Skoda Enyaq Coupé RS IV

woensdag, 05 april 2023 10:20
Skoda Enyaq Coupé RS IV

Skoda is op vijf na de oudste nog bestaande autoproducent. Dit na Daimler-Benz (1885), Peugeot (1896), Opel, Renault en Fiat (allen 1899). De historiek van Skoda begon op 18 dec 1895 in Mlada Boleslav, Oostenrijk-Hongarije. Een technicus Vaclav Laurin en een boekhandelaar Vaclav Klement vormden samen de bakermat van het bedrijf Slaviafietsen. Vier jaar later startten zij de productie van motorfietsen. Deze bleken én op wedstrijden én op de weg heel succesvol. In 1905 volgde de eerste auto, de tweecilinder “Voiturette” , type A die zij voor het eerst voorstelden op het autosalon van Wenen.

Door de jaren heen werden zij een belangrijke autobouwer in Europa en welgekend op wedstrijdcircuits. Er rolden niet alleen motorfietsen en personenwagens van de band, maar ook vrachtwagens, bussen, stationaire motoren, landbouwmachines en walsen. De oorlogsjaren en de jaren erna worden gekenmerkt door enkele overnames, zoals door de Motokov groep (Tatra) om uiteindelijk in 1991 in de Volkswagen Group te worden opgenomen. Skoda kende dankzij de input van Volkswagen een keerpunt op het vlak van modellen en techniek. Zo is de Skoda Enyaq coupé RS iV het Tsjechische broertje van de Volkswagen ID5.

De vlag dekt de lading
Met zijn 4653 mm lengte en 2147 mm breedte (inclusief zijspiegel) is de Skoda Enyaq coupé RS iV niet bepaald een stadsauto. Het koetswerk is zeer evenwichtig gemaakt, zonder koetswerk overhang voor- of achteraan. De wielbasis bedraagt immers 2.772 mm. De grote daklijn verraadt heel wat binnenruimte. Van de voorruit over het panoramisch glazen dak naar de achterruit in één pennentrek. De achterruit loopt over in een gestileerde en discrete achterspoiler. Het glazen dak is gemaakt uit dun versterkt glas. Dit kan mits een opleg een panoramisch schuifdak worden. Het glas filtert de UV-zonnestralen maar er is een verduisteringsgordijn verkrijgbaar.

De front grille is een LED’s crystal face en licht op, samen met de koplampen en is een blijvend herkenningspunt voor deze RS. De led lichten type Matrix en de haaievinvormige luchtinlaten zijn vervaardigd in zwarte lak. Dit zorgt voor een agressief vooraanzicht. De voorkant is een geslaagd staaltje van aerodynamica voor deze Rally Sport uitvoering. De zijlijnen zijn strak en harmonieus. De wielkasten zijn voorzien van 20 duim lichtmetalen velgen.

Onder de motorkap vinden we een elektromotor. De tweede elektromotor bevindt zich onder de kofferruimte. De koffer heeft een inhoud van 570 liter en is voorzien van verschillende opbergvakken. Het openen en sluiten gebeurt via de contactsleutel of manueel. Als extraatje voor de winter vind je daar een ijskrabber met dieptemeter voor het bandenprofiel. Slim. De hoekige achterlichten staan perfect in harmonie met de lijn van de RS. Zijn uiterlijk is klassevol en het label van RS waardig. Het koetswerk biedt een mooi kleurenpallet: Mamba Green, Race Blue, Velvet Red, Graphite Grey, Phoenix Orange, Moon White en Brilliant Silver, stuk voor stuk passend bij de lijn van deze RS.

Een stoere, krachtige en comfortabele RS.
We openen het portier en zien een opmerkelijk voorwerp, afgekeken van een Britse collega, met name de Range Rover: een parapluvak mét paraplu in het portier van de bestuurder. Leuk extraatje.
Dankzij de ruime instap, zit men onmiddellijk comfortabel. De hoge kuipzetels zijn ondersteunend, elektrisch af te stellen met geheugenfunctie op de bestuurders- en passagierszetel en de spiegels zijn tevens elektrisch regelbaar. We schrijven hier géén commerciële brochure, maar moeten toegeven dat Skoda oog heeft voor detail. Zo bijvoorbeeld is de RS uitgerust met een verwarmde voorruit en verwarmd stuurwiel. Dat is aangenaam en veilig, al is het maar nuttig voor enkele dagen per jaar. Het 13” touch screen beschikt over alle apps die we kunnen bedenken en is prima bedienbaar voor dagelijks gebruik en route planning. Inclusief aanduiding van de laadpalen in Europa. De bediening van het scherm kan ook via de toetsen op het sportstuur. Er is een lederen sportstuur met paddels die dienen om af te remmen op de elektromotor en zo de elektriciteit te regenereren. Onderaan het dashboard vinden we de klassieke en gekende schakelaars voor de verwarmde achterruit, ventilatie enzovoort. De RS biedt ruim plaats voor 5 volwassenen, is standaard voorzien van leder met sierstiksels. De lederen bekleding is gemaakt volgens een ecologisch looiproces en leverbaar in diverse kleuren. Zelfs met een meter negentig zit je voor- en achterin ruim. De beenruimte en verstelbaarheid zijn uitstekend. Een negatief punt is dat de bekleding van het dashboard, deurpanelen en middenconsole van kunststof zijn.

De Skoda Enyaq coupé RS iV: meteen startklaar voor een sprint
Naast de versnelling D is er een B functie. De B van brake. Hier remt u op de elektromotors en regenereert elektriciteit. De wagen met vierwielaandrijving beschikt over een pk van 299 pk, 220 kW en een maximum koppel van 460 Nm. Het rijden, de acceleratie, de geruisloosheid… Willen we hier de vergelijking maken met verbrandingsmotoren dan kunnen we alleen nog de garage van de old timers open trekken. De acht en twaalf cilinders van BMW, Mercedes Benz en de Turbo’s. Het gewicht van 2,2 ton speelt hier een rol qua acceleratie en remmen. Van nul tot honderd kilometer is 6.4 sec is toch een zeer goed cijfer. Dat de topsnelheid begrensd is tot 180km/u is een prima iets.

Ook in het bochtenwerk hadden we aan deze RS een goede compagnon. Alle elektrische auto’s hebben het zwaarste gedeelte onderaan, namelijk de batterijen. Zodoende is het zwaartepunt laag en is de EV een toonbeeld van wegligging en hanteerbaarheid en zo ook deze Skoda Enyaq coupé RS iV. Door de 2,2 ton én de vierwielaandrijving kan je de auto prima in bedwang houden voor een gezapige autorit op bochtige wegen. We ervaren deze RS (Renn Sport, Rally Sport) als een snelle familiale reiswagen met een goeie balans tussen comfort en rijplezier. Een prima hulpmiddel van de RS voor dagelijks gebruik is de online Skoda Connect.
De actieradius zou volgens WLTP 505 km bedragen. Dat viel voor ons met max 413 km bepaald wat tegen. We reden voor 50% in het stadverkeer en 50% op de autobaan en respecteerden de maximumsnelheid. We moeten wel zeggen dat het gevroren had op het moment van onze testritten.

Toch nog even dit
Het wereldrecord voor de langste drift, maar liefst 7.351 kilometer werd door journalist Richard Meaden gereden op een bevroren meer in Zweden en gemeten en bekroond door Guinness World Records.
Dat doen we hem niet na.

Positief

  • Prestaties
  • Standaarduitrusting
  • Design
  • Veel keuze in opties en kleuren

Negatief

  • Actieradius
  • Prijs

Tekst: Frank Van Oosten
Foto's: Skoda

Getagged onder:
skoda
Laatst aangepast op donderdag, 06 april 2023 11:56

Gerelateerde items (op tag)

2028: The future remains green with Skoda

It is worth a look in the rearview mirror! Skoda became involved in the Tour de France in 2004. It was then that the red Škoda Superb appeared in the peloton and the name of the manufacturer became associated with the prize for the best young rider, the white jersey. In 2015, Škoda changed its colour to the green jersey for the points classification. This collaboration built on loyalty has constantly been nurtured by new perspectives and the next five seasons, for which Skoda has signed up will again, see it continue this culture of challenge. The partnership involves sponsoring the Green Jersey on the Tour de France and the Tour de France Femmes avec Zwift, but also La Vuelta, La Vuelta Femenina by Carrefour.es, and provides overall support for all women’s races, namely Paris-Roubaix Femmes avec Zwift, La Flèche Wallonne Femmes and Liège-Bastogne-Liège Femmes.

Škoda Scala en Kamiq: uitgebreide update voor de succesvolle compacte modellen

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Škoda Auto vernieuwt zijn compacte Škoda Scala en zijn stads-SUV Škoda Kamiq ingrijpend. Beide modellen bieden een zeer hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, dankzij hun stijve koetswerken en een nu nog meer geavanceerde reeks rijhulpsystemen. De Scala en Kamiq, die zijn gebaseerd op hetzelfde MQB-A0-platform, kunnen rekenen op efficiënte, moderne TSI-motoren van de evo2-generatie, met vermogens die variëren van 70 kW (95 pk) tot 110 kW (150 pk). Met zijn verfijnde, scherp getekende lijnen oogt de Scala nog dynamischer, terwijl de aanpassingen aan het design van de Kamiq hem een robuustere SUV-uitstraling geven. Beide modellen zijn nu optioneel bestelbaar met ledmatrixkoplampen – een primeur voor deze modellen. Een groter aandeel gerecycleerde en natuurlijke materialen voor het exterieur en interieur staat garant voor meer duurzaamheid. Het gereorganiseerde productgamma voor beide modellen bestaat nu uit drie uitvoeringsniveaus met zes interieurvarianten naast optionele uitrustingspacks. Een Digital Display met een schermdiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen. Nieuwe Simply Clever-details ronden de opfrissingsoperatie af.