Lancia herrijst als een Fenix uit zijn as.

vrijdag, 31 mei 2024 18:51
Lancia herrijst als een Fenix uit zijn as.

Stellantis wil nieuw leven blazen in Lancia met de exclusieve introductie in BENELUX van de nieuwe Ypsilon. Hoewel Lancia in Italie nog auto’s verkocht waren ze sinds 2017 volledig verdwenen uit de Europese markt. Daar komt nu verandering in met de nieuwe Ypsilon.

De nieuwe Lancia Ypsilon is een eerbetoon aan het roemrijke verleden van het Italiaanse automerk, dat ooit bekend stond als hét rallymerk bij uitstek. Met modellen als de Delta Integrale en de Stratos wist Lancia tussen 1972 en 1992 maar liefst tien keer wereldkampioen bij de constructeurs te worden. Voor een jong publiek dat deze glorieuze periode misschien niet heeft meegemaakt, biedt de Ypsilon een nostalgische knipoog naar het verleden en laat het zien dat Lancia nog altijd staat voor sportiviteit en vakmanschap.

Wij kregen de gelegenheid op de Nieuwe Ypsilon te testen op de wegen rond Turijn en de pachtige streek van Barolo en Monforte d’Alba waar de kronkelige bergwegen zich uitstekend lenen voor een uitgebreide test.

De Lancia Ypsilon is een veelzijdige stadswagen met afmetingen die perfect geschikt zijn voor smalle straten en parkeerplaatsen in de stad. Maar ook buiten de stad biedt de Ypsilon comfortabel rijplezier. Met een kofferinhoud van 352 liter en extra opbergruimte in de binnenruimte van 25 liter, is deze wagen verrassend ruim. De krachtige motor van 156 pk en batterijcapaciteit van 51 kWh zorgen voor een indrukwekkend rijbereik van 403 km volgens de WLTP-standaard. De Ypsilon wordt op de voorwielen aangedreven. Met een verbruik van gemiddeld 14.6 kWh accelereert de Ypsilon in slechts 8.2 seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 150 km/u. Het opladen van de batterij duurt slechts 24 minuten van 20 naar 80%, waardoor je snel weer op weg kunt.

De Ypsilon streeft ernaar om de directe concurrentie aan te gaan met de Audi A1. Met een eigentijdse vormgeving en het gebruik van herbruikbare materialen in zowel de bekleding als de binnen afwerking, is dit doel zeker haalbaar. De SALA, oftewel Sound, Air Light Augmentation, zorgt voor een gebruiksvriendelijke bediening van het geluid, de airconditioning, navigatie en andere handige functies met slechts een druk op het scherm. Voor wie liever praat dan drukt, is er ook de mogelijkheid om de SALA met stemcommando's te bedienen.

De rijervaring was zeer aangenaam, de voorwielaandrijving is eerder een uitzondering in het EV segment dan de norm. In normal rijmodus reageert de wagen goed op de stuurcommandos en het accelereren laat ook niets te wensen over, in de sport modus wordt de wagen wat strakker afgeveerd, maar toch niet zo hard dat je elke oneffenheid in de weg voelt, altijd blijft hij comfortabel voor bestuurder zowel als passagiers. De draaicirkel van de Ypsilon is ook redelijk kort wat navigeren in de stad makkelijk maakt. Ook op de kleine bergwegen konden we met deze Ypsylon het sportieve gevoel van zijn voorvaderen voelen.

De Ypsilon EV is te verkrijgen in een instap versie voor 34.500 € gevolgd door de LX die 37.500 zal kosten en een Editione Limitata Cassina welke de meest luxueuze is van het drietal en voor 39.500 de deur uit mag. In elk van de drie versies krijg je in de middenconsole een handig serveertafeltje “Tavolina” waar je een smartphone draadloos kan opladen of een koffiebeker kan op plaatsen tijdens het opladen aan een snellader.  Voor de niet overtuigde EV rijders zijn er de Hybrid vanaf 24.000 € de Hybrid LX die 27.000 € gaat kosten en de Hybrid Edizione Limitata Cassina vanaf 28.000 €

In 2026 komt er een HF versie met 204 pk en in 2028 volgt de Delta die zich in het C-segment situeert, vanaf 2026 zijn alle Lancia’s bovendien elektrisch aangedreven.

Lancia's tijdloze elegantie wordt ook weerspiegeld in het kleurenpalet dat beschikbaar is voor de carrosserie van de nieuwe Lancia Ypsilon. Een selectie van tinten die de diepe band tussen het merk en zijn thuisland benadrukt, terwijl tegelijkertijd wordt ingespeeld op Lancia's historische waarden en de verfijning en uitmuntendheid die kenmerkend zijn voor een premium merk.

Er zijn zes trendy tinten beschikbaar voor de eerste twee uitrustingsniveaus, naast de tweekleurige varianten die zich onderscheiden door hun combinatie met een zwart dak heeft de Edizione Casina daarentegen alleen de exclusieve Blu Lancia kleur, een iconische kleur in de traditie van het merk. Elke kleur doet onmiddellijk denken aan een onderscheidend, prestigieus, typisch Italiaans materiaal, in de ware ideale reis langs het Italiaanse schiereiland.

We zijn vol enthousiasme in afwachting van de introductie van deze nieuwe wagen in de BENELUX en hebben er alle vertrouwen in dat zowel het jonge als oudere publiek deze Lancia zullen waarderen. De combinatie van pittigheid en Italiaanse elegantie zal zeker in de smaak vallen bij de consumenten die op zoek zijn naar een stijlvolle en sportieve ervaring achter het stuur.

PRIJS EV

 v.a. 34,500 €

Actieradius WLTP/werkelijk

403

Oplaadtijd

24 min van 20 naar 80%

Batterij capaciteit

51 kWh

Vermogen v/d elektromotor

156 pk

Koppel

260 Nm

Topsnelheid

150 Km/h

Acceleratie

0-100 Km/h in 8,2 sec.

   

+  voorwielaangedreven

+  laadvolume koffer

+ kompete uitrusting

- Geen panoramisch dak beschikbaar

Laatst aangepast op vrijdag, 31 mei 2024 18:53