Test: Lexus RZ450e, Executive Line Luxe en comfort primeert

maandag, 24 juni 2024 19:56
Test: Lexus RZ450e, Executive Line Luxe en comfort primeert

Na een schuchtere poging met de elektrische compacte SUV UX300e, komt Lexus nu met een nieuw aanbod, de RZ. De nieuwe Lexus is gebaseerd op het e-TNGA platform, dat binnen de groep ook dienst doet voor de Toyota bZ4X en aanverwante Subaru Solterra.

Lexus onderscheidt zich duidelijk van de andere twee, met de typische uitstraling die een Lexus nog steeds aantrekkelijk maakt. Een modern en elegant exterieur gekenmerkt door scherpe en aerodynamische lijnen, tweekleurige lak indien gewenst, enzovoort. Ook het interieur oogt best knap en is onberispelijk afgewerkt met volwaardig leder, zachte materialen, die een aangenaam gevoel van welzijn aan boord brengen. Opvallend ook de kleine elektrische knoppen om de deur te openen, die toch wat gewenning vragen.  Het halve en playstation-achtige stuur dat bij Lexus ‘One Motion Grip’ heet, komt pas in 2025, onze testwagen had het gelukkig niet, want uit ervaring bij dergelijke stuurwielen bij Tesla, zijn wij niet meteen enthousiast. Wij houden het bij het klassieke stuurwiel.

Vierwielaandrijving
Dankzij zijn twee elektromotoren beschikt deze Lexus over vierwielaandrijving, zonder mechanische verbinding tussen de assen, bij Lexus heten deze elektrische assen ‘e-Axles’.
De motoren leveren een gecombineerd vermogen van 313 pk, vooraan 204 pk en achteraan 109 pk. Dat levert hem een spurtje naar 100 km/u op in 5,3 seconden en dat in alle comfort die zijn ophanging biedt, in combinatie met de stilte aan boord en de prima zittende zetels. De ophanging houdt de wagen efficiënt op koers zonder de minste deining.  Een sportwagen is dit uiteraard niet, maar een vlot tempo aanhouden kan zeker zonder het gevoel aan veiligheid of evenwicht te verliezen.

64 kWh
Het batterijpakket van de RZ450e beschikt over 64 kWh netto aan capaciteit (71,4 kWh bruto). Theoretisch zou je hiermee 440 kilometer ver moeten geraken. Onze testweek verliep in temperaturen die rond het vriespunt schommelden, wat ertoe leidde dat deze Lexus het rijbereik voor bekeken hield bij een kleine 250 km. Een ritje kust - Antwerpen heen en terug noopte ons tot voorzichtigheid in deze omstandigheden. De verbruikswaarden schommelden constant rond 22 kWh of meer per 100 kilometer. Het hoge stroomverbruik was één van de aandachtspunten van zijn concern-broers en zussen bij Toyota en Subaru, dus hier is hij in hetzelfde bedje ziek. En constant de ecologische modus gebruiken waarbij je dan slechts beperkt vermogen en airco-instellingen hebt, kan niet de bedoeling zijn. Jammer. Opladen kan dan weer aan maximum 150 kW bij de snellader en dat deed onze testwagen voortreffelijk. Standaard laadt de boordlader aan 11 Kw aan de openbare laadpaal.

Infotainment
Nadat je je weg gevonden hebt in de vele en soms te kleine knoppen op het stuur, geniet je van de premiumsfeer die binnen deze Lexus hangt. Het centrale infotainmentscherm van 14 inch is intuïtief te bedienen, al vonden wij het nog altijd jammer dat de gesproken navigatie niet in het Nederlands kan ingesteld worden. Draadloze connectiviteit met je smartphone is eveneens voorzien. Positief is zeker de bediening van de airco via de draaiknoppen onderaan het scherm. Wij zijn nog steeds fan van dit soort systemen.

Nog het vermelden waard is het ruimteaanbod binnenin. De achterbank biedt voldoende plaats voor 3 volwassenen, met dank aan de vlakke bodem. De wielbasis van 2,85 meter zorgt voor royale beenruimte vermits de auto slechts 4,81 meter lang is. Ook de koffer is met 522 liter voldoende groot.

Prijs
De Lexus RZ450e komt in vier uitrustingsversie, gaande van een basismodel vanaf 64.610 euro, over de Business Line aan 67.780 euro, Executive Line voor 69.380 euro tot Privilege Line voor 75.040 euro. Weggeefprijzen zijn dit allerminst, maar weet dat een Lexus al iets exclusiever en minder voor de hand liggend is dan een ander premium merk. Daarnaast is de standaarduitrusting zeker in de hogere versies volledig. Er zijn weinig toe te voegen opties en de prijzen ervan zijn aanvaardbaar.

De nieuwe Lexus RZ450e is het premium-aanbod binnen de Toyota-groep. Dat merk je aan de luxe en feilloze afwerking, uitrusting en comfortabele manier waarop hij rijdt. Hij is standaard vierwielaangedreven. Nu nog enkel het verbruik van de elektromotor naar beneden halen en dan heb je een interessant model.  Maar voor wie niet de zoveelste Audi of Volkswagen wilt, is dit zeker een te overwegen alternatief.


 
PLUS

  • stilte aan boord
  • afwerking
  • prestaties

MIN

  • verbruik en bijhorend rijbereik
  • te kleine knoppen op het stuur
  • geen Nederlands gesproken navigatie


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Lexus

Laatst aangepast op maandag, 24 juni 2024 20:03