Test: Volvo EX30 Single Motor Extended Range

vrijdag, 31 mei 2024 10:17
Test: Volvo EX30 Single Motor Extended Range

Volvo scoort bovenaan de hitlijsten in de verkoop in België met hun XC40 Recharge en C40 Recharge, die binnenkort EX40 en EC40 gaan heten. Daaronder komt nu deze ‘kleine’ EX30. Klein, want slechts 4,23 meter lang. Een auto waar veel van verwacht wordt, want naast de huidige productie in China, heeft Volvo beslist om vanaf 2025 deze EX30 ook in Gent van de band te laten rollen.

Hamer van Thor

De Volvo is vooraan meteen herkenbaar via zijn koplampen, die de ondertussen bekende stijl in de vorm van een hamer laten zien, de hamer van Thor. De neus wordt verder gekenmerkt door een gladde, gesloten grille. Achteraan splitst de schouderlijn de lichtblokken in twee delen. Daarnaast ontdekken wij de uitgesproken wielkasten in combinatie met kleine glasoppervlakken. Het geeft de EX30 een stoere look, dat kunnen wij zeker appreciëren. Wie een offroad-look zoekt, wacht best op de EX30 Cross Country, die er binnenkort aankomt.
Jammer is wel dat het kleurenaanbod beperkt is tot een lichtblauw, wit, grijs en zwart.  Enkel het gele Moss Yellow springt er wat uit, als je wilt opvallen.

Minimalisme ten top

Ons enthousiasme omtrent de stijl van deze Volvo tempert enigszins als wij ons binnenin installeren. Het extreme minimalisme valt meteen op.  Dat uit zich in het aanraakscherm dat dienst doet voor alles, tot zelfs de instelling van de buitenspiegels en de lichten. Er is zelfs geen snelheidsindicatie meer voor je. Zo erg zelfs dat de auto heel snel erop wijst dat je aandacht op de weg moet blijven wanneer je maar even je blik op dat scherm draait. Vreemd vinden wij, voor een merk dat veiligheid altijd hoog in het vaandel draagt. Een head-up display had misschien soelaas kunnen brengen, maar dat is niet beschikbaar. Komt nog bij dat de aanraaktoetsen op het stuurwiel soms te traag of zelfs niet reageren.
Naast het feit van de bediening op het centrale scherm, is het interieur bekleed met recyclagematerialen. Ongetwijfeld om besparingsredenen. Geen probleem op zich, ware het niet dat de onderkant van het dashboard en de deurpanelen - Cloud blue-interieur Breeze -  in ons testexemplaar met een soort spikkels, eruit zien als een vloer of muur in de toiletten van een tankstation ergens uit de jaren stillekes. Gelukkig kun je ook een andere tint kiezen. 

Ruim motoraanbod

Het hart van de EX30, de elektromotor, levert dan wel weer een blij gezicht op. De EX30 is er met één motor op de achteras of met twee motoren. Wij reden de Single Motor. Die levert 272 pk (200 kW) en 373 Nm koppel, wat garant steeds voor stevige prestaties met 5,7 seconden naar 100 km/u of zelfs 5,3 seconden met de grotere batterij. Met de dual motorversie heb je zelfs 429 pk ter beschikking en spurt je in 3,6 seconden naar 100 km/u, wat hem de snelste Volvo ooit maakt.
Cijfers en prestaties die wij reeds eerder zagen, op de nieuwe smart. De verklaring is evident, want ook smart maakt net als Volvo deel uit van de Geely-groep.

De motor is onze testwagen is gekoppeld aan de Extended Range batterij, wat goed is voor 69 kWh. Dat geeft een officieel rijbereik van 476 kilometer. Uiteraard haal je dat niet in de praktijk. Reken op 350 kilometer. Ons viel op dat het verbruik op de snelweg wel serieus de hoogte in gaat, een euvel waar nogal meer elektrische auto’s last van hebben. Bij normaal gebruik schommelde ons verbruik rond 17 à 18 kWh per 100 kilometer. Er is mogelijkheid tot regeneratie, maar ook dat one pedal dien je weer in te stellen via het centrale aanraakscherm.

Aangenaam rijden

Naast het iets minder intuïtief gebruik in het interieur, is deze Volvo wel een aangename metgezel onderweg.  Hij rijdt uiterst vlot en aangenaam met een prima stuurgevoel. Een mooi compromis tussen comfort en rijplezier. Dat dankt hij aan zijn compacte afmetingen, met de wielen perfect op de hoeken. Daar zijn wij altijd fan van.
Door die compacte afmetingen is hij wel niet echt ruim en de koffer is beperkt tot slechts 318 liter. Er is vooraan wel een frunk, maar die is vrij klein, waardoor je de laadkabels er zorgvuldig dient in te proppen.

Budget

De basisprijs voor de EX30 Single Motor met de batterij van 51 kWh bedraagt 38.990 € waardoor deze nog in aanmerking komt voor de Vlaamse premie van 5.000 €. Onze geteste versie Single Motor Extended Range in de topversie Ultra met o.a. een panoramisch dak, 360° camera en park assist kost al 50.960 €. Een Twin Motor kost nog eens 2.700 € meer. Tussenin is er de Plus-versie er voor 41.960 €. Voor elk wat wils dus, maar een topversie heeft zeker zijn prijs.

De titel bovenaan deze test verklaart het gestripte interieur en het gebrek aan intuïtiviteit van de bedieningen in het interieur van de Volvo EX30.  Als je kunt gewend raken aan deze manier van leven, dan is de nieuwe kleine Volvo te overwegen.  Want hij rijdt leuk, zit er van buiten goed uit en levert prima prestaties.  En als je nog even wacht, kun je zelfs zeggen dat hij “made in Belgium” is wanneer hij uit de fabriek in Gent komt.


 
PLUS

  • looks
  • prestaties
  • formaat

MIN

  • verbruik op snelwegen
  • minimalistisch binnenin
  • ruimte achterin en koffer


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Volvo

Getagged onder:
volvo

Gerelateerde items (op tag)

Test: Volvo EX30 Single Motor Extended Range, Chippendale-Volvo

Volvo scoort bovenaan de hitlijsten in de verkoop in België met hun XC40 Recharge en C40 Recharge, die binnenkort EX40 en EC40 gaan heten. Daaronder komt nu deze ‘kleine’ EX30. Klein, want slechts 4,23 meter lang. Een auto waar veel van verwacht wordt, want naast de huidige productie in China, heeft Volvo beslist om vanaf 2025 deze EX30 ook in Gent van de band te laten rollen.