Test: Mercedes EQS SUV 580 4Matic AMG Line

dinsdag, 13 juni 2023 17:14
Test: Mercedes EQS SUV 580 4Matic AMG Line

Summum-klasse op SUV-gebied

Na de berlines EQE en EQS is het de beurt om deze op hoge poten te zetten. De eerste die uitpakt met verhoogde en ruimere levensstijl, is de EQS, wat resulteert in de EQS SUV. Wij testten de topversie, de EQS SUV 580 4Matic.

Groot, groter grootst

Wanneer je de EQS SUV voor het eerst aanschouwt en er daarna instapt, is de indruk vrij indrukwekkend. En wanneer je weet dat deze auto in Amerika gebouwd wordt, is de indruk van grootsheid op zijn plaats. De auto is 5,12 meter lang, 1,95 meter breed voor een hoogte van 1,71 meter. En zoals het een SUV betaamt, resulteert die grootte in heel veel binnenruimte. De EQS SUV is optioneel beschikbaar met een derde zitrij. De toegang tot die derde zitrij gebeurt door de tweede zitrij over 13 centimeter elektrisch te verschuiven. Dit gaat wel vrij traag en bij het terugplaatsen van die achterbank kwam op ons testexemplaar de rugleuning niet altijd terug in de ideale positie. Beetje irriterend wanneer je de kinderen aan school of sportclub gaat afzetten. Uiteraard slinkt ook het koffervolume als je voor de zevenzitter kiest. Met alle zetels rechtop is dit slechts 195 liter. De bagage voor het ganse gezin zal in een dakkoffer moeten vrezen we, wat ongetwijfeld nefast zal zijn voor het verbruik en rijbereik.   

Motoren en prestaties
De Mercedes EQS SUV 580 beschikt over twee elektromotoren die samen 544 pk (400 kW) en 858 Nm aan koppel leveren. Het sprintje naar 100 km/u lukt in 4,6 seconden. De topsnelheid bedraagt 210 km/u, wat zeker voldoende is. Het optrekken is zoals verwacht indrukwekkend en gebeurt in alle stilte, maar je kunt vooral ook genieten van het comfort en de luxe-uitrusting aan boord, tot massagestoelen en specifieke programma’s die via het infotainment beschikbaar zijn. Deze EQS SUV is vooral een cruiser en kilometervreter waar je zonder zorgen grote afstanden kunt mee doen. Geholpen door de actieve cruise control met verkeersbordherkenning en de andere rij-assistentiesystemen.  Soms hadden wij zelfs de indruk dat bepaalde systemen wat overdreven werkten en/of te snel ingrepen. Maar attent als we waren, konden wij die snel overrulen.

Naast grote motoren en prestaties, beschikt de EQS SUV ook over een aanzienlijk batterijpakket. Met 108 kWh is het rijbereik indrukwekkend, net geen 600 kilometer volgens de officiële cijfers. Wij haalde een ruime 450 kilometer. En wanneer je optimaal gebruik maakt van zijn recuperatiemogelijkheden, die in te stellen zijn door aan de hendels achter het stuur te trekken. Gaande van geen recuperatie tot volledige automatische. Hierdoor valt het verbruik verrassend goed mee, tenzij je constant gebruik maakt van de sportmodus. Ons verbruik varieerde van een mooie 21,6 kWh tot 26,4 kWh. Opladen kan standaard via de interne lader van 11 kW, optioneel via 22 kW, waardoor de normale laadprocedure gehalveerd wordt. Snelladen kan tot 200 kW, van 10 % tot 80 % gaat in zowat een halfuurtje. Wie een nog groter rijbereik wenst, kan opteren voor de EQS SUV 450, die het rijbereik optrekt tot ruim 600 kilometer. 

Rijden
Ondanks het gewicht van 2735 kg heeft de EQS SUV geen moeite met een kronkelige weg of een dynamische rit. Er zijn een viertal rijmodi, gaande van Eco, over Comfort tot Sport of Individual. In de Eco-stand is het vermogen beperkt en dat merk je. De meest optimale stand is de Comfort-stand. Dankzij de standaard luchtvering geniet je van hoogstaand comfort. In combinatie met alle instellingen en gadgets die het Hyperscreen bevat, is dit het summum van luxe en uitrusting. En tot slot heb je de vierwielsturing, waarbij de draaicirkel de spreekwoordelijke zakdoek benadert. De EQS SUV is een grote auto, maar je hebt niet de indruk met een dergelijk gewicht en grootte onderweg te zijn, wat hem bepaald dynamisch maakt, als is dit nog altijd geen sportwagen.  

Prijs
Bij een Mercedes komt automatisch de prijs aan bod.  Onze testwagen ESQ SUV 580 4Matic AMG Line is er vanaf 169.400 euro. Met wat opties – die in pakketten gebundeld zitten – loopt de prijs vlot tegen de 180.000 euro of meer aan. Niet voor iedereen weggelegd uiteraard. 

De Mercedes EQS SUV 580 4Matic is een op zijn zachtst gezegd indrukwekkende rijmachine. Hij koppelt prestaties aan een uitermate hoogstaand comfort, in combinatie met een aanvaardbaar verbruik dat voor een prima rijbereik zorgt. Vermits SUV’s nog altijd populair zijn, zou de SUV van de EQS wel eens een succes kunnen zijn, vermits hij ook als zevenzitter verkrijgbaar is. Goedkoop is hij uiteraard niet, maar wij hebben het hier over een Mercedes. En ondertussen is er ook al een kleinere broer, de EQE SUV, waar wij later ongetwijfeld ook nog mee op pad gaan.

PLUS

  • rijbereik en verbruik
  • afwerking en luxe
  • groot maar toch discreet

MIN

  • omslachtig neerklappen achterzetels
  • stevige prijzen
  • verbruik bij sportieve rijstijl

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Mercedes Benz

 

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op woensdag, 05 juli 2023 15:46

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.