Verfrissend nieuw en toch conventioneel: Een eerste test van de Mazda MX-30

woensdag, 30 september 2020 17:04
Verfrissend nieuw en toch conventioneel: Een eerste test van de Mazda MX-30

Het letterwoord MX laat bij liefhebbers van puur rijplezier al sinds 1989 een belletje rinkelen toen Mazda de eerste generatie van de roadster MX-5 lanceerde. Ondertussen weten wij waar dit naartoe geleid heeft, want de MX-5 is ’s werelds meest verkochte roadster tot op heden.

Maar wij willen het vandaag niet hebben over die roadster. Mazda wil het voorvoegsel MX ook nog gebruiken voor wagens met speciale genen of speciale ideeën of concepten. En zo komen ze er toe hun eerste elektrische auto MX-30 te noemen. De 30 verwijst dan weer naar het platform van de CX-3 of CX-30 waar hij in de SUV- of crossover markt wilt meedingen naar publiek. Een nieuw hoofdstuk bij Mazda.

Wij mochten op uitnodiging van Mazda op een druilerige herfstmaandag in september de voorstelling en eerste test met de Mazda MX-30 meemaken. Normaal was dit een 2-daags event met start in Willebroek om zo naar Amsterdam te rijden, daar de Europese voorstelling mee te pikken en de dag erna terug. De Coronacrisis gooide echter roet in het eten, waardoor de voorstelling in regio Willebroek-Puurs-Sint Amand bleef.

Free-style
De MX-30 wilt tevens het gekende Kodo-design bij Mazda behouden met een stijl die inspireert op het “Human Modern Concept”. Dit uit zich in een compromisloos, eenvoudig koetswerk met het omrande glasoppervlak en de “free-style deuren” die de link leggen naar een ruim en luchtig interieur. Deze deuren zijn een verwijziging naar de RX-8, de sportwagen die Mazda begin jaren 2000 op de markt bracht. Aan de buitenkant vinden wij het zeker iets hebben, de MX-30 staat er en lijkt zelfs een coupélijn te suggereren. Over die deuren zal echter het laatste woord nog niet gezegd zijn. De achterste zijdeuren gaan zogenaamd verkeerd open en je dient dus de voorste deur te openen alvorens je de achterste kunt openen en kunt instappen. Idem bij het uitstappen. Kindvriendelijk en veiliger, zo zeggen ze bij Mazda. Tevens is het opletten om je hoofd niet te stoten in de middenstijl bij het achterin in- of uitstappen, waar het gedeelte waar de deur in scharniert lelijk in de weg ziet. Vrije stijl, origineel wel, weinig gebruiksvriendelijk. Jammer.

In het interieur dan weer toont Mazda milieubewust te zijn met o.a. gebruik van kurk onderaan de middenconsole. Verder is dit interieur een toonbeeld van efficiëntie met een o.a. een nieuw aanraakscherm voor o.a. de bediening van de airco. Dit naast het zwevend scherm in het midden voor o.a. de navigatie- en andere infotainmentfuncties. Het was even zoeken om een navigatiedoel in te geven, maar alles went en het werkt voortreffelijk. Daarnaast is dit interieur prima afgewerkt. Niet al te harde plastics en alles voelt stevig aan en is up to date. Tevens zorgt Mazda voor een conventionele pook om de wagen in D, R of P te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat hun klanten niet afgeschrikt worden, vermits de meesten voorheen een handgeschakelde versnellingspook gewend waren. Mazda wil de stap naar een elektro-auto aantrekkelijk houden, zo voegen ze er nog aan toe. Is niets mis mee.

Small battery
Voor de aandrijving kiest Mazda bewust voor een small battery, om het gewicht niet de hoogte in te duwen. De Mazda beschikt over een batterijpakket onder zijn vloer van 35.5 Kwh wat een vermogen van 145 pk of 107 Kw oplevert. De 0 tot 100 km/u doet hij in 9,7 seconden. Geen rasspurter, daarvoor heeft Mazda een ander ijzer in het vuur, en die zijn voornaam is toevallig ook een MX. De topsnelheid is gereduceerd tot 140 km/u. Hernemen doet hij wel vlot met zijn koppel van 270 Nm en dat is tegenwoordig belangrijk in het hedendaagse verkeer. Met een dergelijke kleine batterij mag je natuurlijk geen rijbereik verwachten om snel eens vanuit je buitenverblijf in de Ardennen of de kust heen en terug te rijden. Slechts 265 km geeft Mazda als range. Veel of niet veel ? Soms is dat rijbereik een mentale kwestie. Tijdens onze testrit over zo’n 70 km konden wij dat rijbereik niet testen, maar de boordcomputer gaf een gemiddeld verbruik van zo’n 17,8 Kwh/100 km aan. Hiermee lijkt de opgegeven range haalbaar. Opladen dan. Aan DC-snellader van 50 Kw ga ja van 20 tot 80 % batterij in 36 minuten. Aan je thuislader of openbare laadpaal zal dit zo’n 3 uur vragen. Van helemaal leeg tot helemaal vol, mag je rekenen op 5 uurtjes. Bij de voorstelling kondigden de verantwoordelijken van het merk tevens aan dat er na verloop van tijd zelfs een model met range extender komt, en die zal verrassend bestaan uit een wankelmotor in combinatie met de elektromotor. Opnieuw een verwijzing naar de RX-8 van weleer. Een wankelmotor staat bekend om zijn compactheid, maar daarnaast was het een auto die absoluut niet zuinig omsprong met zijn brandstof.

Mazda sound
Bij het rijden valt ons op dat de auto precies zowat het geluid van een normale conventionele auto maakt. Weg slogan Zoom Zoom bij Mazda ? Dit heet hier “concept for natural speed control”. Een veilig item lijkt ons en nogmaals maakt het de klanten de overstap naar een elektro-auto iets makkelijker. Je hebt helemaal niet de indruk met een geruisloze elektromotor onderweg te zijn. Rijden doet de MX-30 uiterst vlot. Hij helt niet over in bochten, staat stevig op zijn wielen en de grip is altijd correct en er is geen uitgesproken wielspin bij het wegrijden. Ook regeneratief vertraagt hij prima bij het lossen van het gaspedaal. De regeneratie is tevens in te stellen via de paddles aan het stuur links en rechts. Een geslaagde combinatie.

Wat kost dit ?
Een basisversie van de MX-30 die hier Skymove heet is er vanaf 33 450, € en daarvoor krijg je al heel wat zoals 18-duimsvelgen, achterrijcamera, LED koplampen, adaptieve cruise control en navigatiesysteem. Een topversie Skycruise met elektrisch schuifdak, 360° camera en intelligente koplampen is er voor 37 790,- €. Tussenin zit de Skydrive voor 35 790,- €. Een mooi aanbod en op de markt zien wij eigenlijk weinig concurrenten. Enkel de MG ZS EV komt in de beurt met prijzen tussen 30 985,- € en 32 985,- €.

Met de nieuwe MX-30 zet Mazda zijn eerste stappen op de elektromarkt. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Hij kiest voor een origineel design met zijn freestyle-deuren en daarbij gepaard gaande ongewone in- en uitstap naar achteren. De eerste test laat echter een goede indruk na vermits de Mazda rijdt als een Mazda en daar is niets mis mee. Hij kiest resoluut voor een lichte en kleine batterij, waardoor zijn rijbereik dus beperkt(er) is, maar zijn interieur maakt veel goed met een conventionele aanpak, al knipoogt hij naar het milieu met bepaalde materialen zoals kurk voor de middenconsole. Tot slot is ook de prijs zeker concurrentieel.

PLUS
- wegligging
- afwerking
- rijdt als een conventionele auto

MIN
- free style deuren
- rijbereik mentale kwestie

Tekst en foto’s: Filip Dewulf

Getagged onder:
mazda
Laatst aangepast op woensdag, 30 september 2020 17:10

Gerelateerde items (op tag)

MAZDA presenteert zijn nieuwe MX-30 R-EV in IJsland

"Troeven zijn de kleine wankelmotor en het rijcomfort”

Ecomobiel nam deel aan de Epic Drive in IJsland, georganiseerd door Mazda. Een team van vijf Nederlanders en vijf Belgen testte er de gloednieuwe Mazda MX-30 R-EV. Ze waren onder de indruk van de wagen én van het schitterende landschap

Zijn elektrische auto’s wel zo goed voor het milieu?

De strijd tegen klimaatverandering is een strijd die wereldwijd gevoerd wordt en dan ook vraagt om globale oplossingen. Om de verschillende vastgelegde klimaatdoelstellingen te behalen, dient iedereen zijn steentje bij te dragen. Ook de automotive sector. Hoewel velen het elektrisch rijden beschouwen als de meest milieuvriendelijk transportoplossing, rijst toch de vraag ‘zijn elektrische auto’s wel zo goed voor het milieu’. Feit is natuurlijk dat een elektrische auto tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoot. Maar is dit niet te kort door de bocht? Welke andere factoren vereisen onze aandacht?

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV behaalt vijf sterren

De Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV plug-in hybrid werd door EuroNCAP bekroond met de maximale vijfsterrenscore. De uitstekende resultaten die de batterijaangedreven MX-30 e-Skyactiv EV in 2020 behaalde, gelden nu dus ook officieel voor de nieuwe oplaadbare hybrideversie.

Mazda “op weg naar premium”

Op uitnodiging van Mazda mochten wij samen met de verantwoordelijken terugblikken op het voorbije jaar en tevens vooruitkijken naar de toekomst. Aan het woord afwisselend Tim Bosmans, managing director Mazda Belux, en Peter Gemoets, persverantwoordelijke. Zij benadrukken dat Mazda via het netwerk van dealers hun premium kwaliteit wil uitstralen.