Test: BMW iX1 Xdrive30

donderdag, 22 juni 2023 09:58
Test: BMW iX1 Xdrive30

Nieuwe EV-instapper bij BMW heeft het allemaal
BMW biedt zijn nieuwe X1 meteen ook aan als elektrisch alternatief. Dat doen zij trouwens met meer modellen, denk maar aan de 7-serie (i7) of de binnenkort te lanceren nieuwe 5-serie (i5). Logischerwijze krijgt ook de kleinste SUV een “i” voor zijn typebenaming om uit te komen op iX1 Xdrive30, waarbij de Xdrive voor vierwielaandrijving staat. Wij gingen op pad.

Alleen een kenner ziet tegenwoordig het verschil tussen de benzine- of dieselslurpende X1 van je buurman of deze iX1. Je moet al op zoek naar de “i” in de voorgrille om het verschil echt te zien, naast wat andere bumpers achteraan. Wat meteen het succes van deze reeks verklaart, want ongeacht de aandrijving, de X1 is een populair model bij BMW. De nieuwe X1 is weer wat groter geworden dan zijn voorganger en lijkt met zijn formaat zowaar op een X3 van de eerste generatie.

313 pk
Zoals in de benaming al blijkt, geniet de iX1 van vierwielaandrijving. Dat haalt hij uit twee elektromotoren, één op elke as. Samen leveren de motoren een prima 313 pk aan vermogen en een koppel van 494 Nm op. Met een gewicht van toch dik 2 ton gaat hij in 5,6 seconden naar 100 km/u en de topsnelheid is beperkt tot 180 km/u. Mooie cijfers zonder meer. Diezelfde buurman van daarnet met zijn benzine- of diesel-X1 zal jaloers zijn op deze sprintprestaties. Mogelijks is de plug-in hybride even snel, dat controleren wij een volgende keer wel

 
Naast de prestaties is ook de grip voorbeeldig, of beter, zoals het hoort in een BMW. Het beroemde “freude am fahren” is zeker aanwezig, vermits onze iX1 het betere bochtenwerk niet schuwt. 
In stadsomgeving en wanneer je het rustiger aan wilt doen, kun je dan nog kiezen voor de B-stand van de versnellingshendel, om op die manier energie te recupereren of een bijna één-pedaal-rijden te krijgen. Zeker wanneer je in de zuinigste modus, die Efficiency heet, rijdt, kun je het verbruik drukken.

68 kWh
De batterijen van de iX1 Xdrive30 zijn 68 kWh sterk, wat officieel op een rijbereik van 440 kilometer zou moeten komen. Dat haalden wij uiteraard niet, maar een goede 350 kilometer is zeker haalbaar als je er niet constant de pees oplegt. Bij dat laatste en gebruik makend van het volle vermogen loopt het verbruik fors op. Maar ook dat is eigen aan elektrische auto’s. Het is maar hoe je er mee omgaat. Wij waren alvast enthousiast over onze verbruikscijfers. Wij haalden gemiddelden van 15,1 kWh per 100 km tot 18,4 kWh per 100 km bij snelwegritten en zeer zelden ging de boordcomputer over de 20 kWh. 
De batterijen terug opladen kan dan weer aan de snellader met een maximum van 130 kW.  Bij een korte snellaadsessie leverde onze beamer de eerste 10 minuten zo’n 120 kW, om dan te zakken naar 100 kW. In een dik halfuurtje pomp je hem terug van 10 % naar 80 %. 

Curved display
Naast ruimte op alle zitplaatsen, waarbij de sportzetels vooraan een must zijn om in de optielijst aan te stippen, zit de nieuwe iX1 vol van technologie. Dat toont hij met zijn curved display, een gebogen vlak waar het digitale instrumentarium en het infotainmentscherm in één geheel in elkaar vloeien. Dat betekent ook dat er zo goed als geen fysieke knoppen op de middenconsole zijn en dat komt bijvoorbeeld de bediening van de airco niet ten goede.  Zeker om de verluchting en bijvoorbeeld zetelverwarming te bedienen, dien je in het klimaatmenu in het display te gaan zoeken, wat voor afleiding zorgt. Gelukkig is de bediening van het volume van de radio wel goed geplaatst op het overigens prima in de hand liggend stuurwiel. Het sturen verloopt in deze BMW overigens ook zeer goed, het stuurgevoel is zoals het hoort.
Om nog even op het ruimte-aanbod terug te komen. De koffer is 490 liter groot en de laadkabels kunnen onder een luik onderin, vermits er vooraan geen frunk voorzien is. 

Prijzig
Wie deze BMW als bedrijfswagen op zijn lijstje krijgt, kan gelukkig zijn, denken wij dan. Als particulier zul je al een absolute EV-believer moeten zijn om de basisprijs van 57.980 euro te overbruggen. De basisuitrusting is tegenwoordig niet zo bekrompen als voorheen, maar toch is een BMW nog aan te vullen met opties, die voornamelijk in pakketten gebundeld zitten.  Onze testwagen tikte af op 73.255 euro. En mogelijks komt er wel nog een instapversie, die dan minder vermogen en geen vierwielaandrijving zal hebben en dus de prijs wat zal drukken. 

De nieuwe BMW iX1 Xdrive30 is het instap-EV-model bij het Beierse merk. Hij is ondertussen niet meer het kleine broertje en ziet er stevig en gezond uit. Zijn rijbereik is bruikbaar als je niet constant het onderste uit de (batterij)kan wilt halen. Daarnaast is hij een echte BMW als het op rijden aankomt en hij is ruim van binnen, naast de afwerking zoals het hoort voor een Duitser. 

PLUS

  • verbruik
  • looks niet verschillend tov verbrandingsmotoren
  • zitcomfort (met sportzetels)

MIN

  • bediening airco
  • prijs 
  • verbruik kan oplopen bij sportief rijden

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BMW

 

Getagged onder:
bmw
Laatst aangepast op donderdag, 22 juni 2023 10:19

Gerelateerde items (op tag)

Maak kennis met de BMX iX2 en de BMW X2 bij De Mey

BMW De Mey en & BMW Verhulst nodigen u graag uit voor een exclusieve kennismaking met de nieuwste toevoegingen aan ons BMW-gamma: de BMW iX2 en de BMW X2. We bieden u de gelegenheid om de drie concessies van De Mey te ontdekken: Maldegem, Knokke en onze recente aanwinst, BMW Verhelst in Oostende.

Uitzonderlijke saloncondities bij BMW Van den Broeck

Geniet tijdens de maand januari van uitzonderlijke saloncondities bij BMW Van den Broeck op alle modellen, inclusief EV wagens.
We zijn gedurende de hele maand elke zondag open van 10u00 tot 17u00 en verwelkomen u met een hapje en drankje, wacht niet langer en ontdek het BMW rijplezier in al zijn vormen en kleuren!

Tot binnenkort in onze toonzaal te Dilbeek, Ring uitrit 13.

https://vandenbroeck.bmw.be/

Test: BMW i5 eDrive40, De zakenauto bij uitstek

BMW kiest voor hun elektrisch gamma geen apart design, maar plakt er enkel de i voor. Een BMW i5 is qua uiterlijk niet onderscheidend van een 5-reeks met verbrandingsmotor of plug-in hybride-aandrijving. Een bewuste keuze, in tegenstelling tot concurrent Mercedes die wel een eigen lijn kiest voor hun EQ-gamma. Wij hebben er geen probleem mee en mochten op pad met de nieuwe BMW i5 eDrive40.

Januari bij BMW Van den Broeck

Januari is bij BMW Van den Broeck niet enkel interessant om te genieten van saloncondities, maar ook om de hand te kunnen leggen op snel leverbare stockwagens, wat in deze tijden geen evidentie is gezien de productiecapaciteiten in de sector in het algemeen. Een breed gamma aan zowel plug-in hybrides als volledig elektrische wagens kan u vinden bij BMW Van den Broeck in Dilbeek. Wacht niet langer en neem contact met de ervaren adviseurs, zij zullen op vlak van product en fiscaliteit u het beste wegwijs kunnen maken in een toch wel op zijn minst uitgedrukt, veranderend autolandschap.

Voor meer informatie, volg de online afspraaklink https://vandenbroeck.appoint.be/nl/ of bel 02/466.20.88