Test: BMW X1 Xdrive30e

dinsdag, 07 november 2023 09:49
Test: BMW X1 Xdrive30e

Compleet

Na de volledige elektrische X1 – waar wij toch wel tevreden over waren - mochten wij ook een week onderweg met de plug-in hybride in het gamma. En dan nog wel met de topversie Xdrive 30e geheten, want er is ook nog een XDrive 25e.

Is dit nog interessant, horen wij iedereen denken ? Vermits de fiscaliteit voor zelfstandigen voor dergelijke auto’s na juni 2023 stilaan afneemt. Wij vinden van wel, benieuwd of het publiek dat ook vindt.

87 kilometer elektrisch
Hoelang rijdt hij elektrisch, is telkens de vraag die een klant zich stelt bij een dergelijke plug in hybride. Althans als je hem tussendoor correct oplaadt.  Wel, deze doet dat voorbeeldig.  Het dashboard toonde bij ons zelfs tot 87 kilometer elektrisch rijbereik. Daarnaast profiteert hij bij het rijden nog van enige vorm van recuperatie waarbij er nog wat kilometers bijkomen. Dit enkel bij het remmen, zelf met de regeneratie spelen via peddels kan niet. De auto kiest zijn remwerking/regeneratie zelf op basis van de navigatiegegevens. In combinatie met de adaptieve cruise controle is dat bij momenten een rustgevende manier van rijden. Sommige chauffeurs vinden het maar niks, maar in het huidige soms nerveuze en drukke verkeer kan dit aangenaam tot ontspannend zijn.

Als je de rijmodus niet telkens op Sport zet, scoor je een mooi verbruiksresultaat. Onze testauto ging nooit hoger dan 6,4 liter/100 km. Dat laatste was telkens pas op het moment dat de elektromotor het voor bekeken hield en de motor enkel op zijn benzine het werk deed. In hybridemodus ga je daar een flink stuk onder, officieel geeft BMW 0,7 liter per 100 km/u op, wij haalden telkens rond 1,5 tot 2,2 liter, wat een prima resultaat is.

326 pk
Ook de prestaties mogen er volgens ons best zijn. De driecilindermotor met turbo in combinatie met de elektromotor zorgt voor een gezamenlijk vermogen van 326 pk en een koppel van 477 Nm. Best wel aangenaam met een spurtje naar 100 km/u in 5,6 seconden en een topsnelheid van 205 km/u.

Rijden
Belangrijk bij een BMW is zijn rijgedrag. Dat begint al bij het dikke stuur, voor het geval je voor de M-sport uitvoering gaat. Goede grip op het stuur vinden wij belangrijk en dat is hier zeker het geval. De X1 reageert altijd strak op je stuurinput, hij blijft in bochten altijd neutraal en vlak en gaat met veel grip de bocht om. Met de M-sport ophanging heb je soms het gevoel dat hij wat hard opgehangen is, maar dat is toch eigen aan een BMW, denken wij dan. Een hot hatch is dit niet, maar een prettige SUV-crossover zeker wel. 
Daarnaast is ook het comfort in orde. Zeker met – ook weer optioneel – de sportstoelen. Wat infotainment betreft, is het ondertussen gekende curved display. Het vergt enige tijd om alle functies via de tegels terug te vinden, maar eens je alles zowat weet zitten, is het wel aangenaam te bedienen. Enkel missen wij fysieke knoppen voor bediening van de airco. 

Prijzige BMW
Voor de kleinste SUV onder de BMW’s, vragen de Duitsers wel een inspanning. Een standaard BMW X1 Xdrive 30e is er vanaf 57.150 euro. In standaarduitvoering vinden wij hem eigenlijk maar niks, pas met enkele optiepakketten, die zowel het interieur als exterieur er helemaal anders laten uitzien, is een best aantrekkelijke auto. Maar dan tikt de factuur al boven 70.000 euro uit. En aan het straatbeeld te zien, maakt BMW zich niet al te druk om die prijzen, wij komen geregeld een X1 tegen.

BMW scoort met de X1. Hij ziet er – zeker in luxe of sportieve uitvoering – prima uit. Daarnaast is zijn verbruik voorbeeldig en ook wat rijgedrag betreft is dit een echte BMW.  Je voelt hem goed aan, zijn wegligging is prima en hij zit goed.  Zijn infotainment is tevens up to date.  In het begin vraagt het wat gewenning, maar ook dat is snel verholpen. Wie de prijs geen struikelblok vindt, kunnen wij deze zeker aanraden. 

PLUS

  • zeer aangename hybride
  • zuinigheid
  • afwerking en imago

MIN

  • prijs met opties
  • bediening airco 
  • standaardversies zien er goedkoop uit

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BMW

 

Laatst aangepast op dinsdag, 07 november 2023 09:50