Kia versnelt EV-transitie met doelstelling van 1,6 miljoen EV-verkopen tegen 2030

dinsdag, 11 april 2023 11:47
Kia versnelt EV-transitie met doelstelling van 1,6 miljoen EV-verkopen tegen 2030

Kia Corporation gaf recent een update over zijn toekomstige strategieën via het evenement CEO Investor Day van Kia in Seoul, Korea.

Kia heeft zijn bedrijfsstrategie voor de middellange tot lange termijn bijgewerkt met een focus op elektrificering. Kia’s geüpdatete jaarlijkse verkoopdoelstelling voor 2030 is 4,3 miljoen stuks, waarvan 2,38 miljoen elektrische voertuigen. De financiële doelstellingen zijn ook verhoogd tot 160 biljoen KRW aan bruto-inkomsten, 16 biljoen aan operationele winst en 10 procent aan operationele winstmarge.

Kia’s strategie op middellange tot lange termijn, ‘Plan S’, werd voor het eerst onthuld in 2020 en richt zich op een anticipatieve transformatie naar een EV-gerichte onderneming die tevens gepersonaliseerde mobiliteitsoplossingen aanbiedt. Sindsdien heeft Kia elk jaar een CEO Investor Day gehouden om updates te geven over de toekomstvisie en doelstellingen van het bedrijf.

Tijdens de CEO Investor Day van 2023 kondigde Kia bijgewerkte doelstellingen en specifieke details van zijn bedrijfsstrategie aan. Kia’s wereldwijde verkoopdoelstelling voor 2030 van 4,3 miljoen stuks ligt 34,4 procent hoger dan zijn jaarlijkse verkoopdoelstelling voor 2023 van 3,2 miljoen stuks. Kia wil ook een toonaangevend EV-merk worden door het aandeel van de verkoop van geëlektrificeerde wagens op te trekken tot 55 procent (2,38 miljoen stuks) in 2030. Dit is een stijging van 7,5 procent (300.000 stuks) ten opzichte van de doelstelling voor 2030 die in 2022 werd aangekondigd, terwijl de wereldwijde verkoopdoelstelling voor elektrische voertuigen met 15,5 procent (320.000 stuks) is gestegen.

“In 2021 onderging Kia een ingrijpende transformatie van zijn bedrijfsnaam, logo, product en design, en van zijn bedrijfsstrategie. Dat resulteerde in een sterk verbeterde merkwaarde, die ertoe heeft bijgedragen dat we een aantal 'Car of the Year’-awards in belangrijke markten hebben gewonnen”, aldus Kia President en CEO Ho Sung Song. “Om een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen te worden, moet Kia zich blijven inspannen om de Kia-merkidentiteit te versterken en een innovatief en klantgericht businessmodel te ontwikkelen.”

In het kader van de opgefriste verkoopdoelstellingen verhoogde Kia zijn jaarlijkse verkoopdoelstelling voor EV’s in 2026 tot 1 miljoen stuks en de verkoopdoelstelling voor EV’s in 2030 tot 1,6 miljoen stuks op jaarbasis. Dat is een stijging van respectievelijk 25 en 33 procent ten opzichte van de doelstellingen die een jaar eerder werden aangekondigd.

De update is gebaseerd op het vertrouwen van Kia in zijn bekroonde producten. De EV6 won de '2022 European Car of the Year' en de '2023 North American Utility Vehicle of the Year.’ Kia wil tegen 2027 een EV-gamma van 15 modellen bouwen, waaronder het onlangs onthulde topmodel EV9. Dit is er één meer dan de ‘14 modellen tegen 2027’ die een jaar eerder werden aangekondigd.

Kia zal nieuwe technologieën blijven implementeren en connectiviteitsfuncties blijven toepassen op alle nieuwe modellen die na 2025 worden gelanceerd, zodat klanten de voertuigprestaties kunnen updaten en optimaliseren via updates ‘over-the-air’ (OTA). Wat autonome rijtechnologie betreft, zal de EV9 uitgerust zijn met HDP (Highway Drive Pilot), een conditioneel autonome rijtechnologie van niveau 3, waarmee de bestuurder het voertuig in specifieke omstandigheden ‘handenvrij’ kan bedienen. In 2026 wil Kia HDP2-technologie introduceren die in bepaalde omstandigheden het autonoom rijden ondersteunt waarbij de bestuurder zijn ogen niet langer op de weg moet houden (‘eyes-off’ driving).

Tijdens de CEO Investor Day in 2023 werd ook een gedetailleerde blauwdruk gegeven voor de PBV-activiteiten (speciaal gebouwde voertuigen). Het bedrijf wil in 2025 een middelgroot specifiek PBV-model lanceren in een specifieke PBV-productiefaciliteit in Hwaseong en zal geleidelijk een volledig gamma PBV’s bouwen, variërend van klein tot groot, waaronder een robo-taxi met autonome rijtechnologie.

Daarnaast is het bedrijf van plan om op data en software gebaseerde oplossingen te commercialiseren en zo gepersonaliseerde producten en diensten te introduceren voor uiteenlopende behoeften van klanten, alsook om mobiliteitsdiensten te ontwikkelen in verband met de Advanced Air Mobility (AAM) en robotica-activiteiten van Hyundai Motor Group.

Kia wil ook de positieve merkperceptie van klanten en de competitiviteit van zijn activiteiten blijven verbeteren om de financiële prestaties op middellange tot lange termijn te verzekeren. De financiële doelstellingen op lange termijn omvatten een toename van de bruto-inkomsten tot 160 biljoen KRW in 2030, een stijging van 84 procent ten opzichte van 2022; een stijging van de operationele winst tot 16 biljoen KRW, een verbetering van 122 procent ten opzichte van 2022; en een stijging van de operationele winstmarge tot 10 procent, een stijging van 1,6 procentpunt ten opzichte van 2022.

Kia is ook van plan om zijn investeringen verder uit te breiden om het toekomstige concurrentievermogen veilig te stellen. Het plan is om de komende vijf jaar 32 biljoen KRW te investeren tot 2027. Kia wil vooral het deel van de investeringen in toekomstige ondernemingen optrekken tot 45 procent.

Kia zet de ‘vier kerndoelstellingen’ van zijn 2030-strategie voort

De voorbije drie jaar ondervindt Kia het positieve resultaat van de implementatie van de ‘Plan S’-strategie. Bovendien neemt Kia een sterke positie in als toonaangevend wereldwijd EV-merk. Het bedrijf zal zijn elan aanhouden en zijn vier kerndoelstellingen van vorig jaar blijven nastreven om zijn nieuwe doelstellingen voor 2030 te halen: een wereldwijde verkoop van 4,3 miljoen stuks; het versnellen van de EV-transitie met een EV-verkoopdoelstelling van 1,6 miljoen stuks; het versterken van het concurrentievermogen van de producten met een focus op autonome rijtechnologie en connectiviteit; en het opzetten van een
PBV-bedrijfsstructuur op maat.

1. Jaarlijkse wereldwijde verkoopdoelstelling voor 2030 van 4,3 miljoen stuks met een focus op elektrische voertuigen

Met zijn competitieve producten en verbeterde merkperceptie wil Kia een groeimomentum creëren dat beter presteert dan de bredere markt. Ook verwacht Kia dat problemen als gevolg van de COVID-19-pandemie en de tekorten aan onderdelen geleidelijk zullen verbeteren om de omzetgroei te ondersteunen.

In navolging van de wereldwijde verkoopdoelstelling voor dit jaar van 3,2 miljoen stuks heeft Kia zich als doel gesteld om in 2026 4,01 miljoen stuks te halen en in 2030 4,3 miljoen stuks, een stijging van 150.000 stuks in 2026 en 300.000 stuks in 2030 ten opzichte van de doelstellingen die vorig jaar werden aangekondigd.

De verkoop van geëlektrificeerde voertuigen zal de groei stimuleren, waarbij het verkoopaandeel naar verwachting zal stijgen van 21 procent in 2023 naar 55 procent tegen 2030, een stijging van 3 procentpunt ten opzichte van de doelstelling voor 2030 die vorig jaar werd aangekondigd.

2. Versnellen van de EV-strategie: Uitbreiding naar 15 EV’s in 2027, gericht op 1,6 miljoen EV-verkopen in 2030

Kia wil zijn elektrificeringsinspanningen verder versnellen om zijn positie als toonaangevend merk op de wereldwijde EV-markt te versterken.

Eerst en vooral wil Kia zijn productgamma voor elektrische voertuigen verder uitbreiden. Tegen 2027 plant Kia zijn EV-gamma te introduceren dat zal bestaan uit 15 modellen, met onder meer de EV9 en de EV5. Ten opzichte van het plan van vorig jaar is er een extra model toegevoegd.

De EV9, die in maart van dit jaar werd onthuld, mikt op een volledig elektrisch rijbereik volgens de WLTP-cyclus van meer dan 541 km, een ultrasnel oplaadsysteem van 800 volt dat het batterijpack aanvult met voldoende batterijlading om de wagen voor ruim 239 km van stroom te voorzien in ongeveer 15 minuten en indrukwekkende atletische prestaties die de SUV in staat stellen om in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten voor het RWD Long Range-model, in 8,2 seconden voor de standaard RWD en in 6,0 seconden (of 5,3 seconden met een optionele Boost-functie) voor de AWD-versie.

In lijn met Kia’s overgang naar de ontwikkeling van Software Defined Vehicles (SDV), omvat de EV9 updates ‘over-the-air’ (OTA) en de mogelijkheid om hun voertuigen continu te upgraden via de Kia Connect Store voor klanten die meer controle en personalisering zoeken.

De EV9 wordt het eerste Kia-model met de meer geavanceerde autonome rijtechnologieën, namelijk de HDP (Highway Driving Pilot), die conditioneel autonoom rijden van niveau drie biedt.

Met de uitbreiding van zijn EV-gamma wil Kia de EV-verkoop snel verhogen. In navolging van een verkoopdoelstelling van 258.000 EV’s dit jaar, heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om 1.005.000 elektrische voertuigen te verkopen in 2026 en 1,6 miljoen stuks in 2030, een stijging van 400.000 stuks (33 procent) ten opzichte van de doelstelling van 1,2 miljoen stuks die vorig jaar tijdens de CEO Investor Day werd aangekondigd.

Om in te spelen op snelgroeiende EV-markten overal ter wereld wil Kia lokaal strategische modellen produceren die de regionale verkoop stimuleren.

In Europa is Kia van plan om lokaal kleine en middelgrote EV’s te produceren, aangezien dat de belangrijkste verkoopfactoren in de regio zijn. In de VS wil Kia vanaf 2024 ook belangrijke EV-modellen lokaal produceren, in overeenstemming met de implementatie van de Inflation Reduction Act (IRA).

Kia in China plant dan weer om kleine en middelgrote EV-modellen te produceren, waaronder de onlangs onthulde EV5, en India zal vanaf 2025 ook kleine EV-modellen produceren die geoptimaliseerd zijn voor de lokale markt en andere opkomende markten.

Korea zal fungeren als wereldwijd centrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie van EV-modellen. Kia bouwt zijn eerste specifieke EV-fabriek in Korea in 2024. Kia zal de productielijn van de fabriek in Gwangmyeong ombouwen voor de productie van EV's, en wil volgend jaar starten met de productie van twee EV-modellen.

De EV-fabriek van Gwangmyeong zal de productiecapaciteit maximaliseren door de introductie van baanbrekende innovatieve technologieën zoals het virtualrealityproces in 3D, een op gegevens gebaseerd geïntegreerd productieplatform en onbemande en geautomatiseerde faciliteiten. Het zal ook de koolstofuitstoot verminderen door het gebruik van milieuvriendelijke verf en energiebesparende technologieën.

3. Een op toekomstige technologie gerichte productstrategie en ontwikkelingssysteem voor SDV

Kia heeft connectiviteitsdiensten, technologie voor autonoom rijden, prestaties en design geïdentificeerd als zijn vier belangrijke producteigenschappen om de mobiliteitsmarkt van de toekomst te leiden en gedifferentieerde producten te ontwikkelen.

Na het plan dat vorig jaar werd aangekondigd, zal Kia vanaf 2025 ook een datacloud voor geconnecteerde wagens bouwen en connectiviteitsfuncties toepassen op alle nieuw gelanceerde voertuigen. Het uitgebreide gamma OTA-diensten en bijkomende voorzieningen in de Kia Connect Store zullen klanten in staat stellen om voorzieningen te kiezen op maat van hun levensstijl en deze tevens op elk moment up-to-date te houden.

AutoMode, Kia’s technologie voor autonoom rijden, zal ook verbeterd worden vanaf de EV9. HDP, de technologie voor conditioneel autonoom rijden van niveau 3 die geen menselijke besturing nodig heeft voor bepaalde weggedeelten, zoals snelwegen, zal dit jaar voor het eerst toegepast worden op de EV9.

Tegen 2024 wil de onderneming onder bepaalde omstandigheden gedeeltelijke ‘eyes-off’-functies implementeren door de functie te verbeteren met OTA-updates en de maximale snelheid van autonoom rijden, alsook de wegherkenningspercentages te verhogen. In 2026 wil Kia het autonoom rijden verder versterken met HDP2-technologie die gebruikmaakt van uiterst nauwkeurige navigatie.

Bovendien wil Kia zijn capaciteiten inzetten om ervoor te zorgen dat uitstekende prestaties en een gedifferentieerd design de hoofdelementen blijven van zijn productcompetitiviteit. De uiterst performante GT-uitvoering zal niet alleen worden ontwikkeld voor de EV9, maar ook voor alle toekomstige EV-modellen.

Wat het design betreft, zal Kia een gebruiksvriendelijk design implementeren dat gebaseerd is op de filosofie van ‘Opposites United’, terwijl het actief ESG-managementbenaderingen hanteert, zoals recyclage en gebruik van niet-giftige materialen en biomaterialen. Zo werd ook 34 kilogram aan milieuvriendelijke materialen gebruikt voor verschillende onderdelen van de EV9 en zal het aandeel van het gebruik van gerecycleerd plastic tegen 2030 worden verhoogd tot 20 procent.

Om deze vier kernproductstrategieën te ondersteunen en te versterken, zal het voertuigontwikkelingssysteem voor SDV worden geherstructureerd. Het doel is om software te ontwikkelen die de controle over verschillende systemen heeft geïntegreerd en hardware die het ontwikkelingsproces van voertuigen versnelt en om ook de bijbehorende kosten te verlagen.

Bovendien wil Kia de personaliseringsdiensten voor klanten versterken, de initiële aankoop- en gebruikskosten van voertuigen verlagen en hierbij zowel hoge productkwaliteit als restwaarde garanderen.

4. Opzetten van een bedrijfsstructuur op maat voor PBV

Kia heeft zijn PBV-activiteiten opgestart met de wetenschap dat PBV-activiteiten een van de belangrijkste activiteiten van de onderneming in de toekomst zullen zijn. Kia ontwikkelt PBV-activiteiten met een focus op de behoeften van klanten en betrekt hen vanaf de ontwikkelingsfase van PBV om op maat gemaakte PBV-oplossingen aan te bieden. Zo onthulde Kia vorig jaar aan potentiële klanten een specifieke PBV in zijn ontwikkelingsfase die in 2025 op grote schaal zal worden geproduceerd, om feedback te verzamelen.

Op vlak van productie bouwt het bedrijf een PBV-fabriek in Hwaseong. De speciale PBV, die in 2025 zal worden onthuld, zal worden ontwikkeld als middelgrote PBV voor gebruik in uiteenlopende activiteiten, en heeft een structuur waarin verschillende soorten carrosserieën kunnen worden geplaatst op een plat skateboardachtig platform, waardoor de grootte en vorm kunnen worden aangepast aan het doel en de behoeften.

In lijn met de uitbreiding van de PBV-markt wil Kia zijn PBV-gamma geleidelijk uitbreiden met een zelfrijdende PBV-robotaxi; een kleine PBV die geoptimaliseerd is voor de levering van goederen of voedsel; en een grote PBV die het openbaar vervoer kan vervangen of kan worden gebruikt als mobiel kantoor.

ESG-management versterken en nieuwe activiteiten zoeken met behulp van initiatieven van de Hyundai Motor Group

Kia voert zijn inspanningen op het vlak van ESG-management op door in 2020 een traject op middellange tot lange termijn op te stellen en zijn koolstofneutraliteitsdoelstellingen in 2021 aan te kondigen.

Kia is van plan om tegen 2040 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie voor elektriciteitsgebruik in globale werkplaatsen en tegen 2040 100 procent elektrificering te realiseren in vier belangrijke markten (Korea, VS, Europa en China).

Voor die doelstelling verlaagde Kia zijn koolstofuitstoot in 2022 met 4,5 procent ten opzichte van 2019. In de toekomst zal Kia de koolstofuitstoot verder verlagen om tegen 2045 energieneutraal te zijn in alle fasen van de waardeketen, inclusief levering, productie, logistiek en verwijdering, alsook bij het gebruik van de auto’s door klanten.

Het gebruik van gerecycleerde kunststoffen en biomaterialen, toegepast op de EV9, zal worden uitgebreid naar alle toekomstige modellen. Kia heeft samengewerkt met de Ocean Cleanup, een wereldwijde non-profitorganisatie voor het milieu, om plasticafval uit de oceaan te halen en te hergebruiken als voertuigaccessoires in 2024 en voertuigonderdelen in 2026.

Wat de toekomstige projecten van Hyundai Motor Group betreft, zoals geavanceerde luchtmobiliteit (AAM) en robotica, zal Kia niet alleen investeren, maar ook inspanningen blijven leveren om nieuwe businessopportuniteiten te creëren. Met een duidelijke focus op PBV als sleutelactiviteit in de toekomst zal Kia ook verschillende businessopportuniteiten bekijken, waaronder AAM en vertiport, de logistieke robot Stretch en de ‘last mile’-mobiliteit.

Bekendmaking doelstellingen voor 2023 en 2030

Tijdens de Investor Day maakte Kia gedetailleerde bedrijfsplannen voor 2023 bekend, alsook financiële doelstellingen op middellange tot lange termijn.

Kia kondigde zijn verkoopdoelstelling voor 2023 aan: 3,2 miljoen stuks, een stijging van 10,3 procent ten opzichte van vorig jaar en een marktaandeel van 4 procent op de wereldwijde automarkt om hopelijk de groei van de wereldwijde automarkt te overtreffen.

Kia’s nieuwe producten dit jaar zijn onder meer de EV9, die in het tweede kwartaal van 2023 op de Koreaanse markt vooruitbesteld kan worden en vervolgens op andere belangrijke markten wordt gelanceerd. De EV5 zal in China worden gelanceerd in het vierde kwartaal, de Ray EV in het derde kwartaal, de kleine subcompacte Rio van de Kia-fabriek in Mexico in het vierde kwartaal, evenals vijf productverbeteringsmodellen.

Kia zal zijn verkoopmix blijven verbeteren door zich te concentreren op uiterst winstgevende modellen en hogere uitrustingsniveaus op basis van de verbeterde merkperceptie en het sterke productgamma van Kia en door de gemiddelde prijs per wagen te verhogen. Met deze maatregelen wil Kia de financiële doelstellingen halen van 97,6 biljoen KRW aan bruto-inkomsten (12,7 procent meer dan vorig jaar); 9,3 biljoen KRW aan operationele winst (28,6 procent meer); en een bedrijfswinstmarge van 9,5 procent (1,1 procent meer).

Met zijn financiële doelstellingen voor 2026 stelde Kia een bruto-omzet van 134 biljoen KRW voor, een bedrijfswinst van 12 biljoen KRW en een bedrijfswinstmarge van 9 procent. Voor 2030 wil Kia een bruto-omzet van 160 biljoen KRW realiseren, een bedrijfswinst van 16 biljoen KRW en een bedrijfswinstmarge van 10 procent.

Belangrijke factoren bij het bereiken van de doelstellingen op middellange tot lange termijn zijn onder meer het verbeteren van de rentabiliteit van de EV-verkoop door de kosten voor belangrijke onderdelen te verlagen en de verkoop uit te breiden, en het veiligstellen van bijkomende inkomstenstromen via de commercialisering van software en diensten met OTA, en updates van functies.

Vooral de EV-bijdrage aan de winst zal naar verwachting stijgen van 5 procent in 2022 tot 32 procent in 2026, en tegen 2030 zal die naar verwachting groeien tot 53 procent, meer dan de helft van de totale winst van Kia.

Kia wil tegen het jaar 2026 de kosten van batterijen met 25 procent verlagen in vergelijking met de prijzen in 2018. Daarnaast wil het bedrijf in 2030 verdere reductie van de accukosten realiseren met 55 procent ten opzichte van de prijzen van 2018. Tegen 2030 wil Kia ook de kostprijs van de motor en het geïntegreerde laadsysteem met 70 procent verlagen in vergelijking met de prijzen van 2018.

Met betrekking tot het investeringsplan voor de komende vijf jaar van dit jaar tot 2027 zal Kia in totaal 32 biljoen KRW investeren, waarvan 45 procent bestemd zal zijn voor toekomstige bedrijfsinvesteringen.

Kia deelde ook zijn dividendbeleid op middellange tot lange termijn dat gericht is op het verhogen van de aandeelhouderswaarde. Kia heeft gekozen voor een dividenduitkeringspercentage van 20 tot 35 procent om de investeringscapaciteit te behouden, de financiële flexibiliteit uit te breiden en de aandeelhouderswaarde te verhogen.

Bovendien wil Kia, met vertrouwen in zijn rendabiliteit op lange termijn, een aandelenterugkoopprogramma uitvoeren om de aandeelhouderswaarde voor de komende vijf jaar te verhogen. Voor een periode van vijf jaar wil Kia jaarlijks tot 0,5 biljoen KRW aan aandelen kopen en ten minste 50 procent van de ingekochte aandelen annuleren.

Getagged onder:
kia
Laatst aangepast op maandag, 17 april 2023 09:24

Gerelateerde items (op tag)

Test: Kia EV9 RWD, Space-KIA

Met het succes van de Kia EV6 en de daarbij horende titel van Auto van het Jaar 2022, zet KIA hun elektrisch offensief voort. Ditmaal met de indrukwekkend uitziende EV9. Later komen daar nog een compacte stadswagen EV3, een C-segment SUV EV5 en zelfs een berline in het C-segment EV4 bij.

Kia EV9 bekroond als World Car en World Electric car 2024

Olivier Gelas (Managing Director Kia Belux) : “De EV9 heeft op korte tijd een indrukkend palmares aan prijzen verzameld. Ons elektrisch topmodel verlegt grenzen, sterker nog, hij herdefinieert een segment waar Kia tot voor kort zelfs niet aanwezig was. De EV9 dient een belangrijke rol in de transformatie van het merk te spelen. We kunnen nu al zeggen dat deze missie geslaagd is. Dat leiden we ook concreet af uit het commerciële succes in België en Luxemburg van dit topproduct, dat Kia’s brand claim ‘Movement that Inspires’ met brio belichaamt.”

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.