scuddy Premium V2: innovatieve e-step met individuele demping van ACE

mardi, 22 août 2023 14:41
scuddy Premium V2: innovatieve e-step met individuele demping van ACE

Micromobiliteit neemt de laatste jaren een hoge vlucht en elektrische steps bepalen in steeds meer landen het straatbeeld. Een van de innovatieve spelers op de markt van e-steps is het Duitse merk scuddy. Inmiddels is de tweede generatie van het type scuddy Premium op de markt. Deze wordt goed ontvangen, met name dankzij de hogere flexibiliteit en de goede rijprestaties en ergonomie van het innovatieve vervoermiddel met drie wielen. De elektrische step is bovendien uitgerust met TUBUS-dempers van de Duitse dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer GmbH.

Toen de uitvinders van scuddy in 2012 hun eerste driewielige e-step presenteerden, was deze binnen korte tijd een succes. Met de scuddy Premium V2 lanceert het bedrijf uit het Duitse Kiel een opvolger met nog meer comfort, meer individuele opties en verbeterde rijprestaties. De USP van scuddy: hij wordt gekenmerkt door de rijprestaties van een brommer, en kan tegelijkertijd worden ingeklapt tot het formaat van een frisdrankkrat. Dankzij het compacte formaat kan een opgevouwen scuddy gratis worden meegenomen als bagage in bijvoorbeeld de trein. Zoeken naar een parkeerplaats in een druk stadscentrum is ook niet meer nodig. De e-step is niet alleen veelvuldig te zien op de openbare weg, maar ook op campings, niet in de laatste plaats dankzij de toegenomen populariteit van campers sinds de coronapandemie en de vele reizende best agers. “Terwijl jongeren enthousiast zijn over het rijplezier, waarderen ouderen de flexibiliteit van de scuddy en het extra vakantiecomfort", vertelt Jörn Jacobi, technisch directeur van scuddy.

Veilig op weg met flexibele dempingsoplossingen

Alle uitvoeringen van de scuddy, die kan worden ingeklapt tot een formaat van 62 x 53 x 42 cm, beschikken over een oplaadbare accu die kan worden opgeladen via een standaard stopcontact. Afhankelijk van de configuratie en rijstijl heeft hij een actieradius tot 70 km. De maximumsnelheid varieert van 15 km/u tot 45 km/u. Het 15 km/u-model is in Duitsland met speciale goedkeuring ook toegestaant als scootmobiel voor mindervaliden, tevens zonder helmplicht. De scuddy beschikt over een Europese typegoedkeuring.

Alle modellen van scuddy hebben in tests met een bestuurder van 80 kg bewezen een stijgingspercentrage van 30 procent aan te kunnen. Voor emissievrij transport is een maximaal gewicht van 125 kg toegestaan. De scuddy is uitgerust met twee voorwielen waardoor hij lekker in de bochten ligt, wat zorgt voor extra rijplezier. Om ervoor te zorgen dat dat ook geldt bij snelheden tot 45 km/h en op uiteenlopende ondergronden, maakten de oprichters van meet af aan gebruik van dempingsoplossingen van ACE Stoßdämpfer. Bij het eerste model van scuddy werden naast structuurdempers ook SLAB-stootdempingsmatten van ACE gebruikt, die op maat kunnen worden gesneden.  Bij de introductie van de nieuwe uitvoering van de vouwstep, die meer intuïtief ingeklapt kan worden, werkten beide partijen opnieuw met elkaar samen.

Uiteenlopende dempers voor verschillende gewichtsklassen

“Het is een beetje zoals bij skiën. Daar wordt afhankelijk van het gewicht van de skiër de skibinding anders ingesteld. En het mag duidelijk zijn dat wanneer je over oneffenheden als gaten in de weg, boomwortels of putdeksels rijdt, voor verschillende lichaamsgewichten ook verschillende dempers noodzakelijk zijn”, vertelt Jörn Jacobi over de noodzaak van maatwerkdemping. ACE kreeg de opdracht tot het leveren van drie verschillende dempingsoplossingen, voor drie gewichtsklassen: tot 80 kg, van 80 tot 110 kg en meer dan 110 kg. Samen bepaalden de bedrijven met behulp van de calculatiesoftware van ACE dat verschillende structuurdempers voor alle drie de gewichtsklassen het best geschikt zouden zijn. De keuze viel op de drie basistypes TR64-41H-OS, TR68-37H-OS en TR79-42H-OS. Gedurende de testfase monteerden de ingenieurs deze TUBUS-dempers op de achterbrug. Anders dan bij het eerdere model werden ze niet in tandemconstructie gemonteerd. Terwijl de kleinste van de gekozen structuurdempers, allemaal gemaakt van co-polyester elastomeer, een waarde heeft van 25 Nm/slag, heeft de middelste een karakteristiek van 66,5 Nm/slag en de grootste van 81,5 Nm/slag. Met een levensduur van meer dan een miljoen slagen kan de TUBUS ook worden gebruikt door frequente gebruikers, waarbij de onderhoudsvrije elementen geen extra eindaanslag nodig hebben. Het feit dat ze hun werk betrouwbaar doen in een temperatuurbereik van -40 °C tot 90 °C maakt de elektrische step tot een betrouwbaar vervoermiddel voor de toekomst. Voor de ontwerpers was de eenvoudige montage van de dempers eveneens van belang. De radiale belasting van de TR-H serie zorgt voor een bijzonder geleidelijke vertraging. De ‘H’ staat voor een hardere compound, wat in vergelijking tot andere radiaal dempende TUBUS-dempers leidt tot een hogere energieabsorptie.

De eerste testrijders waren lovend over het rijcomfort en -plezier en waren van mening dat de doorontwikkeling van de scuddy een goede zet is geweest. Tim Ascheberg, de oprichter van het bedrijf, wijst er ook op dat de hele look and feel van de scuddy is verbeterd en dat het team erin is geslaagd vermogenselektronica te ontwikkelen en op de markt te brengen die ook los van de scuddy kan worden gebruikt. Het is als OEM-product voor andere spelers op de markt verkrijgbaar.