BMW i7 Xdrive 60, Minister van mobiliteit

dinsdag, 07 november 2023 10:04
BMW i7 Xdrive 60, Minister van mobiliteit

Ook het vlaggenschip 7-reeks bij BMW ontsnapt niet aan de elektrificatie. En wat voor één. De elektrische 7-reeks krijgt logischerwijze het i-label als voornaam, waardoor hij simpelweg i7 heet. BMW etaleert zijn knowhow en zijn technologisch kunnen in dit topmodel. Wij doen de test met de BMW i7 Xdrive 60 zoals hij voluit heet.

Gigantisch 
Imposant is het minste wat je van deze auto kunt zeggen. Hij trekt de aandacht onderweg. Hij lijkt klassiek gelijnd, maar wanneer wij nader toekijken heeft hij enkele opvallende kenmerken. Over smaak en kleur valt niet te discussiëren, maar wij kunnen om het gigantische radiatorrooster niet heen, in combinatie met de in twee delen opgesplitste LED-koplampen, die overigens prima hun werk doen ’s nachts. Als je dan nog kiest voor een tweekleurig koetswerk, kijkt menig fietser of voetganger wel eens op. In combinatie met de zwarte grille van het M Shadow Line valt dat nog mee. Je houdt er van of niet. Enerzijds heeft deze i7 iets statigs en klassiek, maar daarnaast heb je het bombastische. En dat kan ook gezegd worden van het interieur, dat voor sommigen teveel blingbling is door de kristaleffecten op dashboard en bedieningselementen.

Uitblinken doet de i7 vooral achterin, waar je beter zit dan in menig salon in je woonkamer, met gigantisch veel ruimte, massage en elektrische verstellingen van stoelen – die overigens perfect zitten - voor de achterpassagiers. Om nog niet te spreken van het grote scherm dat uit het plafond tevoorschijn komt en dat BMW toepasselijk ‘Theatre Screen’ doopt. Uiteraard optioneel.

Dat alles in een hoogstaande afwerkingsgraad en keuze van materialen. Je waant je bijna in een Rolls Royce. Al moeten wij eraan toevoegen dat wij nog nooit de kans hadden een Rolls te testen.

Boostvermogen
Voor de aandrijving zorgen twee elektromotoren die samen voor 544 pk en 745 Nm zorgen. Via de ‘boost’-hendel links achter het stuurwiel, beschik je gedurende 10 seconden over nog meer vermogen. Je kunt zelf meetellen, want het dashboard telt af van 10 naar 0. In 4,7 seconden tikt de snelheidsmeter 100 km/u aan en de topsnelheid bedraagt 240 km/u. 

De batterij heeft een capaciteit van 101,7 kWh netto, wat officieel goed is voor een rijbereik tot 625 km. Met een verbruik dat gemiddeld rond de 24 kWh schommelt, mag je in de praktijk rekenen omtrent de 400 km. Enkel in de Efficient-modus, ging het verbruik nog lager, wat er dan wel voor zou kunnen zorgen een hoger rijbereik te halen. De rijmodi zijn in te stellen via de toets op de middenconsole met de toepasselijk naam ‘My Modes’, deze variëren van Comfort, over Theatre tot Digital Art, met telkens een toepasselijke achtergrondmuziek of -zoomgeluid en bijhorende graphics op het infotainmentscherm en dashboard. 

De batterijen terug opladen kan aan de DC-snellader met een vermogen tot 195 kW, waardoor je in 34 minuten van 10 % tot 80 % elektro bijtankt. Aan de Fastned-lader gaf de laadsnelheid onmiddellijk 180 kW aan, om dan even later te zakken aar 110 kW om dan geleidelijk na 80 % laden terug te zakken naar 36 kW. In deze auto aan de laadpaal wachten is absoluut geen straf, je geniet ondertussen van de klank van het soundsystem of de talrijke verstelmogelijkheden van de zetels op de achterbank. 

Dynamisch
Met een dergelijke mastodont onderweg zijn, zou wel een ontgoocheling kunnen zijn wat het rijden betreft, hadden wij ons voorgenomen. Niets is minder waar. Ondanks het leeggewicht van 2700 kilogram, rijdt deze i7 ontzettend aangenaam en dynamisch. Hij nodigt als het ware uit om er mee te gaan rijden. Zo aangenaam is hij. Tegelijk zacht als je het wenst, maar zeker minstens even dynamisch als een BMW hoort te zijn. Dat alles dankt hij aan zijn vierwielaandrijving en vierwielsturing. Die laatste zorgt voor een wendbaarheid die je niet verwacht van zo’n grote berline. Daarnaast is er de adaptieve luchtvering, die voor een prinsheerlijk comfort zorgt. Wij nemen de leuze ‘Freude am Fahren’ heel graag in de mond. Als dit al een auto is die zijn achterpassagiers verwent, doet hij dat zeker ook met de bestuurder. 

Sesam open u
Wij waren onder de indruk van de technologie en de uitrusting van deze auto. Het gebogen scherm, de instellingen van de stoelen, de Bower & Wilkins-klank, de navigatie en niet op zijn minst van de automatische deuren. Tot alle vier de deuren kunnen geprogrammeerd worden dat je ze via de afstandsbediening kunt laten openzwaaien. Zelfs het sluiten van de voordeur verloopt automatisch door gewoon je voet op de rem te plaatsen. Je zal maar minister zijn en je chauffeur de deuren achteraan vanop afstand laten openen. Decadenter kan het niet worden volgens ons.

2 ton
Duizend euro minder dan 200.000 euro, dat is hetgeen onze testwagen effectief op de prijsfiche vermeldde. Opties inbegrepen. Een iets minder uitgeruste basisversie is er vanaf 137.900 euro. Of diezelfde minister dit bedrag aan de staatskas kan vragen is maar zeer de vraag ten opzichte van de publieke opinie. 
De BMW i7 Xdrive60 is een indrukwekkend en misschien wel opzichtige auto. Hij verwent zowel zijn chauffeur als zijn inzittenden. Hij is dynamisch en levendig met prestaties die navenant zijn. Binnenin is het grote luxe en comfort, zowel vooraan als achteraan, met een zee van ruimte en supercomfortabele zetels en snufjes. Een technologisch uithangbord van het merk is dit, je blijft ervan genieten, ook als je na 400 km dient te stoppen aan de laadpaal.  

PLUS

  • luxe en comfort 
  • stilte aan boord
  • dynamiek

MIN

  • jammer van de voorkant
  • prijs 
  • gewicht

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BMW

 

Laatst aangepast op dinsdag, 07 november 2023 10:06