Eerste Test: Opel Astra Electric

donderdag, 22 juni 2023 17:33
Eerste Test: Opel Astra Electric

Nadruk op zuinigheid 
Opel wordt vanaf 2028 een volledig elektrisch merk en breidt zijn gamma geleidelijk aan uit. Momenteel zijn reeds 15 modellen beschikbaar als plug-in hybride of volledige elektrische versie, met bedrijfsvoertuigen inbegrepen. Ook de populaire hatchback Astra springt mee op de kar en krijgt een volledig elektrische aandrijving onder de naam Astra Electric. Later wordt ook de Sports Tourer leverbaar als Electric. Wij mochten naar Berlijn voor de eerste testritten.

STLA Platform
De merkverantwoordelijken pakken tijdens de presentatie graag uit met hun ambities om de elektrificatie van hun gamma’s kracht bij te zetten. Zo lanceren ze binnenkort diverse platforms in diverse formaten met de toepasselijke namen STLA Small, Medium, Large en Frame. Elk platform zal een autonomie hebben van respectievelijk tot 500, 700 en zelfs 800 km. 

De Astra Electric beschikt over een batterij van 54 kWh en zijn elektromotor levert 156 pk (115 kW) en een maximumkoppel van 270 Nm. Hiermee spurt hij in 9,2 seconden naar 100 km/u en zijn topsnelheid bedraagt 170 km/u. Dat laatste konden wij tijdens de test niet uitproberen, maar het viel ons op dat bij het intrappen van het acceleratiepedaal de auto niet meteen wegschiet zoals andere elektrische auto’s dat soms wel doen. Zeker ook op wat slecht onderhouden wegen in combinatie met een plaatselijke regenbui in en rond Berlijn zorgde dat voor wat doorspinnen in de Sport-stand. In de Normal- of Eco-stand was er niets aan de hand en blijft de Astra Electric een vlotte en comfortabele auto. Ook blijft hij stil en is er van wind- of bandengeruis geen sprake. Ook de demping en filtering van oneffenheden is voorbeeldig. 

De versnellingsbak beschikt over een B-stand om de regeneratie enigszins wat meer te accentueren, vermits een volledig one-pedal drive er niet inzit. 
 
Verbruikskampioen
Opel mikt met deze Astra Electric duidelijk op efficiëntie. Ze pakken graag uit met het gewicht dat met bestuurder inbegrepen 1679 kilogram op de weegschaal zet. Daarnaast moet de Astra Electric vooral zijn zuinigheid uitspelen en daar slaagt hij wonderwel in. De boordcomputer toonde nooit meer dan 14,1 kWh per 100 kilometer, tot een minimale 12,7 kWh bij momenten. De opgegeven autonomie van 418 kilometer zal op die manier dicht in de buurt komen. Puik resultaat als je het ons vraagt.

Opladen kan standaard aan 11 kW, snelladen kan met een maximum tot 100 kW.  Een warmtepomp is standaard, daar kunnen sommige merken nog van leren. 

Sportstoelen
Binnenin herkennen de reeds van andere modellen uit het Opel-gamma bekende Pure Panel, waarbij 10-inchschermen aaneensluiten achter een glazen paneel. De bediening ervan is gebruiksvriendelijk, de graphics zijn duidelijk. Optioneel kan dit aangevuld worden met een head-up-display en het nieuwe Intelli-Drive 2.0 assistentiepakket met intelligente snelheidsaanpassing en halfautomatische rijstrookassistent. 
Comfortabel en aangenaam zijn de AGR-gecertificeerde sportstoelen vooraan, die standaard voorzien zijn. Het interieur is zorgvuldig afgewerkt, maar mist wat frivoliteit, vermits alles nogal zwart is in dat interieur. 

Online verkoop
Met de uitrol naar een volledig elektrisch merk herschikt Opel ook hun netwerk. Er wordt meer op onlineverkoop gemaakt, waardoor de dealers meer agenten zullen worden. Dat model zal eerst in Nederland, België en Oostenrijk geïmplementeerd worden. Opel start ondertussen ook met eigen batterijproductie voor de ganse Stellantis-groep, onder andere in Frankrijk en een fabriek in Duitsland.

De Belgische prijs voor de nieuwe Astra Electric wordt pas bekend gemaakt vanaf september 2023.  Benieuwd hoe deze zich zal verhouden tot een Peugeot e-308 of de eerder gelanceerde Jeep Avenger binnen de groep.

De Opel Astra Electric in zijn hatchback-versie mikt vooral op zuinigheid. En daar slaagde hij tijdens deze eerste test wonderwel in. Verder is het een Astra zoals wij hem kennen met voldoende ruimte, intuïtief infotainment en comfortabel rijden.  En tegenwoordig ziet iedere Astra er hetzelfde uit, ongeacht zijn aandrijving. En dat zal voor de nog te lanceren Astra Sports Tourer net hetzelfde zijn.

PLUS

 • verbruik 
 • algemeen comfort
 • straks ook als break (Sports Tourer)

MIN

 • trekkracht in sportmodus 
 • geen one pedal drive
 • weinig frivoliteit in interieur

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Opel

 

Getagged onder:
opel
Laatst aangepast op donderdag, 22 juni 2023 17:37

Gerelateerde items (op tag)

Eerste blik op verbluffende Opel Experimental Vooruitkijken: Opel Experimental geeft inzicht in de toekomst van het merk

Rüsselsheim. Nadat het Duitse merk vorige week de naam van zijn nieuwe conceptcar, Opel Experimental, onthulde, geeft het nu een paar teaser shots vrij van deze designstudie. De foto's onthullen de extreme precisie en het oog voor detail van de Opel Experimental, die de toekomst van het merk Opel zal tonen met zijn meer technische en extreme interpretatie van de Bold and Pure designfilosofie.

Eerste Test: Opel Astra en Grandland GSe

Wie herinnert zich nog Opel-modellen met GSE als achtervoegsel ? Jawel, de Commodore GSE uit 1970 of Monza GSE uit 1983. GSE stond toen voor Grand Sport Einspritzung oftewel Grand Sport Inspuiting. Zeg maar de GTI onder de Opels.

Nieuwe Opel Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe onthuld

 • Opels sportieve toekomst is elektrisch met de nieuwe Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe
 • Beide nieuwkomers bieden een optimale balans tussen rijcomfort en prestatiegerichte rijkwaliteiten
 • Kenmerkend GSe-design: lichtmetalen 18-inch wielen, geïnspireerd op het befaamde Manta GSe-concept en exclusieve, AGR-gecertificeerde GSe-voorszetels

Verfijnde Opel Mokka viert Internationale Koffiedag

 • Wat is uw smaak: Keuze uit elektrische aandrijving of zeer efficiënte verbrandingsmotoren
 • Opvallende mix: Eerste Opel met nieuw design en Pure Panel digitale cockpit
 • Keuze van de klant: tweede meest populaire elektrische compacte SUV in Duitsland dit jaar