Volledig nieuwe Kia Sportage, zeer binnenkort beschikbaar in het dealernetwerk, komt met één van de meest uitgebreide aanbiedingen qua aandrijvingstechnologieën

dinsdag, 07 december 2021 19:44
Volledig nieuwe Kia Sportage,   zeer binnenkort beschikbaar in het dealernetwerk,  komt met één van de meest uitgebreide aanbiedingen qua aandrijvingstechnologieën
  • Kia Sportage vijfde generatie, specifiek ontworpen en ontwikkeld voor Europa, verkrijgbaar vanaf 30.990€ 
  • Bestelbaar vanaf 10 december en leverbaar vanaf januari
  • In het segment één van de meest uitgebreide aanbiedingen qua aandrijvingstechnologieën: benzine, MHEV benzine, diesel, MHEV diesel, HEV, PHEV, 2X4, 4X4, manueel en DCT
  • Nieuwe ‘N3’-architectuur staat borg voor een verbeterd SUV-rijgedrag, afgestemd op de Europese wegen
  • Hybride en oplaadbare hybridemodellen zorgen voor een uitstekende efficiëntie en een lager verbruik
  • De geavanceerde DriveWise-rijhulpsystemen werden ontwikkeld om de bestuurder naadloos te ondersteunen bij moeilijke rijsituaties en parkeermanoeuvres 

De specifieke Europese versie van de uiterst populaire Kia Sportage werd nauwkeurig uitgewerkt om nieuwe normen te vestigen in het Europese SUV-segment. Hij combineert een gestroomlijnd, maar tegelijk gespierd en modern koetswerkdesign met een baanbrekend hoogwaardig interieur met een vloeiend geïntegreerd gebogen scherm dat beschikt over de nieuwste innovaties op het gebied van connectiviteitstechnologie.

De Europese Sportage werd ontwikkeld op basis van de nieuwe N3-architectuur en plukt de vruchten van een op Europa gericht, hoogtechnologisch programma dat een optimale wielbasis en ideale afmetingen en proporties voor de Europese wegen verzekert. Die minutieuze benadering heeft bijgedragen tot de creatie van een SUV die perfect aansluit bij de Europese vereisten en die zijn dagelijkse functionaliteit en gebruiksgemak benadrukt. Dat vooruitstrevende en op maat gemaakte pakket kwam ook de kofferinhoud en de hoofd- en beenruimte ten goede in vergelijking met het vorige Sportage-model, met een voor deze klasse uitmuntende beenruimte voor de passagiers op de achterbank.

Hypergeavanceerde hybrideaandrijvingen tillen de capaciteiten van de Europese Sportage naar een nog hoger niveau om zo de emissies en het verbruik gevoelig terug te dringen. Nog een primeur voor de Europese Sportage is de geavanceerde oplaadbare hybrideversie (PHEV) die het mogelijk maakt om bij dagelijks woon-werkverkeer of ritten naar de winkel zuiver elektrisch en dus milieuvriendelijk te rijden. De volledig nieuwe Sportage van de vijfde generatie introduceert ook een hoogtechnologische hybrideversie (HEV) en een ‘mild hybrid’-benzineversie (MHEV). Ook zijn de nieuwste schone benzine- en dieselmotoren verkrijgbaar, zodat de nieuwe Sportage kan voldoen aan een brede waaier van klantenbehoeften en -vereisten. De dieselmotor kan eveneens worden gekoppeld aan de MHEV-technologie om de emissies nog verder terug te dringen en het globale brandstofverbruik te drukken.

Met zijn milieuvriendelijke, volledig elektrische rijmodus versterkt de gloednieuwe oplaadbare hybrideversie van de Sportage Kia’s missie om de evolutie naar duurzame mobiliteit in Europa te versnellen.

Rijdynamiek
Europese Sportage krijgt nieuwe terreinmodus
Elk element van de nieuwe Sportage, gebaseerd op de nieuwe N3-architectuur van de constructeur, werd ontworpen en ontwikkeld om de luxueuze uitstraling van de SUV te versterken.

Een primeur voor de Sportage is de creatie van een volledig nieuwe Terrain-modus die debuteert op de vijfde generatie. De uiterst geavanceerde Terrain-modus werd ontwikkeld voor Sportage-eigenaars die graag het avontuur opzoeken in natuur- en vrijetijdsactiviteiten. Hij past de instellingen van de Sportage aan, zodat de wagen een optimale rijdynamiek krijgt voor alle wegomstandigheden en omgevingen.

Het nieuwe N3-platform heeft ook de rijeigenschappen van de nieuwe Sportage sterk beïnvloed door een geraffineerd, stabiel en comfortabel rijgedrag met een wendbaar en dynamisch rijgedrag. Een geavanceerd stuur- en ophangingssysteem dat minutieus werd afgesteld, helpt deze kwaliteiten samen te brengen.

Geavanceerde aandrijflijnen
Het hart van de nieuwe Europese Sportage is efficiëntie, vermogen en prestaties
De nieuwe Sportage zal worden gelanceerd met een uitgebreid gamma krachtige, responsieve en efficiënte motoren, waaronder geavanceerde hybridetechnologieën en de nieuwste schone verbrandingsmotoren op benzine en diesel.

Van bij het begin van de ontwikkeling wilde de nieuwe Sportage de nieuwste geëlektrificeerde aandrijftechnologieën gebruiken, waardoor hij een van de meest efficiënte SUV’s op de markt is. De HEV- en PHEV-versies van de nieuwe Europese Sportage werden allebei ontwikkeld op basis van een geavanceerde architectuur die innovaties op het vlak van elektrische aandrijvingen omvat en bieden een compromisloze milieuvriendelijke SUV.

De lay-out van de HEV en PHEV-modellen werd zorgvuldig uitgekiend om de impact op de passagiers- en bagageruimte te minimaliseren. Voor de HEV-versie wordt het batterijpack onder de tweede zetelrij geplaatst, zodat de beenruimte even groot is als die van de Sportage met verbrandingsmotor. Voor de PHEV Sportage is de hoogspanningsbatterij centraal tussen de twee assen onder het koetswerk van de SUV geplaatst om een evenwichtige gewichtsverdeling en een praktische, comfortabele en veelzijdige interieurruimte te verzekeren.

De drie hypergeavanceerde hybridemodellen – HEV, PHEV en een van de twee MHEV-versies – die samen de vijfde generatie van het Sportage-gamma vormen, zijn opgebouwd rond Kia’s bekroonde 1.6 T-GDI-motor. Deze geavanceerde viercilinder toont zich niet alleen sportief, meeslepend en erg responsief, maar beschikt ook over een continu variabele kleppentiming (CVVD), een geavanceerde technologie die de duur van een kleplifthoogte regelt om de prestaties, het brandstofverbruik en de emissies drastisch te verbeteren.

Behalve het CVVD-systeem heeft de 1.6-motor ook een nieuw en geoptimaliseerd verbrandingsproces, koeltechnologieën en belangrijke wrijvingsreducerende maatregelen, waaronder een geavanceerd geïntegreerd warmtebeheersysteem en het gebruik van een wrijvingsarme kogellager.

Bij de Sportage Plug-in Hybrid maakt de compacte turbomotor deel uit van een geavanceerd aandrijfgeheel met een 66,9 kW sterke elektromotor met permanente magneet en een lithium-ionpolymeerbatterij van 13,8 kWh. Deze aandrijfcombinatie levert een totaal systeemvermogen van 265 pk, waarvan 180 pk afkomstig is van de T-GDI-motor.

Het hypergeavanceerde batterijpack van de Sportage Plug-in Hybrid beschikt over een hoogtechnologische batterijsturing die de status van de batterij voortdurend controleert, inclusief factoren zoals stroom, spanning, isolatie en foutdiagnose. Het pack heeft ook een geavanceerde celbewakingseenheid die de celspanning en -temperatuur meet en bewaakt.

Bij de Sportage Hybrid werkt de alom geprezen 1.6 T-GDI-motor samen met een 44,2 kW sterke elektromotor met permanente magneet en een lithium-ionpolymeerbatterij van 1,49 kWh om een efficiënte en responsieve krachtbron af te leveren. Het totale systeemvermogen bedraagt 230 pk.

De Sportage beschikt ook over een MHEV-benzinemotor, die wordt aangedreven door een 1.6 T-GDI-motor van 150 pk terwijl de hybridetechnologie de emissies reduceert en het gebruiksgemak verhoogt.

Eveneens inbegrepen in het lanceringsgamma van de nieuwe Europese Sportage is een uiterst efficiënte, schone 1,6-liter dieselmotor, leverbaar met vermogens van 115 en 136 pk. De schone dieselversie van 136 pk is de tweede MHEV-krachtbron die verkrijgbaar is in de Sportage. De hybridetechnologie reduceert de emissies en verhoogt de efficiëntie van de SUV. De dieselmotor beschikt ook over de nieuwste SCR-technologieën voor een actieve emissiecontrole, om de uitstoot van vervuilende stoffen zoals NOx en roetdeeltjes verder terug te dringen.

De nieuwe Sportage wordt gekoppeld aan een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling (7DCT). Een handgeschakelde zesversnellingsbak (MT) is eveneens verkrijgbaar, terwijl een intelligente handgeschakelde zesversnellingsbak (iMT) exclusief is voorbehouden aan de MHEV-modellen. Zowel de Sportage Hybrid als de Sportage Plug-in Hybrid is uitgerust met de nieuwste zestrapsautomaat (6AT). Om aan alle klantenvereisten te voldoen, is de nieuwe Sportage verkrijgbaar met vierwielaandrijving (AWD) of voorwielaandrijving (FWD). De Sportage Plug-in Hybrid plukt ook de vruchten van een vierwielaandrijving.

Hypergeavanceerde interieurruimte
Zorgvuldig ontworpen interieur combineert geavanceerde technologie met eigentijdse stijl
Het interieur van de nieuwe Sportage speelt met durf in karakter, zachtheid in kwaliteiten en innovatieve technologie en creëert een bestuurdersgerichte ruimte die echt state-of-the-art is. Het interieur werd nauwkeurig ontworpen om baanbrekende technologieën te verenigen met luxueuze voorzieningen, hoogwaardige materialen en een moderne stijl.

Centraal in het moderne interieur van de nieuwe Sportage staan een prachtig gesculpteerd en geïntegreerd gebogen aanraakscherm en fijn gedetailleerde sportieve verluchtingsroostersopeningen. Het gebogen scherm loopt over de voorkant van het interieur en geeft de cockpit een indrukwekkende breedte en diepte.

Het hoogtechnologische 12,3”-aanraakscherm en het ‘multimode’-aanraakscherm vormen het zenuwcentrum voor de connectiviteit, functionaliteit en gebruiksbehoeften van de bestuurder en passagiers. Beide systemen werden speciaal ontwikkeld met het oog op gebruiksvriendelijkheid en een maximale intuïtieve bediening en zijn zacht om aan te raken. Het grote 12,3”-instrumentenbord is uitgerust met de nieuwste generatie full thin-film-transistor lcd-scherm voor een ongelooflijk nauwkeurige en heldere grafische weergave. Dankzij de geavanceerde en veilige hoogtechnologische connectiviteit beschikt de nieuwe Sportage over de nieuwste “over-the-air” software en kaartupdates. Met de geavanceerde connectiviteitssoftware in de nieuwe Sportage kunnen Europese gebruikers vanop afstand verbinding maken met hun wagen via de smartphone-app Kia Connect. De interactieve en gebruiksvriendelijke Kia Connect-app biedt gebruikers toegang tot belangrijke functies van de wagen om ze een totale gemoedsrust te garanderen. Zo kunnen ze met een tik controleren of hun Sportage vergrendeld is en de deuren gesloten zijn, of waar ze hun SUV het laatst geparkeerd hebben.

De ergonomische middenconsole werd optimaal geplaatst voor de bestuurder en voorpassagier om nog meer flexibele opbergruimte vrij te maken. Zo kunnen de bekerhouders in de middenconsole met een druk op de knop worden uitgeklapt wanneer ze niet nodig zijn. Dat geeft de inzittenden een grotere en praktische ruimte om voorwerpen op te bergen. Op de middenconsole bevindt zich ook de opvallende versnellingspookknop. Een laadstation voor smartphones biedt een ultrasnelle draadloze lader van 15 watt.

Overal in het interieur werden weelderig aanvoelende materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt, terwijl dynamische kleuropties levendigheid en energie toevoegen. De bestuurders- en voorpassagierszetel verenigen innovatie met comfort en functionaliteit in een sportief en slank design. Ze bieden plaats aan snel opladende USB-poorten en verhogen het comfort voor de passagiers met achteraan geïntegreerde kleerhangers in de fijne hoofdsteunen, zodat kleding en handtassen gemakkelijk en comfortabel kunnen worden vastgemaakt.

De intelligente interieurruimte van de Europese Sportage, die gebruiksgemak, functionaliteit en veelzijdigheid combineert, wordt ondersteund door een compacte wielbasis van 2.680 mm, een breedte van 1.865 mm, een lengte van 4.515 mm en een hoogte van 1.645 mm. Dat resulteerde in een pakket dat de toon zet wat been- en hoofdruimte en kofferinhoud betreft. De Europese Sportage biedt 996 mm beenruimte voor de passagiers op de tweede rij (955 mm voor het PHEV-model) terwijl de hoofdruimte achteraan 998 mm bedraagt. De koffer is 591 liter groot (VDA) voor de modellen met verbrandingsmotor.

Om het gebruiksgemak nog te verhogen, kunnen de achterzetels in drie delen (40:20:40) worden neergeklapt om een totaal van 1.780 liter aan laadruimte vrij te maken. Deze intelligente interieurfunctionaliteit, waarbij de achterzetels worden neergeklapt door gewoon aan een hendel te trekken, is standaard op alle Sportage-modellen in Europa.

De inzittenden van de nieuwe Sportage genieten van een meeslepende surroundklank dankzij het premium Harman Kardon-soundsysteem met toonaangevende luidsprekers.

Het nieuwe GT-line-model zet het energieke karakter van de Sportage nog extra in de verf, met interieurelementen die visueel sterke contrasten creëren tussen zwart en wit, waardoor het model een levendige en sportieve omgeving krijgt.

DriveWise zet de toon voor veiligheid
De Sportage is uitgerust met de nieuwste passieve- en actieve-veiligheidstechnologieën
Met veiligheid als topprioriteit tijdens de ontwikkeling is de vijfde generatie van de Sportage een van de veiligste voertuigen in zijn klasse.

Onder het slanke koetswerkdesign van de nieuwe Sportage schuilt een versterkte en lichte koetswerkstructuur met een hoge torsiestijfheid. De nieuwe Sportage onderscheidt zich door verschillende veiligheids- en structuursystemen, waaronder bestuurdersairbag, passagiersairbag, zijdelingse gordijnairbags, centrale airbag vooraan en lage zijdelingse airbags.

Kia’s alom geprezen ADAS-technologie (Advanced Driver Assistance System) – ook bekend als DriveWise – helpt de nieuwe Sportage om potentiële gevaren te vermijden en de inzittenden en andere weggebruikers maximaal te beschermen tijdens elke rit. Als onderdeel van zijn DriveWise ADAS-pakket beschikt de nieuwe Sportage over Kia’s toonaangevende Forward Collision-Avoidance Assist-systeem met Junction Turning-functie, dat aanrijdingen met tegenliggers, voetgangers en fietsers helpt te voorkomen wanneer ze links afslaan op kruispunten.

Highway Driving Assist (HDA) houdt op de snelweg een ingestelde snelheid en afstand tot voorliggers aan en helpt de nieuwe Sportage ook in bochten op zijn rijstrook te houden. HDA kan de rijsnelheid ook aanpassen aan de snelheidslimiet.

De Smart Cruise Control (NSCC) van het navigatiesysteem helpt de nieuwe Sportage tegen een veilige snelheid op de snelweg te rijden met behulp van realtime navigatiegegevens. De technologie breidt het bereik van NSCC verder uit voor delen van de snelweg waar bochten zijn, en verlaagt automatisch de rijsnelheid voordat u een bocht tegenkomt. Wanneer NSCC terugkeert naar het “rechte” stuk van de snelweg, stelt het de snelheidslimiet opnieuw in op het oorspronkelijke niveau.

Wanneer u de richtingaanwijzer bedient om van rijstrook te veranderen, geeft de nieuwe Blind-spot Collision-Avoidance Assist (BCA) een waarschuwing aan de bestuurder als er gevaar voor een aanrijding met een achterligger bestaat. Als het risico op een aanrijding na de waarschuwing toeneemt, stuurt BCA de nieuwe Sportage actief om een aanrijding te helpen voorkomen. BCA is ook actief in situaties zoals parallelle parkeermanoeuvres en helpt aanrijdingen met achterliggers te voorkomen. De dodehoekmonitor (Blind-Spot View Monitor, BVM) is ook aanwezig op de nieuwe Sportage en verbetert de veiligheid en zichtbaarheid van de bestuurder bij het veranderen van rijstrook door een beeld van de achterzijde van de wagen in real time weer te geven op het instrumentenbord.

Remote Smart Parking Assist (RSPA) helpt de bestuurder om vanop afstand te parkeren of een parkeerplaats van buiten het voertuig te verlaten. De parkeermanoeuvres worden nog verder verbeterd met de Surround View Monitor (SVM), die videobeelden van de wagen en zijn omgeving in real time weergeeft.

Onmiddellijke visuele impact
Een nieuwe designidentiteit gebaseerd op een gedurfde filosofie
Het koetswerk van de nieuwe Sportage vestigt nieuwe designgrenzen en geeft hem een indrukwekkende uitstraling op de Europese wegen.

De strakke en scherpe lijnen lopen over het verfijnde koetswerk en versterken de verfijnde stijlspanningen. Tegelijk gaan zuivere, maar gespierde oppervlakken hand in hand met grafische elementen om de SUV een dynamische en assertieve uitstraling op de weg te geven.

De nieuwe designtaal van Kia, Opposites United, werd eerder dit jaar onder luid applaus van de designgemeenschap onthuld. Ze vormt de kern van de nieuwe Sportage en beïnvloedt elk aspect van zijn look en karakter.

De prikkelende en gedurfde filosofie bestaat uit vijf pijlers: Joy for Reason, Power to Progress, Technology for Life, Tension for Serenity and Bold for Nature. De laatste pijler – Bold for Nature – heeft de designcreatie van de nieuwe Sportage grondig beïnvloed door de natuurlijke wereld te belichamen en een designidentiteit te creëren die een gedurfde, emotionele, moderne, maar organische vorm krijgt.

Vanaf de voorkant toont de nieuwe Sportage een nauwkeurige en complexe designvorm met een gedetailleerde, zwarte grille dat zich over de hele breedte van de voorkant uitstrekt. De technische vormgeving verenigt de voornaamste frontale eigenschappen van de nieuwe Sportage en geeft hem een opvallende look. De grille van Kia koppelt de moderne, kenmerkende tijgerneusgrille aan de opvallende, futuristisch gestileerde boemerangvormige led-dagrijlichten (DRL), die op hun beurt stevige lijnen creëren voor de opvallende Matrix led-koplampen, ook bekend als intelligente koplampen.

Als eerbetoon aan zijn sportieve erfgoed creëert het zijprofiel van de nieuwe Sportage een opzwepende uitstraling op de weg met strakke lijnen die over zuivere maar verfijnde koetswerkoppervlakken snijden en de contrasterende volumes naadloos samensmelten. De verchroomde gordellijn, die omhoogloopt naar de achterkant van de nieuwe Sportage, creëert een harmonieuze overgang naar de achterspoiler, die het sportieve karakter van de wagen nog accentueren.

De Europese Sportage behoudt zijn sterke uitstraling op de weg achteraan met een gespierd schommelend fastback-design dat overvloeit in de achterlichten die werden ontworpen om de indruk te wekken dat ze met grote precisie in het koetswerk zijn gesneden. De scheermesvormige achterlichten worden met elkaar verbonden door een slank horizontaal design, dat de nieuwe Sportage achteraan een verbluffend brede indruk geeft.

Het GT-line-model, dat opnieuw een primeur is voor het nieuwe Sportage-gamma in Europa, is voortaan verkrijgbaar met een zwart dak dat het sportieve profiel en de architecturale dynamische C-stijl in de verf zet. Het nieuwe zwarte dak is een meeslepend designkenmerk dat in het geval van de GT-line nog wordt aangevuld met opvallende, levendige en pittige koetswerkkleuren.
Naargelang de specificaties en het model wordt de nieuwe Sportage uitgerust met 17”-, 18”- of 19”-velgen, met keuze uit zes verschillende lichtmetalen designs, kleuren en afwerkingen.

# # #

Technische specificaties van de volledig nieuwe Europese Sportage:

Aandrijflijn

Oplaadbare hybrideversie met benzinemotor
1.6 T-GDi Plug-in Hybrid met 265 pk
Type viercilinder-turbomotor-in-lijn
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Boring en slag 75,6 x 89,0
Compressieverhouding 10,5
Max. vermogen 265 pk bij 5.500 t/min
Max. koppel 350 Nm bij 1.500-4.500 t/min
Kleppensysteem 16 (vier per cilinder), CVVT op in- en uitlaat;
16 kleppen, zwenkarmen met hydraulische stelschroef
Brandstofsysteem Directe benzine-injectie

Batterij en elektromotor
Batterijtype Lithium-ionpolymeer
Batterijspanning 360V
Batterijcapaciteit 13,9 kWh
Max. vermogen (elektromotor) 91 pk bij 2.100-3.300 t/min (enkel elektromotor)
Max. vermogen (elektromotor) 304 Nm bij 0-2.100 t/min (enkel elektromotor)

Brandstofverbruik 1,4 (indicatief, onder voorbehoud van validatie)
(gemengde cyclus, l/100 km)

CO2-uitstoot 31 (indicatief, onder voorbehoud van validatie)
(gewogen gemengde cyclus, g/km)*

Zuiver elektrisch rijbereik 62 km (indicatief, onder voorbehoud van validatie)

Het brandstofverbruik, de emissies en het rijbereik zijn berekend volgens de WLTP-norm (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

0-100 km/u 8,2 seconden.
Topsnelheid (km/u) 191

Transmissie: zestrapsautomaat (6AT)

Benzinehybridemodel
1.6 T-GDi Hybrid met 230 pk
Type viercilinder-turbomotor-in-lijn
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Boring en slag 75,6 x 89,0
Compressieverhouding 10,5
Max. vermogen 265 pk bij 5.500 t/min
Max. koppel 350 Nm bij 1.500-4.500 t/min
Kleppensysteem 16 (vier per cilinder), CVVT op in- en uitlaat;
16 kleppen, zwenkarmen met hydraulische stelschroef
Brandstofsysteem Directe benzine-injectie

Batterij en elektromotor
Batterijtype Lithium-ionpolymeer
Batterijspanning 270V
Batterijcapaciteit 13,9 kWh
Max. vermogen (elektromotor) 60 pk bij 1.600-2.000 t/min (enkel elektromotor)
Max. koppel (elektromotor) 264 Nm bij 0-1.600 t/min (enkel elektromotor)

Brandstofverbruik 5,50 FWD-model; 6,16 AWD-model
(gemengde cyclus, l/100 km)

CO2-emissies 125 FWD-model; 140 AWD-model
(gemengde cyclus, g/km)*
Het brandstofverbruik, de emissies en het rijbereik zijn berekend volgens de WLTP-norm (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). De cijfers verwijzen naar de laagste waarde.

0-100 km/u 8,0 seconden FWD-model; 8,3 seconden AWD-model
Topsnelheid (km/u) 193

Transmissie: zestrapsautomaat (6AT)

Mild hybrid-benzinemodellen
1.6 T-GDi Mild-hybrid met 150 pk
Type viercilinder-turbomotor-in-lijn
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Boring en slag 75,6 x 89,0
Compressieverhouding 10,5
Max. vermogen 150 pk bij 5.500 t/min en 180 pk bij 5.500 t/min
Max. koppel 250Nm bij 1.500-4.500 t/min en 265 Nm bij 1.500-4.500 t/min
Kleppensysteem 16 (vier per cilinder), CVVT op in- en uitlaat;
16 kleppen, zwenkarmen met hydraulische stelschroef
Brandstofsysteem Directe benzine-injectie

Batterij en elektromotor
Batterijtype Lithium-ionpolymeer
Batterijspanning 45V
Batterijcapaciteit 13,9 kWh

Brandstofverbruik 6,3-6,86 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
(gemengde cyclus, l/100 km)

CO2-emissies 142,4-165,76 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
(gemengde cyclus, g/km)*
Het brandstofverbruik, de emissies en het rijbereik zijn berekend volgens de WLTP-norm (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). De cijfers verwijzen naar de laagste waarde.

0-100 km/u 8,8-10,3 seconden (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
Topsnelheid (km/u) 201 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)

Transmissie: intelligente handgeschakelde zesversnellingsbak (iMT) of automatische zevenversnellingsbak met dubbele koppeling (7DCT)

Mild hybrid-dieselmodellen
1.6 CRDi mild hybrid-dieselmotor met 136 pk
Type viercilinder-turbomotor-in-lijn
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Boring en slag 77 x 85,8
Compressieverhouding 15,9
Max. vermogen 265 pk bij 5.500 t/min
Max. koppel 280 Nm bij 1.500-3.000 t/min en 320 Nm bij 2.000-2.250 t/min
Kleppen 16 (vier per cilinder)
Brandstofsysteem common-rail directe injectie

Batterij en elektromotor
Batterijtype Lithium-ionpolymeer
Batterijspanning 45V
Batterijcapaciteit 13,9 kWh

Brandstofverbruik 4,8-5,9 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
(gemengde cyclus, l/100 km)

CO2-emissies 126,9-153,9 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
(gemengde cyclus, g/km)*
Het brandstofverbruik, de emissies en het rijbereik zijn berekend volgens de WLTP-norm (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). De cijfers verwijzen naar de laagste waarde.

0-100 km/u 11,4-11,7 seconden (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
Topsnelheid (km/u) 180

Transmissie: intelligente handgeschakelde zesversnellingsbak (iMT) of automatische zevenversnellingsbak met dubbele koppeling (7DCT)

Benzinemodel
1.6 T-GDi van 150 pk
Type viercilinder-turbomotor-in-lijn
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Boring en slag 75,6 x 89,0
Compressieverhouding 10,5
Max. vermogen 265 pk bij 5.500 t/min
Max. koppel 250 Nm bij 1.500-4.500 t/min
Kleppensysteem 16 (vier per cilinder), CVVT op in- en uitlaat;
16 kleppen, zwenkarmen met hydraulische stelschroef
Brandstofsysteem Directe benzine-injectie

Brandstofverbruik 6,60
(gemengde cyclus, l/100 km)

CO2-uitstoot 149,8
(gemengde cyclus, g/km)*
Het brandstofverbruik, de emissies en het rijbereik zijn berekend volgens de WLTP-norm (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). De cijfers verwijzen naar de laagste waarde.

0-100 km/u 10,3 seconden.
Topsnelheid (km/u) 189

Transmissie Handgeschakelde zesversnellingsbak (MT)

Dieselmodel
1.6 met directe Common Rail-injectie en 115 pk
Type viercilinder-turbomotor-in-lijn
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Boring en slag 77 x 85,8
Compressieverhouding 15,9
Max. vermogen 265 pk bij 5.500 t/min
Max. koppel 350 Nm bij 1.500-4.500 t/min
Kleppen 16 (vier per cilinder)
Brandstofsysteem common-rail directe injectie

Brandstofverbruik 5,2
(gemengde cyclus, l/100 km)

CO2-uitstoot 135,9
(gemengde cyclus, g/km)*
Het brandstofverbruik, de emissies en het rijbereik zijn berekend volgens de WLTP-norm (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). De cijfers verwijzen naar de laagste waarde.

0-100 km/u 12,1
Topsnelheid (km/u) 175

Transmissie Handgeschakelde zesversnellingsbak (MT)

Aandrijflijnen
Vierwielaandrijving (AWD) en voorwielaandrijving (FWD)

Ophanging en schokdemping
Multilink-type met MacPherson-veerpoten en gasgevulde schokdempers

Besturing
Type Op de tandheugel gemonteerde stuurbekrachtiging met elektromotor (R-MDPS) en op de stuurkolom gemonteerde stuurbekrachtiging met elektromotor (C-MDPS)
Stuurverhouding 12,8 (R-MDPS), 13,6 (CMDPS)
Omwentelingen (aanslag tot aanslag) 2,41 (R-MDPS), 2,45 (CMDPS)
Draaicirkel (m) 5,46

Velgen en banden
Standaard 17" lichtmetalen velgen, 215/65 R17 (standaard op ICE/MHEV/HEV)
18” lichtmetalen velgen, 235/55 R18 (optie, niet beschikbaar op PHEV)
19” lichtmetalen velgen, 235/50 R19 (standaard op PHEV/optie op ICE/MHEV)
Reservewiel Standaard bandenreparatieset / Optioneel tijdelijk stalen reservewiel T135/90 D17
reservewiel op ICE/HEV)


Remmen
Vooraan geventileerde schijven van 320x30 mm
Achteraan geventileerde schijven van 300x10 mm

Afmetingen (mm)
Exterieur
Totale lengte 4.515 Totale breedte 1.865
Totale hoogte 1.645 Wielbasis 2.680
Vooroverhang 905 Achteroverhang 930
Bodemvrijheid 170

Interieur
1e rij 2e rij
Hoofdruimte 1.008 998
Beenruimte 1.052 996 (955 op oplaadbaar hybridemodel)
Schouderruimte 1.461 1.414
Heupruimte 1.392 1.366

Maximale bagageruimte (liter)
Achter 1e rij Achter 2e rij
1.6 T-GDI 591 1.780
1.6 T-GDI MHEV 562 1.751
1.6 CRDi 571 1.760
1.6 CRDi MHEV 526 1.715
1.6 T-GDI HEV 587 1.776
1.6 T-GDI PHEV 540 1.715

Brandstoftank (liter)
Brandstoftank 54 (52 op hybridemodel; 42 op oplaadbaar hybridemodel)

Gewichten (kg)
Leeggewicht (maximaal) 1.595 – 1.922 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
Brutogewicht (maximaal) 2.085 – 2.415 (naargelang de combinatie motor/aandrijving)
Sleepbelasting, ongeremd 750
Sleepbelasting, geremd 1.950 (1.6 CRDi MHEV iMT-zesversnellingsbak)
1.650 (alle andere modellen behalve PHEV)

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

De vernieuwde Kia Sorento kan vanaf nu besteld worden

  • Nieuwe Kia Sorento is vanaf nu bestelbaar en zal in de zomer in de showrooms staan
  • Hij biedt standaard 7 plaatsen en onderscheidt zich door sterk opgefrist design met nieuwe kleuren, duurzame materialen en een vernieuwde gebruikerservaring
  • Gemoedsrust en meer verantwoord rijden dankzij meer comfort, veiligheid en beveiliging
  • Hybride en oplaadbare hybrideaandrijving bewijzen Kia’s engagement op het gebied van elektrificatie
  • Kunstleder en gerecycleerd PET vervangen stoffen zetels als EU-standaard

Test: Kia EV9 RWD, Space-KIA

Met het succes van de Kia EV6 en de daarbij horende titel van Auto van het Jaar 2022, zet KIA hun elektrisch offensief voort. Ditmaal met de indrukwekkend uitziende EV9. Later komen daar nog een compacte stadswagen EV3, een C-segment SUV EV5 en zelfs een berline in het C-segment EV4 bij.

Kia EV9 bekroond als World Car en World Electric car 2024

Olivier Gelas (Managing Director Kia Belux) : “De EV9 heeft op korte tijd een indrukkend palmares aan prijzen verzameld. Ons elektrisch topmodel verlegt grenzen, sterker nog, hij herdefinieert een segment waar Kia tot voor kort zelfs niet aanwezig was. De EV9 dient een belangrijke rol in de transformatie van het merk te spelen. We kunnen nu al zeggen dat deze missie geslaagd is. Dat leiden we ook concreet af uit het commerciële succes in België en Luxemburg van dit topproduct, dat Kia’s brand claim ‘Movement that Inspires’ met brio belichaamt.”