4EVER TROPHY, wedergeboorte van een icoon

woensdag, 19 oktober 2022 17:02
4EVER TROPHY, wedergeboorte van een icoon
  • Renault onthult op het Autosalon van Parijs 2022 een moderne en elektrische herinterpretatie van zijn iconische Renault 4
  • Deze avontuurlijke showcar viert ook de 25e verjaardag van de solidaire 4L Trophy-raid
  • Hij blikt vooruit op de toekomstige 100% elektrische SUV voor het B-segment, die in 2025 op de markt komt.

Renault 4 is veel meer dan een auto, hij is een echt icoon. Ruim 8 miljoen exemplaren in meer dan 100 landen werden ervan verkocht, hij overschrijdt generaties en is al 60 jaar te vinden in alle lagen van de bevolking. Hij voelt zich thuis in zowel de stad als de meest afgelegen plattelandsgebieden en is veelzijdig: hij maakt het mogelijk om te werken, te reizen, te vervoeren enz.

Hij is bescheiden en trendy, chic en populair en heeft zowel mannen als vrouwen verleid.

De productie ervan stopte 30 jaar geleden, maar de ‘4L’ blijft op de voorgrond. Hij is een van de eerste youngtimers en 4L Trophy bewijst al 25 jaar lang zijn veelzijdigheid en uithoudingsvermogen. Daardoor wekt hij altijd sympathie op, vooral bij jongeren. 

Na Renault 5 Prototype is de 4EVER Trophy-showcar die Renault op het Autosalon van Parijs 2022 onthult, de tweede elektrische herinterpretatie van een iconisch model in het kader van de Renaulution.

Renault put uit zijn roemrijke geschiedenis om zijn toekomst beter te elektrificeren.

De 4EVER Trophy-showcar roept herinneringen op. Onder het gespierde uiterlijk is zijn stilistische verwantschap met 4L duidelijk. De belangrijkste karaktertrekken van de originele wagen werden overgenomen:

- Het algemene silhouet is vanaf de eerste aanblik herkenbaar dankzij de aanwezige motorkap en de befaamde ‘hoekige achterkant’ tot aan de bumper

- De zijruit heeft de vorm van een afgerond trapezium (of ronde hoeken). Ze zit net boven het achterwiel

- Vooraan zijn de flanken naakt, zonder optiek of stilistische attributen

- De spatborden omsluiten de wielkasten volledig tot op de bumper

Deze ‘retro’ stijl vermengt zich harmonieus met de rest van de anders gesofisticeerde en technologische lijn.

De showcar heeft royale welvingen en een zeer gedetailleerde grille. De ‘ultratech’-verbindingen tussen koetswerklijnen en -vlakken zorgen voor precisie en moderniteit. De dakomlijsting kreeg dezelfde verfijnde behandeling.

"De 4L is een mythe. En mythen sterven nooit! Het is deze universele dimensie van de 4L, een auto waar iedereen van kan houden, die we vandaag willen herontdekken via een moderne en elektrische herinterpretatie van de Renault 4.  “Luca de Meo, CEO RENAULT S.A

Om 4Ever Trophy een modern karakter te geven, hebben we technologie en verfijning verwerkt in zijn vormen, zonder overbodige franjes. Al deze ingrediënten werden zorgvuldig uitgewerkt zodat het design zowel relevant is voor wie 4L en zijn geschidenis kent als voor de jongere  generaties”  Gilles Vidal, Directeur Design van Renault

EEN UNIEKE LICHTSIGNATUUR

4EVER Trophy is een moderne herinterpretatie van het typische horizontale radiatorrooster van Renault 4 met ronde lichten, voorzien van matrix-leds. Deze innovatieve stijlbenadering geeft hem een sterke identiteit. Ook de capsulevormige achterlichten zijn erg herkenbaar, ook al werden ze in een nieuw jasje gestoken. Ze vormen een ander sterk kenmerk van de historische 4L.

EEN LICHTE AVONTURIER DIE ZIJN HONGER NAAR ONTDEKKINGEN TOONT

Een elektrisch avontuur buiten de gebaande paden. Dat is wat de 4EVER Trophy-showcar van bij de eerste aanblik belooft met zijn avontuurlijke look. Zijn elektromotor verwijst naar het toekomstige seriemodel.

Het onderste deel van de 4Ever Trophy, gelakt in gun metal silver, is gemaakt voor het buitenleven. Deze showcar nodigt echt uit om op ontdekking te gaan en bevestigt zijn terreinkarakter zonder omwegen. Met zijn zilveren aluminiumkleur en magenta accenten op de riemen van de dakdrager, de schokdemperveren, de wielemblemen enz. trekt hij de kaart van een uitgesproken uitbundigheid.

Met zijn buggylook ademt 4Ever Trophy competitie uit. De sterk uitgeholde motorkap is uitgerust met een grote luchtuitlaat die de werking van de radiator in het centrale deel van de bumper optimaliseert. De vooroverhang werd erg klein gehouden om de terreincapaciteiten te optimaliseren.

Op de dakdrager in carbon bevindt zich een reservewiel, terwijl bovenaan de achterklep een schop en tractiematten werden geplaatst om het hoofd te bieden aan alle situaties.

Onderaan komen de massieve koetswerkbeschermers meer dan 20 cm voorbij de wielkasten. De grote koetswerkhoogte benadrukt de breedte van de wielen van 753 mm op 19" velgen. De eveneens versterkte onderkant beschermt de batterij in het midden van het chassis.

Elk wiel van 4Ever Trophy is voorzien van een zichtbare compressor die het mogelijk maakt om de bandenspanning onmiddellijk te regelen vanuit het interieur.

Hoewel zijn ‘offroad’-roeping spectaculair tot uiting komt in zijn stijl, werd 4Ever Trophy ontworpen om zich overal zonder pretenties te vermaken. De elektrische 4L van morgen ambieert dezelfde veelzijdigheid als zijn voorganger sinds 1962.

EEN ELEKTRISCHE SUV VOOR HET B-SEGMENT, DIE IN 2025 OP DE MARKT KOMT

De 4EVER Trophy-showcar blikt vooruit op de toekomstige 100% elektrische SUV van Renault voor het B-segment die in 2025 op de markt zal komen. Deze toekomstige wagen voelt zich zowel in de stad als op het platteland in zijn sas.

Samen met de toekomstige Renault 5 zal hij het nieuwe CMF-BEV-platform voor elektrische voertuigen in het B-segment delen. Dit platform zal onovertroffen prestaties op het vlak van rijbereik, akoestiek en dynamisch gedrag mogelijk maken zonder het design van de wagen aan te tasten.

De positionering tussen de toekomstige Renault 5 en Renault 4 zal vergelijkbaar zijn met die tussen Clio en Captur. 4Ever Trophy en Renault 5-prototype belichamen de nieuwe golf op de Renault-stand van het Autosalon van Parijs.

Net als zijn voorganger zal de toekomstige wagen, waarvan 4Ever Trophy een voorsmaakje geeft, ‘Made in France’ zijn. Dankzij hun gemeenschappelijke karakter zullen alle voertuigen op een CMF BEV-platform geproduceerd worden in de Electricity-pool in het noorden van Frankrijk

TECHNISCHE FICHE RENAULT 4EVER TROPHY

Lengte: 4.160 mm

Breedte: 1.950 mm

Hoogte: 1.900 mm

Wielbasis: 2.570 mm

Banden voor- en achteraan:  255/55R19

Motor: 100% elektrisch met bobinerotor

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

Game, 5 en match, Renault elektriseert Roland-Garros

  • Voor het 3de jaar op rij is Renault premium partner van het tennistoernooi van Roland-Garros, dat van 20 mei tot 9 juni plaatsvindt.
  • Op de stand van het merk wordt een speciale Renault 5 E-Tech electric Roland-Garros-serie onthuld en tentoongesteld naast drie modellen van de Renault 5 E-Tech electric in popkleuren.
  • 180 voertuigen van het merk Renault vormen het wagenpark van het toernooi, dat voor 88% is geëlektrificeerd.
  • Renault zal vertegenwoordigd worden door zijn 5 ambassadeurs van het Give Me 5-programma.
  • Give Me 5 is een solidair programma dat jongeren in prioritaire wijken aanmoedigt om te sporten.

rnlt©: het nieuwe compacte en immersieve distributieconcept van Renault

Een nieuw verkooppuntconcept van Renault

Renault breidt zijn distributienetwerk uit met een nieuw verkooppuntconcept: ‘rnlt©’, een naam die aansluit bij dit nieuwe distributieconcept van het merk, met een moderne en compacte uitstraling. Deze vestigingen bieden bezoekers een complete merk- en productervaring.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.