De Kia EV9 brengt de SUV van morgen naar de wereld van vandaag

dinsdag, 06 juni 2023 13:57
De Kia EV9 brengt de SUV van morgen naar de wereld van vandaag

De volledig nieuwe Kia EV9 is een zuiver elektrische SUV, ontworpen en gebouwd voor moderne levensstijlen in het geëlektrificeerde tijdperk. Als Kia’s eerste elektrische top-SUV met drie zetelrijen is de ruime en opvallende EV9 een robuuste, gesofistikeerde en technologisch geavanceerde elektrische wagen. Hij is verkrijgbaar als zes- of zevenzitter en combineert een gedurfde stijl met een hoogwaardige veelzijdigheid, een uitgebreide connectiviteit en het typische ‘Opposites United’-design van het merk om een wagen te creëren die op alles is voorbereid, met een rijbereik tot 541 kilometer over de WLTP-cyclus.

Zijn opvallende uitstraling is geïnspireerd op Kia’s designfilosofie ‘Opposites United’, die harmonie vindt in de contrasterende kwaliteiten van de natuur, moderniteit en technologie. Met zijn krachtige maar serene uitstraling en zijn gamma intelligente innovaties voelt de EV9 zich even goed in zijn sas op het terrein als in de stad, terwijl het intelligente gebruik van de interieurruimte alle inzittenden een comfortabel, ontspannen en geconnecteerd gevoel geeft.

“De EV9 vestigt nieuwe normen voor het segment en herdefinieert het volledig,” verklaarde Won Jeong Jeong, President van Kia Europe. “Hij brengt de auto van morgen naar de wereld van vandaag en moedigt mensen aan om de overgang naar elektrische voertuigen te omarmen en deel uit te maken van de mobiliteitstransitie. De EV9 zal een cruciale rol spelen in de transformatie van het merk Kia en van de manier waarop mensen zich verplaatsen.”

Een nieuwe maatstaf voor EV’s en SUV’s
De EV9, die op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Kia staat, heeft een voorsprong in het populairste Europese segment. De lange wielbasis en volledig vlakke elektrische architectuur verzekeren een royaal plaatsaanbod en comfort in loungestijl voor alle inzittenden op de drie zetelrijen. Wanneer de wagen stilstaat, kunnen klanten kiezen om de zetels van de tweede rij in een ruststand te plaatsen of om te draaien. De relaxfunctie bieden een superieur comfort terwijl de zetels met de draaifunctie naar de derde zetelrij toe kunnen worden gedraaid. Bovendien beschikt de EV9 over tal van innovaties die reizen comfortabeler en praktischer maken, zoals digitale buitenspiegels, verzonken deurgrepen, relaxzetels en een drievoudig panoramascherm.

“De Kia EV9 is uniek in de zin dat hij niet alleen is ontworpen voor bestuurders: deze SUV heeft aandacht voor al zijn inzittenden en biedt een ongekend niveau van comfort, ruimte, toegang en technologie,” aldus Sjoerd Knipping, Vice President of Marketing and Product bij Kia Europe. “Hij hanteert ook een holistische benadering van elektrificering, waardoor hij veel meer is dan een voertuig om van A naar B te rijden. Een van de vele baanbrekende functies is dat de EV9 elektrische toestellen en apparaten kan aandrijven, andere elektrische voertuigen kan opladen en zelfs uw woning van stroom kan voorzien. We willen klanten een SUV bieden die de functionaliteit van drie zetelrijen verenigt met de rijervaring van een EV.”

Het rijbereik tot 541 kilometer wordt aangevuld met ultrasnelle laadbeurten waarmee men in nauwelijks 15 minuten 239 kilometer rijbereik kan recupereren. Bovendien is de EV9 uitgerust met een bidirectionele lader, wat betekent dat klanten hun EV niet alleen kunnen opladen aan een wallbox of een openbaar laadpunt, maar dat ze de stroom die in de EV-batterij is opgeslagen, ook kunnen gebruiken om elektronische toestellen te voeden – of, in de toekomst, zelfs hun woning van energie te voorzien.

De EV9 is ook de eerste Kia die kan worden geüpgraded via de Kia Connect Store, zodat klanten hun wagen kunnen updaten en personaliseren met de functies die ze wensen. Lederalternatieven en materialen uit gerecycleerde kunststoffen vormen een belangrijke en ingrijpende verschuiving naar duurzamere interieurs.

De EV9 vertegenwoordigt een cruciale stap voorwaarts in Kia’s streven om uit te groeien tot een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen. Als een van de eerste wagens in Europa die niveau 3 van autonoom rijden heeft bereikt, draagt de EV9 het DNA van de toekomst in zich en helpt hij de weg vrij te maken voor emissievrije, volledig geconnecteerde en autonome mobiliteit.

Een gedurfd design, geïnspireerd door de natuur
Net als de meermaals bekroonde Kia EV6 werd de Kia EV9 ontworpen volgens de ‘Opposites United’-designfilosofie van het merk. Zijn koetswerk kenmerkt zich door een rotsvaste geometrie, zuivere lijnen en een compromisloos gedurfd SUV-profiel.

Vooraan beschikt de EV9 over de nieuwste generatie van Kia’s ‘Digital Tiger Face’. De opvallende verticale koplampen doen een beroep op led-technologie en blinken uit door hun projectie met fijne lenzen of – in het geval van de GT-line – kleine kubussen. Achteraan is hij onmiddellijk herkenbaar aan zijn unieke led-achterlichten in de vorm van een sterrenbeeldkaart. De automatische, vlak aansluitende deurgrepen dragen bij tot de moderne, hoogtechnologische look terwijl de actieve luchtflappen met Air Curtain de aerodynamische efficiëntie verbeteren. Geluidsabsorberende 19"-, 20”- of 21”-banden op lichtmetalen velgen met lage luchtweerstand en een uniek rechthoekig design vervolledigen het koetswerk.

“We delen graag onze visie dat natuur en moderniteit perfect hand in hand kunnen gaan,” vertelt Karim Habib, Executive Vice President en Head of Kia Global Design Center. “Het koetswerk, geïnspireerd op de designpijler ‘Bold for nature’ van Opposites United, brengt hulde aan de perfectie van de natuur, terwijl het intuïtieve interieur enkele van onze meest geavanceerde technologieën ooit omvat.”

De EV9 wordt in Europa verkrijgbaar in vijf glanzende kleuren: Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Flare Red, Pebble Gray en Iceberg Green. Daarnaast is er de kleur Ivory Silver in glanzende of matte uitvoering, die enkel verkrijgbaar is op de EV9 Baseline. De kleur Ocean Blue werd tot slot overgenomen van de Concept EV9. Zij is eveneens verkrijgbaar in een matte of glanzende afwerking en is voorbehouden aan de GT-line-uitvoering.

Minimalistisch interieur voor een intuïtieve ervaring
De Kia EV 9 onderscheidt zich door een ruim interieur met een minimalistische en gebruiksvriendelijke lay-out. De unieke EV-architectuur, met de lange wielbasis en vlakke vloer van de E-GMP, biedt meer interieurruimte dan ooit tevoren. De EV9 wordt geleverd met drie zetelrijen en is zowel verkrijgbaar met zes plaatsen als met zeven plaatsen (standaardlay-out). Daarmee beschikt hij momenteel als een van de enige EV’s op de markt over zeven zitplaatsen.

Bij het instappen worden EV9-klanten verwelkomd door het Kia-logo op het stuurwiel, dat oplicht tijdens het rijden. Het model kan bovendien als optie worden uitgerust met digitale buitenspiegels (DSM), digitale schermen verbonden met camera's in plaats van de klassieke spiegels. Zij vergroten het gezichtsveld van de bestuurder en komen zowel de veiligheid als het gebruiksgemak ten goede. Ze worden aangevuld met een digitale binnenspiegel, die kan worden gebruikt als een normale elektrochrome spiegel of als een scherm om camerabeelden weer te geven, waardoor de bestuurder steeds een veilig zicht achteruit geniet, zelfs wanneer de inzittenden of bagage het zicht hinderen.

De middenconsole is uitgerust met een snelle draadloze smartphonelader en een module met een USB-poort en lader. Ook op de tweede en derde rij zijn USB-laders voorzien. De armsteunen voor- en achteraan en de bovenzijde van het kaartenvak zijn voorzien van diverse sfeerlichten, die verschillende verlichtingsfuncties mogelijk maken, zoals de snelheidskoppeling en de kampeermodus. De verborgen verlichte knoppen garanderen een intuïtieve bediening. Interieurkleuren zijn onder meer Dark Gray & Black, Brown & Black, Dark Gray & Light Gray en Navy Blue & Dark Gray

Unieke opties op de tweede rij maken de modi ‘Pause’ en ‘Enjoy’ mogelijk
De eerste rij biedt relaxzetels die achteruit kunnen worden gekanteld, en waarvan de voetsteun kan worden uitgeklapt wanneer de auto geparkeerd staat of wordt opgeladen. De elektrisch verstelbare zetels zijn uitgerust met een geïntegreerd geheugen dat de positie van de zetel en het stuurwiel automatisch aanpast aan de vooraf ingestelde voorkeur van de bestuurder. Bovendien is de derde rij uitgerust met armsteunen, inclusief fles- en bekerhouders.

Behalve de relaxzetels op de eerste rij biedt de lay-out met zes zitplaatsen een van twee extra opties voor de passagiers op de tweede rij, die kunnen worden geactiveerd wanneer de auto stilstaat: de ‘Pause’-modus, die het interieur van de wagen omvormt tot een lounge met draaibare zetels op de tweede rij en de ‘Enjoy’-modus met relaxzetels met uitklapbare hoofdsteunen op de tweede rij.

Bij de zeszitsversie met draaibare zetels zijn de zetels op de tweede rij 180 graden draaibaar. Wanneer de auto stilstaat, kunnen de passagiers op de tweede rij hun zetel omdraaien naar de derde rij zodat ze rechtstreeks met elkaar kunnen praten. In deze lay-out fungeert het lange schuiftafeltje, dat zich uitstrekt vanaf de middenconsole, als een tafel tussen de zetels.

In de ‘Enjoy’-modus kunnen de passagiers op de tweede rij dan weer achteroverleunen wanneer de passagiers op de eerste rij eveneens relaxen. Bovendien garanderen ze een maximaal comfort voor alle passagiers onderweg. Elke relaxzetel, zowel vooraan als achteraan, is uitgerust met een extra beensteun en een volledige ventilatie, om de rij- en reiservaring naar het hoogste niveau te tillen.

Deze twee alternatieve zetellay-outs bieden ongekende mogelijkheden voor activiteiten in de auto, of hij nu geparkeerd staat, wordt opgeladen of als kampeerwagen wordt gebruikt. Naast de afzonderlijke instellingen voor de bestuurder en de voorpassagier, biedt de volledig onafhankelijke aircoregeling achterin een hoger comfort voor de achterpassagiers. Dat bespaart energie door passagiers alleen te verwarmen of af te koelen wanneer ze dat willen, waar ze dat willen. Daarnaast is de EV9 het eerste Kia-model in Europa met Kia’s nieuwe bedieningspaneel voor de airconditioning. Dat maakt het eenvoudiger om alle instellingen van de klimaatregeling te bekijken en te bedienen, zonder dat men de submenu's van het infotainmentsysteem hoeft te openen.

Baanbrekende ruimte-innovatie voor een unieke voertuigarchitectuur
Met een lengte van 5.010 millimeter is de EV9 Kia’s ruimste personenwagen tot nu toe en is hij het tweede Kia-model dat op het speciale BEV-platform van de HMG wordt gebouwd: het Electric Global Modular Platform of E-GMP. Het model is 1.980 millimeter breed en 1.750 millimeter hoog, met een wielbasis van 3.100 millimeter. De Kia EV9 is niet alleen ruim voor de passagiers, maar beschikt ook over extra opbergruimte in de vorm van een frunk of kofferbak vooraan. De achterwielaangedreven variant heeft een maximaal frunkvolume van 90 liter, terwijl de frunk van de vierwielaangedreven versie 52 liter groot is. De bagageruimte achteraan heeft een inhoud van 728 liter wanneer de eerste twee zetelrijen rechtop staan en tot 333 liter wanneer alle zetelrijen rechtop staan.

Duurzame beweging met een milieuvriendelijk interieur
In het kader van zijn transformatie tot een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen, heeft Kia een Design Sustainability Strategy uitgewerkt om milieuvriendelijkere materialen te integreren in zijn wagens. Dat plan omvat met name de uitfasering van dierlijk leder, het aanbrengen van tien onmisbare duurzame items in het voertuiginterieur en het continu innoveren met nieuwe, biologische materialen.
De Kia EV9 is de eerste fase in deze reis, met milieuvriendelijke interieurmaterialen zoals een lederalternatief op basis van BIO PU (Bio-Polyurethaan). Dat materiaal is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals maïs en basterdolie. Bovendien werden gerecycleerd PET (polyetheentereftalaat) en TPO (thermoplastische olefine) geïntegreerd in het dashboard en de bekleding van de deuren en stijlen. De interieurafwerking van de EV9 doet een beroep op gerecycleerd plastic uit consumptieafval. De stoffen en tapijten zijn gemaakt van gerecycleerde PET en gerecycleerde visnetten en zorgen voor een knus en hoogwaardig gevoel. De schakelaars en afwerking zijn voorzien van biolak, terwijl de interieurbekledingen BTX-vrije lak gebruiken. Het garen en vilt in het hele voertuig zijn gemaakt van 100% gerecycleerd PET.

Twee aandrijfopties voor een uitstekend rijbereik en uitmuntende acceleraties
De Kia EV9 is leverbaar met achterwiel- of vierwielaandrijving. Beide versies beschikken over een batterij van 99,8 kW met Kia’s batterijtechnologie van de vierde generatie.
De achterwielaangedreven versie heeft een 149 kW sterke motor die een maximumkoppel van 350 Nm levert. Deze versie haalt een topsnelheid van 185 km/u en snelt in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u. Hij haalt een volledig elektrisch rijbereik tot 541 kilometer over de WLTP-cyclus.

De variant met vierwielaandrijving wordt aangedreven door twee elektromotoren met een vermogen van 141 kW en een maximumkoppel van 200 Nm vooraan en 350 Nm achteraan. Dat volstaat voor een topsnelheid van 200 km/u en een sprint van 0 tot 100 km/u in 6,0 seconden. Deze configuratie haalt een geschat zuiver elektrisch rijbereik tot 497 kilometer.

De Kia EV9 kan ultrasnel worden opgeladen met 800 volt, waardoor klanten meer tijd kunnen rijden en minder tijd moeten opladen. Een kwartiertje laden volstaat om tot 239 kilometer elektrisch rijbereik te recupereren voor de achterwielaangedreven versie en tot 219 kilometer voor de vierwielaangedreven versie.

Innovatief bidirectioneel laden: de energieoplossing van de toekomst
De Kia EV9 kan bidirectioneel laden, dankzij geavanceerde technologieën zoals Vehicle-to-Load (V2L), Vehicle-to-Building/Vehicle-to-Home (V2B/V2H) en Vehicle-to-Grid (V2G). V2L, dat voor het eerst werd geïntroduceerd in de Kia EV6 en standaard wordt aangeboden in de EV9, stelt klanten in staat om 220V-toestellen te voeden met stroom uit de EV9-batterij, door de kabel aan te sluiten op de EV-laadpoort. V2B en V2H verwijzen naar het vermogen van het voertuig om een gebouw of de woning van de klant van stroom te voorzien. V2G betekent dat het voertuig energie rechtstreeks kan terugsturen naar het net door goedkope elektriciteit op te slaan in de daluren en terug te sturen in periodes van piekvraag. V2B, V2H en V2G zullen geleidelijk aan in heel Europa worden uitgerold.

Kia EV Route Planner voor nog meer veiligheid en gemoedsrust
Dankzij de innovatieve Kia EV Route Planner hebben klanten minder tijd nodig om hun reis te plannen volgens de beschikbaarheid van laadpunten. Wanneer het navigatiesysteem detecteert dat de batterijlading niet volstaat om de ingestelde bestemming te bereiken, beveelt het automatisch een laadpunt aan voor de geplande route. Dat vermindert rijbereik- en laadpaalstress bij klanten door hen automatisch te laten zien wanneer, waar en hoe lang ze moeten opladen.

“De Kia EV Route Planner verzekert de klant een slimme en eenvoudige reis, zonder dat hij vooraf veel tijd hoeft te besteden aan het zoeken naar laadpalen,” aldus Frank Gunther , General Manager Development Project Operations bij het Hyundai Motor Europe Technical Center. “We willen dat ze in de kortst mogelijke tijd en op de meest ontspannen manier langere afstanden kunnen afleggen. Met dit soort functies willen we onze systemen verder connecteren en verbeteren om de verwachtingen van klanten te overtreffen en de overstap van verbrandingsmotoren naar elektromotoren zo eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen.”

Bij koude temperaturen werkt deze functie ook samen met de batterijconditioning om de batterij voor te verwarmen tot de optimale laadtemperatuur tegen de tijd dat de auto het laadstation bereikt. Zo kunnen klanten ongeacht het weer genieten van tijdbesparende, ultrasnelle laadbeurten.

De Kia EV9 werd ontworpen om het comfort en de efficiëntie voor de inzittenden te maximaliseren zonder aan rijplezier in te boeten. Als een rasechte SUV beschikt hij ook over specifieke voorzieningen zoals vierwielaandrijving en Terrain Mode om elke uitdaging aan te gaan.

Infotainment: technologie met een doel
Het interieur van de Kia EV9 is uitgerust met eenvoudige, verfijnde technologie voor een intuïtieve gebruikerservaring. Het Triple-Panorama-Display omvat een 12,3”-instrumentenbord voor de bestuurder, een 12,3”-AVNT-scherm (audio, video, navigatie, telecommunicatie) en een 5,1”-scherm voor informatie over de zetels en klimaatregeling. De EV9 is ook uitgerust met een Head-Up Display (HUD) voor extra gebruiksgemak.
Naast de fysieke knoppen op het stuurwiel, zijn er ook bijkomende verborgen knoppen, die enkel oplichten wanneer de auto wordt gestart.

Het navigatiesysteem van de Kia EV9 biedt een brede waaier aan functies, zoals de standaard meervoudige Bluetooth-aansluiting, zodat inzittenden twee mobiele toestellen tegelijk kunnen aansluiten. Ook Android Auto en Apple CarPlay zijn standaard. Dankzij de verbeterde bruikbaarheid van spraakherkenning op basis van natuurlijke taal kan men onder meer het navigatiesysteem programmeren, media inschakelen en de temperatuur regelen. Een Quick Control Screen, dat toegankelijk is door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen, geeft klanten toegang tot vaak gebruikte functies zonder dat ze door menu's en submenu's hoeven te bladeren. Google Fast Pair Service maakt het voor Android-gebruikers nog gemakkelijker om hun telefoon te verbinden met het infotainmentsysteem van de auto.

De nieuwe functie Car Wash Mode maakt het nog handiger om een automatische wasstraat te gebruiken. Met één druk op de knop activeert het AVNT-systeem alle instellingen die nodig zijn om een automatische wasstraat in te rijden, zoals alle deuren en ramen sluiten, de buitenspiegels inklappen en de automatische, verzonken deurgrepen intrekken.

Net als bij andere Kia-modellen kunnen EV9-klanten genieten van de Kia Connect Live Services, met online navigatie en realtime verkeersinformatie, kostprijs en beschikbaarheid van parkeerplaatsen, locaties en prijzen van tankstations en oplaadpunten voor elektrische voertuigen, weersvoorspellingen, online POI-opzoekingen en, waar beschikbaar, informatie over snelheidscamera’s.

“We zijn ervan overtuigd dat technologie en innovatie positieve interacties tussen mens en machine bevorderen”, aldus Jochen Paesen, Vice President Interior Design. “Met het interieur van de nagelnieuwe Kia EV9 wilden we diverse hoogtechnologische voorzieningen combineren voor een hoge mate van intuïtiviteit. Daarom hebben we een eenvoudig, geraffineerd interieur bedacht met de beste lay-out en grafische elementen om het gebruiksgemak voor onze klanten te verhogen.”

Meridian Premium Sound System voor een ongeëvenaarde audio-ervaring
Voor muziekliefhebbers biedt de Kia EV9 een Meridian Premium Sound System met veertien luidsprekers in heel de wagen en een externe versterker. De Intelli Q-functie past het volume en de geluidskwaliteit automatisch aan volgens de rijsnelheid, terwijl Horizon het mogelijk maakt om tegelijk muziek af te spelen en beelden/de omgeving te bekijken.

Meer personalisering via de Kia Connect Store
De EV9 is ook de eerste Kia die kan worden geüpgraded via de Kia Connect Store, voor een nog hoger niveau van flexibiliteit en personalisering. Klanten kunnen via Kia Connect extra functies aankopen, die vervolgens via updates ‘over the air’ (OTA) vanop afstand in de wagen worden geïnstalleerd. Dat maakt het voor klanten eenvoudiger dan ooit om hun Kia-ervaring op te waarderen en op de hoogte te blijven van de nieuwste technologie.

Doorheen de hele levensduur van de wagen omvatten deze upgrades alle elementen van de wagen, van de veiligheids- en comfortvoorzieningen over de rijprestaties en het uiterlijk tot het infotainment. Enkele voorbeelden:
• Remote Smart Parking Assist 2.0 (RSPA 2), waarmee de wagen zichzelf automatisch kan parkeren terwijl de bestuurder zich buiten het voertuig bevindt, dankzij een verbeterde detectie van voorwerpen.
• Content streaming
• Koppelverhoging (in bepaalde landen)

Veiligheid en gemoedsrust standaard
De Kia EV9 is uitgerust met diverse actieve rijhulp- en veiligheidssystemen voor een maximaal gebruiksgemak en maximale veiligheid op de weg. Hij is het eerste Kia-model dat is uitgerust met autonome rijcapaciteiten van niveau 3, dankzij het Highway Driving Pilot-systeem (HDP). Highway Driving Pilot houdt een veilige volgafstand aan ten opzichte van de voorligger en houdt de wagen centraal op zijn rijstrook, zelfs wanneer de bestuurder het stuur loslaat. Als het systeem een dreigend risico detecteert, kan het een noodmanoeuvre uitvoeren om een aanrijding te voorkomen. Bij functieverlies of beperkingssituaties wordt de bestuurder gevraagd om de controle weer over te nemen. Als de bestuurder het stuur niet overneemt, herkent het systeem dit als een noodsituatie en brengt het de wagen tot stilstand. Bovendien krijgt de EV9 de uitstekende mogelijkheid om handenvrij te rijden, een functie die eerst in Duitsland verkrijgbaar wordt.

De Kia EV9 wordt ook standaard geleverd met de nieuwste generatie van Highway Driving Assist met Lane Change Assist en Hands-On Detection. HDA 2 met Hands-On Detection voorkomt een botsing wanneer een ander voertuig tegen lage snelheid voor de EV9 invoegt. Lane Change Assist helpt de wagen om van rijstrook te veranderen wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer inschakelt. Wanneer het veilig is, verandert de wagen automatisch van rijstrook in de aangegeven richting.

Lane Following Assist 2.0 (LFA 2.0) zorgt dan weer voor een veilige zijdelingse passeerafstand door de positie van de wagen in zijn rijstrook aan te passen. Ook Lane Keeping Assist (LKA) waarschuwt de bestuurder en stuurt indien nodig bij wanneer de wagen van zijn rijstrook begint af te wijken zonder dat de richtingaanwijzer wordt ingeschakeld.

Blind View Monitor (BVM) en Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) bieden allebei extra veiligheid om aanrijdingen achteraan te voorkomen. Wanneer de richtingaanwijzer wordt ingeschakeld, geeft Blind View Monitor het zicht schuin achteruit weer voor een beter zicht bij rijstrookwissels. Blind-Spot Collision-Avoidance Assist waarschuwt of remt als er een ander voertuig wordt gedetecteerd bij het verlaten van een parallelle parkeerplaats of het wisselen van rijstrook.

Forward Collision-avoidance Assist 2.0 (FCA 2) met Junction Turning/Crossing helpt aanrijdingen met diverse andere weggebruikers – voetgangers, fietsers, andere voertuigen – te voorkomen, zelfs in moeilijke situaties zoals een kruispunt oprijden, omgaan met tegenliggers en rijstrookwissels. Naargelang de situatie kan het systeem een waarschuwing geven of uitwijkmanoeuvres of noodremmanoeuvres uitvoeren om een aanrijding te vermijden.

Het Intelligent Front-lighting System schakelt 's nachts automatisch de grootlichten in om zowel de zichtbaarheid als de veiligheid te verbeteren. High Beam Assist (HBA) herkent dan weer de verlichting van een tegenligger en schakelt de grootlichten uit of opnieuw in.

Driver Attention Warning (DAW) analyseert het gedrag van de bestuurder en geeft een waarschuwing wanneer zijn aandachtsniveau te laag wordt bevonden. Wanneer de auto stilstaat voor een verkeerslicht, kan het systeem de bestuurder ook waarschuwen als de voorligger al is vertrokken en de bestuurder niet snel genoeg aansluit.

Intelligent Speed Limit Assist (ISLA) herkent dan weer de snelheidslimiet van de weg en waarschuwt de bestuurder wanneer hij deze overschrijdt. In combinatie met de intelligente snelheidsregelaar past de rijsnelheid zich automatisch aan wanneer de toegelaten snelheid verandert. De Kia EV9 biedt een onovertroffen bescherming voor inzittenden en batterijen, inclusief negen airbags die zelfs de derde zetelrij dekken.

Meer veiligheid tijdens het stoppen en parkeren
De Kia EV9 beschikt ook over diverse intelligente functies om rijden en parkeren handiger te maken. Zo geeft de Surround View Monitor (SVM) tijdens het parkeren of rijden een verwisselbaar 360°-beeld weer, dat zelfs kan worden doorgestuurd naar een smartphone. Rear View Monitor (RVM) geeft een zicht achteruit weer wanneer men parkeert of rijdt.

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) voorkomt aanrijdingen door een waarschuwing te geven of te remmen wanneer de auto achteruit rijdt en er een voertuig wordt gedetecteerd dat van opzij komt (bijvoorbeeld wanneer men achteruit uit een parkeerplaats rijdt). Parking Distance Warning (PDW), Parking Collision-Avoidance Front and Side (PCA-F/S) en Parking Collision-Avoidance Assist Reverse (PCA-R) helpen tijdens het parkeren aanrijdingen met voetgangers en voorwerpen te voorkomen. Remote Smart Parking Assist 2.0 stelt de wagen in staat om zichzelf haaks of schuin op de weg en zelfs in parkings (RSPA 2) te parkeren, – ongeacht of de bestuurder zich in de wagen bevindt.

De Kia EV9 is ook standaard uitgerust met twee veiligheidssystemen die specifiek werden ontworpen om de achterpassagiers te beschermen: Safe Exit Warning (SEW) en Safe Exit Assist (SEA). Wanneer de auto stilstaat en een ander voertuig van achteren nadert, laat het systeem een waarschuwing weerklinken of activeert het de kindersloten om te voorkomen dat een achterpassagier in een onveilige situatie uit de auto stapt

Bewaar een digitale sleutel op uw telefoon voor meer gebruiksgemak
Behalve de Smart Key van de Kia EV9 kunnen klanten ook een smartphone gebruiken om de deuren te vergrendelen of ontgrendelen, de auto te starten of uit te schakelen, het noodalarm te bedienen en de koffer te openen of te sluiten. Dat is te danken aan de nieuwe Digital Key 2 met ultrabreedbandtechnologie (UWB). En voor nog meer gemak hoeft u de telefoon zelfs niet uit uw zak te halen om de deur te ontgrendelen. Deze digitale sleutel kan worden gedeeld met maximaal drie andere mensen tegelijk, en de eigenaar kan zelf instellen welke functies hij wil delen en voor hoelang.

De volgende stap in duurzame mobiliteit
De Kia EV9 beleefde eerder deze maand zijn Europese debuut op de Kia Brand Summit. Onder het motto “Samen verantwoord bewegen” illustreerde het merkevenement hoe het model Kia’s transformatie tot een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen mogelijk maakt door de Europese manier van rijden te ondersteunen: verantwoordelijk, coöperatief, vooruitstrevend en geïnspireerd.

Getagged onder:
kia
Laatst aangepast op dinsdag, 06 juni 2023 14:04

Gerelateerde items (op tag)

Test: Kia EV9 RWD, Space-KIA

Met het succes van de Kia EV6 en de daarbij horende titel van Auto van het Jaar 2022, zet KIA hun elektrisch offensief voort. Ditmaal met de indrukwekkend uitziende EV9. Later komen daar nog een compacte stadswagen EV3, een C-segment SUV EV5 en zelfs een berline in het C-segment EV4 bij.

Kia EV9 bekroond als World Car en World Electric car 2024

Olivier Gelas (Managing Director Kia Belux) : “De EV9 heeft op korte tijd een indrukkend palmares aan prijzen verzameld. Ons elektrisch topmodel verlegt grenzen, sterker nog, hij herdefinieert een segment waar Kia tot voor kort zelfs niet aanwezig was. De EV9 dient een belangrijke rol in de transformatie van het merk te spelen. We kunnen nu al zeggen dat deze missie geslaagd is. Dat leiden we ook concreet af uit het commerciële succes in België en Luxemburg van dit topproduct, dat Kia’s brand claim ‘Movement that Inspires’ met brio belichaamt.”

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.