Lotus Emeya voltooit intensief test- en ontwikkelingsprogramma

maandag, 12 februari 2024 17:12
Lotus Emeya voltooit intensief test- en ontwikkelingsprogramma

De Lotus Emeya hyper-GT heeft de laatste fase van een omvangrijk wereldwijd test- en ontwikkelingsprogramma afgerond in één van 's werelds meest veeleisende gebieden.

Deze winter voltooide de volledig elektrische grand tourer de laatste zware tests in Ivalo (Finland). Midden in het poolgebied daalden de temperaturen al tot zo'n -25 graden Celsius, maar desondanks plaatste het engineering-team van Lotus de Emeya in een lokale 'autodiepvries' om hem bij temperaturen tot zelfs -40 graden Celsius aan de tand te kunnen voelen.

Daarmee besloten de mondiale engineering-teams van Lotus een grondig driejarig test- en ontwikkelingsprogramma dat werd uitgevoerd in 15 landen op twee continenten1. De tests vonden plaats op uiteenlopende ondergronden en onder verschillende omstandigheden; van de uitdagende B-wegen in Groot-Brittannië tot de vloeiende, snelle Duitse autobahn, en via de hoogste Alpenpassen tot aan de afgelegen gebieden van Mongolië. Ook werd er uiteraard getest op racecircuits als de Nürburgring Nordschleife en bijvoorbeeld op het hoge-snelheidscircuit van Nardò in Zuid-Italië.

De Emeya wisselde de extreme poolkou af met temperaturen tot wel 40 graden Celsius. Extra tests voor specifieke markten gaan nog plaatsvinden in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en in Australië, voorafgaand aan de marktintroductie van de Emeya in deze markten.

Sylvain Verstraeten, Regional Vehicle Line Director voor de Emeya: “De testprocedures bij Lotus zijn rigoureus en omvatten uitgebreide prestatiebeoordelingen van alle elementen: van ophanging en besturing tot accupakket en banden. De Emeya is de ultieme, volledig elektrische grand tourer die is ontworpen en ontwikkeld om klanten 365 dagen per jaar en onder alle omstandigheden de optimale rijervaring te bieden.”

Tijdens het Emeya testprogramma in het poolgebied lag de focus van de engineers van Lotus met name op:

  • Chassissystemen, zoals de diverse onderstellen, besturing, remmen en tractie- en stabiliteitscontrolesystemen, om de stabiliteit van de auto onder uiteenlopende condities en ondergronden - waaronder sneeuw en ijs - te waarborgen;
  • Bandentests en de ontwikkeling van speciale Lotus winterbanden die de handling en dynamische prestaties van de auto ondersteunen;
  • Rijassistentiefuncties, die klanten helpen de controle over de auto te behouden in situaties waarin wegmarkeringen en verkeersborden mogelijk aan het zicht worden onttrokken door externe facturen als sneeuw;
  • Een onbelemmerd gebruik van de batterij in extreme weersomstandigheden, met het oog op zowel het laden als ontladen, om consistency en herhaalbare prestaties te garanderen;
  • Het testen en afstellen van de airconditioning- en warmtemanagementsystemen, om te borgen dat de auto te allen tijde zo efficiënt en comfortabel mogelijk presteert.

Het voldoen aan de mondiale regelgevingen was uiteraard een essentieel onderdeel van het testprogramma. Maar bovenal lag de nadruk op een belangrijke interne doelstelling: garanderen dat de Emeya rijdt als een echte Lotus.

Gavan Kershaw, Director of Attributes and Product Integrity van Lotus: “Er zijn tal van Lotus DNA-elementen die sinds de allereerste Lotus in 1948 in al onze modellen terug te vinden zijn. Een Lotus moet dynamisch en aantrekkelijk zijn, maar ook veilig en voorspelbaar. En allesbehalve saai. Sterker nog, juist het tegenovergestelde! Bestuurders moeten weten dat ze op hun auto kunnen vertrouwen, zodat ze het maximale uit de dynamische prestaties kunnen halen. En dankzij het omvangrijke ontwikkelingswerk dat in de Emeya is gestoken, kunnen ze dat ook echt doen.”
 
Kijk voor meer informatie over de Emeya en het maken van een reservering op www.lotuscars.com/emeya.

 

Getagged onder:
lotus
Laatst aangepast op dinsdag, 13 februari 2024 09:08

Gerelateerde items (op tag)

Ontdek de EMIRA I4 first edition

De krachtigste viercilindersportwagen van Lotus ooit

Hetzelfde ultramoderne design, dezelfde verbluffende prestaties en hetzelfde rijgedrag, nu aangedreven door een tweede aandrijflijn. Onder de motorkap van de onlangs aangekondigde Emira I4 First Edition zit een formidabele 2,0 liter AMG-viercilindermotor—en deze versie met turbocompressor van onze bekroonde sportwagen levert alles wat u zou verwachten van de allerlaatste Lotus met benzine-aandrijving.