021 werd voorgesteld door Luca de Meo, CEO van Renault Group, bepaalde een duidelijk actieplan voor Dacia: het territorium van het merk uitbreiden door voort te bouwen op meer dan vijftien jaar succes, de waarden herbevestigen en een steeds modernere aantrekkingskracht nastreven.