Test: Microlino - All the car you need

woensdag, 06 december 2023 17:41
Test: Microlino - All the car you need

D’IETEREN LANCEERT STADSPIONIER IN BELGIE
D’Ieteren breidt zijn aanbod trendy mobiliteitsoplossingen voor de stad uit met een nieuw merk. De Microlino is geen auto en geen motor. De Microlino is een nieuw type 100 % elektrische kleine stadsauto. Microlino werd in 2015 ontworpen door Micro, een Zwitsers familiebedrijf dat 100% eigendom is van de familie Ouboter. Het ontwerp is geïnspireerd op de legendarische BMW Isetta uit de jaren ’50 en wordt vandaag geassembleerd in Turijn. D’Ieteren verkoopt de Microlino online en via geselecteerde dealers die gaandeweg het volledige land zullen bestrijken. Wij mochten een dag in en rond Oostende de Microlino testrijden.

MICROLINO IS DE AANWINST VOOR UITSTOOTVRIJE STADSMOBILITEIT
Alternatieve mobiliteitsoplossingen moedigen stadsmensen en pendelaars aan hun klassieke auto achterwege te laten. Per dag wordt er gemiddeld 35 km mee afgelegd, bijna 90% van de tijd staat de auto stil en de bezettingsgraad bedraagt niet meer dan 1 of 2 personen. De Microlino biedt een innovatief antwoord op deze vragen. Het gaat om een nieuw type kleine elektrische stadsauto die in de smaak zal vallen bij voorstanders van een efficiënte, lichte en uitstootvrije stadsmobiliteit. Ook omtrent de weersomstandigheden hoeven bestuurders zich geen zorgen te maken, want ze zitten comfortabel en droog op hun stoel en hebben een uitstekend zicht. Bovendien waarderen ze ook de wendbaarheid en het feit dat de Microlino heel wat minder plaats inneemt dan een auto bij het parkeren. Met een lengte van 2,5 meter, vind je met de Microlino bijna overal een plekje om te parkeren. Het originele design van de wagen roept bovendien een chic en trendy gevoel op, precies zoals de bedenkers hadden beoogd. 

VLOT IN- EN UITSTAPPEN
Het koetswerk is uit aluminium en de voordeur is uit staal. En juist die voordeur is zo opvallend. Hij draait vooraan open, wat zorgt voor een verrassend makkelijk in- en uitstappen. Je doet   de deur aan de zijkant open en hij opent automatisch via een ingenieuze hydraulische cilinder. De deur dichtdoen van binnenin doe je dan weer met een lus. Op zich best handig. Zitten doe je op een bank, waar plaats is voor twee personen. Voor je prijkt een klein beeldscherm achter het drie-spakig stuurwiel. Op dat scherm vind je de basisinformatie, waarvan je de lay-out kunt aanpassen en waar je kan kiezen voor een klassieke of digitale vormgeving. De bediening van ventilatie en verwarming gebeurt via een klein aanraakscherm in het midden van het dashboard alias deurpaneel. Om van binnenin dan weer die deur te openen, zit een schakelaar achterop het dashboardpaneel, waarmee de deur terug vlot opent. Het viel wel op dat de ventilatie-verluchting op zijn hoogste stand best wel wat geluid produceert en moeite had om alle zijramen te ontwasemen bij regenweer. De koffer is dan weer 230 liter groot, wat nog goed meevalt. Onze boodschappentassen gingen er vrij vlot in. 

TOT 230 KM BEREIK
De elektromotor levert een bescheiden vermogen van 17 pk en haalt hiermee een topsnelheid van 90 km/u, wat best vlot is. Zeker als de Microlino overwegend in steden zal gebruikt worden, waar snelheden tot 30 en 50 km/u beperkt zijn. Voor de duidelijkheid levert de Microlino een spurt van 0 tot 50 km/u op in 4,9 seconden. De stadsauto maakt een opvallend zoemend geluid bij het rijden, wat misschien wat irriterend kan overkomen. Maar de duimpjes omhoog van omstaanders, wandelaars en fietsers in de stad maken veel goed. De ministadsauto ging maar wat graag op de foto. Wij voelen ons een beetje BV. Naar muziek luisteren gaat via de smartphone door de speaker – die via een USB-poort in de rechterkant aangesloten is. Makkelijk via bluetooth te koppelen. Ook navigeren doe je via je smartphone, want een andere vorm van navigatie is er niet.

Ook het rijgedrag is best wel prettig. De demping en vering zijn zeker niet te hard, in vergelijking met een concurrent als de Citroën Ami is hij veel vergevingsgezinder. Enkel opletten op hoge drempels, waar je best niet al te onstuimig op- en afrijdt. Ook de grip met de wielen en banden is best in orde. Tijdens onze regendag hadden wij niet het gevoel dat de Microlino doorslipte of gripverlies had. Wel opletten bij fors remmen, want ABS ontbreekt. Ook andere veiligheidsitems als ESP of airbags ontbreken.

De batterij van de Microlino is naar keuze 6, 10,5 of 14 kWh groot wat een theoretisch rijbereik geeft van respectievelijk 91, 170 of 230 kilometer. De grootste batterij kost sowieso al een extra 1.500 euro bovenop de aankoopprijs. Met de 10,5 kWh zou je zeker al een mooie 140 kilometer rijbereik kunnen scoren, vooral als je weet dat dit een specifieke stadsauto is. Opladen doet de Microlino bij voorkeur aan een gewoon stopcontact van 16 ampère, wat makkelijk in vier uur verloopt, afhankelijk van het batterijtype dat je koos. Laden kan ook aan een wallbox, maar dan is de snelheid niet hoger dan 2 kW. 

VERSCHILLENDE VERSIES
De Microlino komt in drie uitvoeringen, met de toepasselijke namen Urban, Dolce en Competizione. De Urban is de basisversie, in Santorini white of Amsterdam Orange en is enkel verkrijgbaar met de kleinste batterij en kost 17.990 euro. De Dolce heeft keuze uit alle batterijversies en is er vanaf 19.990 euro. De Competizione is enkel in de twee grootste batterijcapaciteiten beschikbaar voor minimum 21.990 euro. De Dolce en Competizione zijn configureerbaar in meerdere kleuren en afwerkingen. De verscheidene mogelijkheden zijn allemaal te vinden op de website.

ONLINE VERKOOP
De verkoop van het merk verloopt via dealers en Microlino stores in Brussel, Knokke en Oostende, maar overwegend online, zoals dat steeds vaker het geval is in de evenementen-, winkel- en reissector of bij gedeelde en geconnecteerde mobiliteit. De Microlino configureren en bestellen op de website is in enkele klikken geklonken. Je kan er ook vlot een proefrit boeken in de Microlino stores. Vincent Struye, Managing Director Microlino Belgium: “De Microlino valt in de smaak door zijn trendy elektrische kant, zijn sympathieke look en zijn moderne technologie die volledig mee is met de evolutie van de eigentijdse stadsmobiliteit. Onze klanten zijn geconnecteerd. Het is dus alleen maar logisch dat we hen een online service aanbieden, bijvoorbeeld voor de verkoop van onze modellen.”

ALLE LOF VOOR DE MICROLINO
De Microlino steelt ieders zijn hart, of toch zeker in een stedelijke omgeving. Dat is ook zijn habitat. Naast zijn aardige uiterlijk, rijdt hij vlot en praktisch, zonder veel toegevingen te doen op vlak van comfort en rijgedrag.  Als je zoveel mogelijk alleen of in uiterste nood met maximum twee onderweg bent en je bent bereid te betalen voor een uniek concept & design. Dan is hij helemaal jouw ding. De Microlino als nieuwe mobiliteitsoplossing verdient alle lof. 

PLUS

  • design
  • formaat
  • rijbereik

MIN

  • enkel voor de stad
  • geen ABS

D’IETEREN INVESTEERT IN DUURZAME OPLOSSINGEN
D’Ieteren Automotive is de officiële invoerder van de Volkswagen-groep in België. Het bedrijf verdeelt voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Rimac, Microlino en Porsche, evenals wisselstukken en accessoires. De missie van D’Ieteren bestaat erin het sociale leven te verbeteren dankzij een vlotte en duurzame mobiliteit. Denis Gorteman, CEO D’Ieteren Automotive: “Met Micro investeert D’Ieteren verder in vlotte en duurzame mobiliteitsmiddelen, die een aanvulling zijn op de klassieke auto en die kenmerkend zijn voor de bedrijfsgeest die ons bedrijf al sinds zijn oprichting inspireert. We werken ook nog steeds verder aan ons ambitieuze doel om de CO2-uitstoot te beperken in de mobiliteitsoplossingen die we aanbieden.” D’Ieteren beschouwt de Microlino als dé gelegenheid om zich te wagen aan een nieuw segment in stadsmobiliteit door het gat in de markt, namelijk de mix tussen een auto en een tweewieler, als eerste te dichten. De vraag naar microtransport op vier wielen zal voortdurend groter worden en de alternatieve mobiliteitsmiddelen zullen zich verder ontwikkelen, zoals in steeds meer steden het geval is. Niet lang geleden deed D’Ieteren ook zijn intrede in de fietssector met het merk Lucien, met eerste flagship store in Elsene. Zo wil het bedrijf eveneens een belangrijke speler worden in de duurzame tweewielermarkt in België.

Meer info: www.microlino.be/nl www.dieteren.be/nl 

VLAAMSE PREMIE VOOR ELEKTRISCHE WAGENS*
Als je van plan bent om een Microlino aan te schaffen, dan kan je vanaf 2024 de Vlaamse premie voor zero-emissiewagens aanvragen. De premie heeft betrekking op de aankoop van volledig elektrische wagens en wagens met brandstofcellen die na 1 januari 2024 zijn ingeschreven. De bedoeling is dat particulieren, vzw’s en aanbieders van deelmobiliteit beroep kunnen doen op de premie. De premie is specifiek gericht op wagens die bedoeld zijn voor personen- en goederenvervoer met een beperkt gewicht tot 3500 kg en ook micro-stadswagens. De aankoopprijs mag maximum 40.000 euro - BTW inclusief - bedragen. Jouw Microlino valt dus volledig binnen de vooropgestelde voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor de premie moet je je uiterlijk binnen 90 dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst van het voertuig aanmelden via een webapplicatie van onderstaande website. Na de aanmelding en nadat alle bewijsstukken zijn afgeleverd en goedgekeurd, wordt de premie volledig uitbetaald.

*Op het moment van het schrijven van dit artikel was dit besluit nog in afwachting van de definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering en de publicatie in het Staatsblad

Meer info en procedure aanvraag van de premie: www.vlaanderen.be/premie-voor-aankoop-van-een-elektrische-wagen

 

Getagged onder:
microlino
Laatst aangepast op zaterdag, 30 december 2023 14:13