Wijngaard Natie zet eerste Volvo FM Electric in voor transporten binnen de Antwerpse haven

maandag, 09 oktober 2023 11:14
Wijngaard Natie zet eerste Volvo FM Electric in voor transporten binnen de Antwerpse haven

Wijngaard Natie, een logistieke dienstverlener in de Antwerpse haven, neemt vanaf 7 oktober de eerste, uit een reeks van 4, Volvo FM Electric in gebruik voor transporten binnen de port of Antwerp-Bruges. Dit is meteen een primeur voor de Antwerpse haven en markeert hiermee een belangrijke stap in de transitie naar een duurzamere, groenere toekomst voor de transportsector in België.

Sinds de oprichting van Wijngaard Natie in 1864, is het bedrijf uitgegroeid tot een aanbieder van geïntegreerde logistieke diensten. Ze bieden betrouwbare oplossingen voor goederenstromen, met een duidelijke focus op staal en metalen, projectladingen, chemicaliën en voedingsmiddelen.


Wijngaard Natie beschikt bovendien over een unieke All Weather Terminal – de enige in een Belgische haven – waarmee ze hun voortdurende streven naar excellente en vooruitstrevende logitistieke oplossingen willen benadrukken. Daarom koos Wijngaard Natie er dan ook voor om te investeren in de aankoop van vier Volvo FM Electric vrachtwagens.
Jaarlijks zullen deze vier Volvo FM Electric vrachtwagens instaan voor meer dan 8.000 transporten in de Antwerpse haven. Op die manier wordt tot 90 Ton C02-uitstoot vermeden. Deze investering kadert in de grotere inspanningen rond duurzaamheid die Wijngaard Natie levert. “We streven naar de volledige elektrificatie van onze vloot: naast deze vier elektrische vrachtwagens, staan op de kaaien acht volledig elektrische kranen, zijn reeds acht op tien van onze vorkliften elektrisch en tegen 2027 zullen al onze bedrijfswagens elektrisch zijn. We bekijken of we ook de kaaiwagens kunnen elektrificeren” aldus Peter Van den Eynde, CEO van Wijngaard Natie. Frank Kimpe, Managing Director van Volvo Trucks Belgium voegt hier nog aan toe: ''We zijn uiteraard blij dat Wijngaard Natie deze stap naar elektrificatie heeft genomen samen met Volvo Trucks. In deze belangrijke energietransitie hebben we iedereen in de waardeketen nodig om het verschil te maken voor onze planeet.''


De stroom voor al deze elektrische voertuigen wordt zoveel mogelijk op de locaties van Wijngaard Natie zelf geproduceerd dankzij de windturbines en de talrijke zonnepanelen. Zo was in 2022 43,6 % van het totale energieverbruik van het bedrijf afkomstig van groene energie die werd opgewekt op de locatie zelf. Voor de site op de rechteroever van de Vrieskaai bedroeg dit zelfs 92%.
Volvo Trucks heeft zich wereldwijd als doel gesteld om tegen 2030 de helft van zijn nieuwe vrachtwagens te verkopen met een batterij- of brandstofcelaandrijving. De transitie naar elektrische voertuigen wordt geleid door Europa en Noord-Amerika, waar de doelstellingen nog hoger liggen. Zo ligt het streefcijfer in Europa momenteel op zo'n 70 procent van alle nieuwe vrachtwagens die in 2030 worden verkocht.

Getagged onder:
volvo

Gerelateerde items (op tag)

Volvo Cars verdubbelt inzet voor het klimaat

Terwijl de wereldleiders zich voorbereiden op de klimaattop COP28 in Dubai, is het belangrijker dan ooit dat bedrijven nog een stap verder gaan op het gebied van klimaatactie. Vandaag kondigen we aan dat we de inzet voor ons actieplan – dat nu al een van de meest ambitieuze in de auto-industrie is – nog verder zullen uitbreiden door te streven naar 75% minder CO2-uitstoot per auto tegen 2030 ten opzichte van het uitgangspunt in 2018.

Kleine auto in laatste rechte lijn voor grote award: elektrische Volvo EX30 op shortlist voor European Car of the Year

De Volvo EX30, een van de drie nieuwe volledig elektrische modellen die door het merk in de afgelopen 12 maanden werden gelanceerd, staat op de shortlist voor de prestigieuze European Car of the Year-award 2024. De volledig elektrische Volvo EX30 werd geselecteerd door een invloedrijke jury van 59 toonaangevende autojournalisten uit 22 markten en neemt het op tegen zes andere kandidaten in een laatste stemronde eind februari 2024. De winnaar wordt bekendgemaakt op 26 februari 2024.