Test: Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV, Elektro-slang

zondag, 15 oktober 2023 18:51
Test: Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV, Elektro-slang

Wij reden vorig jaar reeds met de mild hybride versie van de Alfa Tonale. Toen waren wij nog niet helemaal overtuigd of deze Alfa het merk uit de slechte verkoopcijfers zou halen. Nu is de plug-in hybride er en wij gaan na of hij Alfa terug op de kaart kan zetten.

Schoonheid
Uiterlijk zie je alvast geen verschil tussen een conventionele Tonale en deze plug-in. Beiden getuigen van een zekere schoonheid of finesse die we van een Alfa mogen verwachten. Of toch, de laadpoort linksachter natuurlijk. En Alfa zorgt voor een leuke gimmick door het logo met de slang een bliksemschicht te geven. Dat elektro-logo komt terug op de achterste ruit van de achterportieren, alsook in het dashboard, in de rechterklok van het digitaal display. Datzelfde dashboard is typisch Alfa met de klassieke ronde klokken, maar dan wel gedigitaliseerd. Leuk is dat de tellers met het rijbereik precies ouderwetse kilometertellers zijn, maar niets is minder waar, ook hier zwaait de elektronica de boventoon. Klein minpuntje aan het prima in de hand liggend stuurwiel, de schakelpeddels – die overigens geen meerwaarde zijn – vallen zo groot uit dat de ze in de weg zitten voor de bediening van de richtingaanwijzers. Je raakt het uiteindelijk wel gewoon, maar dit had subtieler gekund.
 
DNA  
Wie denkt dat dit nu weer de zoveelste Peugeot of Opel-hybride in een ander jasje is, heeft het fout. Het hart of beter het geheel benzine- en elektromotor leent hij van de Jeep Compass. Dat betekent een 1,3 liter driecilinder benzinemotor met voorwielaandrijving en een elektromotor met achterwielaandrijving. Samen geeft dit dus vierwielaandrijving en een vermogen van 280 pk. Het geheel is gekoppeld aan een zestrapsautomaat. En daar wringt volgens ons een beetje het schoentje. De sturing van de automaat lijkt ons niet precies genoeg om het gevoel te geven dat je over 280 pk beschikt. Bijkomend vinden wij het jammer dat het stuurgevoel nogal vaag is, van een Alfa verwacht je een directer gevoel wanneer je bochten aansnijdt. Zeker met de vrij harde demping, waarbij de Tonale de oneffenheden goed doorgeeft en nogal stug afgeveerd is. Zeker wanneer je de typische DNA-schakelaar in zijn D zet, wat staat voor Dynamic. De andere standen op de schakelaar zijn N voor Natural, wat meer de standaardinstelling is en typisch voor deze plug-in hybrideversie is de stand A voor Advanced Efficiency, wanneer je uitsluitend elektrisch wenst te rijden. Met de batterij van 15,5 kWh kan de Tonale officieel tot 69 km elektrisch rijden. Wij hielden het op een kleine 60 km, wat zeker prima is.

Wanneer de benzinemotor het zonder de elektrohulp doet, dan voel je dat de Tonale het niet makkelijk heeft met het gewicht van ruim 1800 kilogram. Wanneer de benzinemotor ondersteuning krijgt van de elektromotor, dan valt het allemaal nog mee en sprint de Tonale in 6,2 seconden naar 100 km/u. Dus raden wij aan de batterij altijd zoveel mogelijk op te laden, zodat je het voordeel geniet van het snellere optrekken en daarnaast een goed gemiddeld verbruik kunt scoren. De lege batterij terug opladen kan in zo’n 2,5 uur. Wanneer de benzinemotor het overneemt van de elektromotor gaat dat wel soepel en ongemerkt. Zelfs een sportief brulletje hoort erbij. 

Complete uitrusting
De afwerking is in deze Tonale zeker in orde, al ontdekken wij hier en daar nog wat harde plastics. Waar wij wel enthousiast over zijn is de uitrusting. Zeker in onze “Edizione Speciale” die op het schuifdak, lederen zetels en 360° camera na, alles standaard aanbiedt. En dat voor een best concurrentiële prijs vanaf 51.000 euro voor deze Speciale. Wij zijn vooral ook fan van de typische Alfa-velgen, in ons geval 20-duim groot, een must volgens ons. Met de nodige opties komt onze testversie uit op 58.925 euro. Andere versies zijn er vanaf 49.500 euro en heten respectievelijk Sprint, TI of Veloce. Concurrenten doen niet beter, integendeel, hier loopt de factuur met opties nog wat op. 

De Alfa Romeo Tonale moet het hebben van zijn looks, mogelijks is dit de hipste compacte SUV op de markt. In zijn Q4 plug-in variant is hij een aangename hybride, het is alleen jammer dat de versnellingsbak niet helemaal op punt staat. En om een echte Alfa te zijn, mocht ook zijn stuurgevoel directer. Tot slot is hij compleet uitgerust voor een concurrentiële prijs.  Hopelijk komt er ook snel een volledige elektrische versie van deze Tonale, want wij twijfelen of de plug-in de verkoopcijfers bij de Italianen werkelijk naar een hoger niveau kan tillen. 

PLUS

  • looks
  • zuinige hybride
  • prijs/uitrusting

MIN

  • prestaties benzinemotor
  • geen echt Alfa-gevoel
  • vrij harde demping 

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Alfa Romeo

 

Laatst aangepast op maandag, 16 oktober 2023 17:04