Volvo Cars verdubbelt inzet voor het klimaat

donderdag, 30 november 2023 17:20
Volvo Cars verdubbelt inzet voor het klimaat

Terwijl de wereldleiders zich voorbereiden op de klimaattop COP28 in Dubai, is het belangrijker dan ooit dat bedrijven nog een stap verder gaan op het gebied van klimaatactie. Vandaag kondigen we aan dat we de inzet voor ons actieplan – dat nu al een van de meest ambitieuze in de auto-industrie is – nog verder zullen uitbreiden door te streven naar 75% minder CO2-uitstoot per auto tegen 2030 ten opzichte van het uitgangspunt in 2018.

Dat komt bovenop onze ambitie om tegen 2040 klimaatneutraal te worden en de CO2-uitstoot per auto tussen 2018 en 2025 met 40% te verminderen. In de eerste negen maanden van 2023 was de totale CO2-uitstoot per auto 19% lager ten opzichte van onze benchmark van 2018.

Om die ambitieuze doelstelling van 75% minder CO2-uitstoot tegen 2030 te bereiken, moeten we blijven werken aan onze huidige ambitie om tegen 2030 alleen nog volledig elektrische auto’s te verkopen en de uitlaatemissies uit ons modellenassortiment te elimineren.

Om ons te helpen bij het verwezenlijken van die ambities, kondigen we vandaag aan dat we zijn toegetreden tot de First Movers Coalition (FMC) van het World Economic Forum en onze koopkracht zullen gebruiken voor opkomende schone technologieën die de overgang naar bijna CO2-neutraal aluminium ondersteunen.

We ondernemen ook actie in de staalindustrie, via onze samenwerking met de Zweeds staalproducent SSAB. We zijn de eerste autofabrikant die met SSAB samenwerkt om onderzoek te doen naar bijna CO2-neutraal, hoogwaardig staal voor de auto-industrie. Volvo Car heeft nu toegang tot het bijna CO2-neutraal primair en gerecycleerd plaatstaal van SSAB, en we zijn van plan om dit tegen 2026 te gebruiken in een van onze autoprogramma's.

COP28 is een historisch verantwoordingsmoment voor klimaatactie”, zegt Javier Varela, Chief Operating Officer en plaatsvervangend CEO van Volvo Cars. “De wereld moet dringend samenkomen en actie ondernemen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen. Wij doen alvast wat we moeten doen en roepen bedrijfsleiders en wereldleiders overal ter wereld op om hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Eerder dit jaar onthulde Volvo Cars de volledig elektrische kleine SUV, de Volvo EX30, met de laagste koolstofvoetafdruk van alle Volvo’s tot nu toe. De Volvo EX30 is een van de vele nieuwe, volledig elektrische Volvo-modellen die we hebben gelanceerd en in de komende jaren zullen lanceren, op ons traject om tegen 2030 alleen nog elektrische wagens te maken. En het gaat goed vooruit: in de eerste negen maanden van 2023 waren volledig elektrische auto's goed voor 16% van onze totale omzet.

We stappen ook snel af van interne verbrandingsmotoren. Begin 2024 produceren we onze allerlaatste dieselauto en we doen geen R&D-investeringen meer in nieuwe verbrandingsmotoren. In plaats van te focussen op de technologieën van het verleden, kijken we nu naar de toekomst.

Tegelijkertijd zullen we om onze nieuwste doelstelling te bereiken de CO2-uitstoot2-uitstoot in onze hele toeleveringsketen en onze eigen activiteiten (met inbegrip van de logistiek) moeten aanpakken. Die moet tegen 2030 verminderen met minstens 30% ten opzichte van het uitgangspunt van 2018.

We doen al veel. In 2022 werd maar liefst 69% van onze eigen activiteiten aangedreven door klimaatneutrale energie. En onlangs hebben we bijna 100% klimaatneutrale elektriciteit bereikt in al onze fabrieken wereldwijd.

Deze zomer waren we ook de eerste internationale autofabrikant die de overstap maakte van fossiele brandstoffen naar biobrandstoffen voor 86% van onze intercontinentale zeevracht. Die maatregel vermindert de CO2-uitstoot van onze zeevracht met 84% en ondersteunt onze ambitie om de uitstoot van onze operationele activiteiten te verminderen.

“In het verleden hebben we de COP-toppen gebruikt om collectieve actie voor het klimaat te stimuleren. Voor COP28 zal dat niet anders zijn”, zegt Jonas Otterheim, Head of Climate Action bij Volvo Cars. “Wat wij en andere gelijkgestemde bedrijven proberen te doen, is transformerende technologieën te ontwikkelen en op te schalen met het oog op het koolstofvrij maken van soms oude industriële processen. Door lid te worden van de FMC en concrete vooruitgang te boeken in onze samenwerking met SSAB, hopen we aan te tonen dat deze essentiële verschuiving niet alleen mogelijk, maar zelfs al aan de gang is.”

Een lange weg te gaan
COP28 speelt zich af tegen de achtergrond van het Global Climate Stocktake Report van de Verenigde Naties, dat in september werd uitgegeven. De ontnuchterende conclusie van het rapport is dat, ondanks het feit dat er op enkele gebieden vooruitgang is geboekt, de wereld nog steeds ver verwijderd is van het doel om de opwarming van de aarde onder 1,5 graden te houden in vergelijking met pre-industriële niveaus.

Het rapport bevat ook aanbevelingen voor specifieke sectoren, waaronder de transportsector. In het rapport staat dat voor de auto-industrie ‘het uitfaseren van interne verbrandingsmotoren en het gebruiken van elektrische voertuigen het grootste potentieel bieden om de CO2-uitstoot in de sector te verminderen.’ Die conclusie sluit nauw aan bij de acties van Volvo Cars om zijn wagenpark te elektrificeren en af te stappen van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

De kleine lettertjes
De laagste koolstofvoetafdruk van alle Volvo’s tot nu toe heeft betrekking op wereldwijd verkrijgbare producten over meer dan 200.000 km rijden.
Ons doel om de CO2-uitstoot per auto te verminderen omvat alle emissies in het wereldwijde broeikasgasprotocol (BKG) van Volvo Cars, met uitzondering van de subcategorie ‘Productie en distributie van brandstof en elektriciteit’ in de categorie ‘Gebruik van verkochte producten’.

Getagged onder:
volvo
Laatst aangepast op donderdag, 30 november 2023 17:22

Gerelateerde items (op tag)

Kleine auto in laatste rechte lijn voor grote award: elektrische Volvo EX30 op shortlist voor European Car of the Year

De Volvo EX30, een van de drie nieuwe volledig elektrische modellen die door het merk in de afgelopen 12 maanden werden gelanceerd, staat op de shortlist voor de prestigieuze European Car of the Year-award 2024. De volledig elektrische Volvo EX30 werd geselecteerd door een invloedrijke jury van 59 toonaangevende autojournalisten uit 22 markten en neemt het op tegen zes andere kandidaten in een laatste stemronde eind februari 2024. De winnaar wordt bekendgemaakt op 26 februari 2024.