Mazda “op weg naar premium”

woensdag, 18 januari 2023 10:24
Mazda “op weg naar premium”

Op uitnodiging van Mazda mochten wij samen met de verantwoordelijken terugblikken op het voorbije jaar en tevens vooruitkijken naar de toekomst. Aan het woord afwisselend Tim Bosmans, managing director Mazda Belux, en Peter Gemoets, persverantwoordelijke. Zij benadrukken dat Mazda via het netwerk van dealers hun premium kwaliteit wil uitstralen.

Wat de cijfers betreft. In 2022 schreef Mazda 4555 nieuwe voertuigen in. Dat is een daling van 28 procent ten opzichte van 2021. Nog steeds ten gevolge van logistieke problemen en een gebrek aan voldoende stockwagens. Wel positief is dat het aantal getekende bestelbonnen met 10 procent de hoogte in gaat, in cijfers gaat het om 6600 verkochte voertuigen in 2022.

CX-modellen toppers
Mazda lanceerde in 2022 de Mazda2 Hybrid, een samenwerking met Toyota. Hiervan mochten ze reeds 2050 verkochte aantallen noteren.
De best verkopende modellen zijn de CX-reeks, met CX-5, CX-30 en de nieuwe CX-60.
Die laatste is voor Mazda hun eerste plug-in-hybride model. De CX-60 kwam in maart 2022 in presale en tot de lancering in september, waren van de CX-60 reeds 1000 bestellingen genoteerd. Dit nog voor klanten het model gezien hadden of zelfs konden testen. Tot december van dit jaar gaat het om 1700 verkopen. De CX-60 is volgens Mazda het model dat alles samenbrengt in het reeds meer dan 100-jarig bestaan van het merk.

Mazda op het autosalon in Brussel
De 917 vierkante meter grote stand in Paleis 6 zal zes wagens bevatten. Enkel de CX- en MX-modellen zullen tentoongesteld worden, naast de Mazda Cosmo S uit 1971, een model uitgerust met wankelmotor. Mazda zal in hun stand hun eigenheid naar voren brengen, met sobere, maar verfijnde Japanse stijl. En Mazda brengt een nieuwigheid mee naar Brussel, die pas op de persdag van het salon onthuld wordt. Dus bij het ter perse gaan van dit nummer kunnen wij er nog niets over zeggen. Tijdens de VIP-avond van het salon en de eerste publieksdag, zal de nieuwe ambassadeur voor Mazda – Bashir Abdi - aanwezig zijn. Bashir Abdi, van oorsprong Somaliër, is een marathonloper, Europees recordhouder (in een tijd van 2 uur en 3 minuten) en is tevens bronzen medaillewinnaar in de marathon op de Olympische Spelen van Tokyo in 2021.

Nieuw in 2023
Het Mazda-gamma in modeljaar 2023 pakt uit met enkele nieuwigheden voor de CX-5 en MX-5. Voor de CX-5 gaat het om de introductie van de nieuwe kleur Rhodium White en vooral de mild hybridemotoren op de 2.0 en 2.5 benzine.

De MX-5 krijgt eveneens een nieuw kleurtje in het gamma, Zircon Sand, naast een bruine soft top en wit nappa leder, en tot slot is er ook een Homura-uitrustingsversie en twee speciale series, nl. Kozari en Kizuna.

Het merk neemt wel definitief afscheid van de Mazda6, waarvan de productie ondertussen gestopt is.
Belangrijk voor het merk is de 6 jaar garantie, die vanaf 1 januari 2023 op alle modellen aangeboden wordt. Hiermee benadrukt Mazda dat het een merk is dat geen verrassingen of hoge kosten claimt, wat zorgt voor gemoedsrust bij de klanten.

Tevens gaat Mazda een samenwerking aan met FCA Bank, wat resulteert in Mazda Finance, die diverse financiëringsmogelijkheden zal aanbieden, dit voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

Toekomst
Voor de toekomst wil Mazda zijn eigenheid behouden met een betaalbaar, kwalitatief aanbod, dat vooral rijplezier in een premium, door Japans meesterschap geïnspireerde omgeving wil verschaffen. Dat is hetgeen Mazda voor staat.

Verder mikt het Japanse merk op duurzaamheid, en willen ze tegen 2050 een CO2-neutraal merk zijn. Dat door de Mazda Multi Solutions. En wel door in te zetten op drie doelstellingen. Vooreerst de verdere elektrificatie van het gamma, tegen 2030. Ten tweede is er de zoektocht naar hernieuwbare en synthetische brandstoffen. Maar momenteel is er daar weinig concrete info rond. Een samenwerking met Toyota is in deze momenteel niet aan de orde. Tot slot is er de klimaatneutrale productie.

Tekst: Filip Dewulf

Getagged onder:
mazda
Laatst aangepast op woensdag, 18 januari 2023 10:29

Gerelateerde items (op tag)

MAZDA presenteert zijn nieuwe MX-30 R-EV in IJsland

"Troeven zijn de kleine wankelmotor en het rijcomfort”

Ecomobiel nam deel aan de Epic Drive in IJsland, georganiseerd door Mazda. Een team van vijf Nederlanders en vijf Belgen testte er de gloednieuwe Mazda MX-30 R-EV. Ze waren onder de indruk van de wagen én van het schitterende landschap

Zijn elektrische auto’s wel zo goed voor het milieu?

De strijd tegen klimaatverandering is een strijd die wereldwijd gevoerd wordt en dan ook vraagt om globale oplossingen. Om de verschillende vastgelegde klimaatdoelstellingen te behalen, dient iedereen zijn steentje bij te dragen. Ook de automotive sector. Hoewel velen het elektrisch rijden beschouwen als de meest milieuvriendelijk transportoplossing, rijst toch de vraag ‘zijn elektrische auto’s wel zo goed voor het milieu’. Feit is natuurlijk dat een elektrische auto tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoot. Maar is dit niet te kort door de bocht? Welke andere factoren vereisen onze aandacht?

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV behaalt vijf sterren

De Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV plug-in hybrid werd door EuroNCAP bekroond met de maximale vijfsterrenscore. De uitstekende resultaten die de batterijaangedreven MX-30 e-Skyactiv EV in 2020 behaalde, gelden nu dus ook officieel voor de nieuwe oplaadbare hybrideversie.

Update geeft Mazda MX-30 verbeterde laadprestaties

Mazda geeft zijn eerste volledig elektrische model, de MX-30, een update. Die omvat nieuwe kleurtjes voor het interieur en het koetswerk, maar vooral verbeterde laadprestaties – die erg welgekomen zijn.