Eerste Test: Abarth 500e

dinsdag, 06 juni 2023 14:34
Eerste Test: Abarth 500e

Bliksemse Schorpioen

Het Italiaanse Abarth bouwt sinds zijn oprichting in 1949 kleine sportieve modellen. Sinds de overname door Fiat in 1971 gaat dit vooral om sportieve modellen van de Fiat 500. Kenmerkend voor Abarth is het logo dat het silhouet van een schorpioen afbeeldt.

Dat ook Abarth een elektrisch merk wordt, spreekt voor zich binnen de Stellantis-groep. Of de fans van het merk daar mee opgezet zijn, valt nog af te wachten.
En het is Abarth zeker menens, vermits ze voor hun eerste elektrische Abarth 500e zelfs het schorpioenenlogo een nieuw gezicht geven. De schorpioen is nog duidelijk te zien, maar krijgt er een bliksemschicht doorheen.
Opvallen doet deze Abarth 500e met voor- en achteraan zijn naam in grote letters, naast de opvallende blitse kleurtjes “acid green” en “poison blue” wanneer je niet voor zwart, rood of wit kiest. Er is keuze tussen de hatchback en de cabrio.

Sound
De motor van de Abarth 500e levert een bescheiden 155 pk en een koppel van 235 Nm en is gekoppeld aan hetzelfde batterijpakket als de normale Fiat 500e, zijnde 54 Kwh. Een kilometervreter is dit dus alles behalve. Het rijbereik met volle batterij bedroeg op de boordcomputer van onze testwagen 220 km. Officieel geeft Abarth 265 km op. Ook ons testverbruik schommelde rond de 23,4 kWh per 100 kilometer. De verklaring hiervoor leest u verderop. De Abarth terug opladen kan via een snellader tot 85 kW.

De prestaties van de nieuwe Abarth zijn wel uitstekend, het spurtje naar 100 km/u doe je in 7 seconden. De topsnelheid is dan weer beperkt tot 155 km/u. Duitse Autobahnen verslinden zit er ook niet in. Om de die-hard-fans van het merk niet voor de borst te stoten, koos Abarth ervoor om hun 500e een zogenaamde sound generator mee te geven, waardoor de auto net zo klinkt als een benzineversie. Het heeft wel iets vinden wij. En voor wie dit dan toch maar niets vindt, het kan ook uitgeschakeld worden.

Circuittest
Voor de kennismaking met de Abarth 500e had het merk met de schorpioen ons uitgenodigd in Ballocco, de proving ground waar Alfa Romeo hun modellen test. Wij kregen eerst een Abarth 695 onder de voeten, voor een tweetal rondjes. Pas daarna stapten wij over in de Abarth 500e voor nog drie rondjes op het natje Italiaanse asfalt. Het verschil met de 180 pk sterke benzine-Abarth zit erin dat in de elektrische versie alles veel makkelijker gaat, het is minder hard werken in de chicanes en bij het insturen. De handling gaat veel makkelijker, wat ervoor zorgt dat de Abarth 500e een gemoedelijke auto is. Ondanks dat is zijn grip en stuurgevoel voorbeeldig en blijft de sportiviteit gegarandeerd. Dat konden wij ook ontdekken in de regio rond Ballocco, waar wij gezapiger ons ding konden doen. De auto is prima afgeveerd, en hard genoeg om te voelen waar je mee bezig bent. Zo hebben wij het graag. Deze kleine sportieve rakker zal zeker tegemoet komen aan de sportieve rijder. De fans van het merk die overstappen van een benzineslurpende Abarth naar de elektrische versie komen zeker aan hun trekken. 

In de Abarth 500e zijn drie rijmodi beschikbaar. In Turismo is er lager vermogen beschikbaar. In Street is eveneens het volle vermogen beschikbaar en wordt de regeneratie optimaal gebruikt. In zowel Turismo als Street is er one-pedal-functie beschikbaar, waardoor er geremd wordt zonder gebruik te maken van het rempedaal.  In de Scorpion Track-modus tot slot zijn de prestaties optimaal en kan je het circuit op, zoals wij deden. 
Binnenin de Abarth krijg je de gebruikelijke kuipstoelen uit één stuk en een prettig in de hand liggend stuurtje. En her en der komt het schorpioenen-logo terug in de stiksel en op het stuur. Wel betreuren wij dat de zijkanten van de deurpanelen en de middenconsole uit nogal wat harde plastics gemaakt is. Ook de koffer is met 185 liter niet de grootste.

Budget
De Abarth komt in basisversie en die heet gewoon 500e en is er vanaf 37.790 euro als hatchback met standaard het 10,25 inch aanraakscherm voor het infotainment, 17-duimsvelgen en een specifieke rockgitaartoon. Voor 41.790 euro heb je de Turismo met 18-inch metaal en een sportiever interieur in alcantara, naast het reeds eerder vermelde Abarth “gebrul” om je buren ’s morgens wakker te maken. Wil je het gebrul combineren met je haren in de wind met de Cabrio, dan betaal je telkens 3.000 euro extra.

De nieuwe Abarth 500e is een superplezierige elektrische auto voor de stad of om je uit te leven op het platteland, kronkelige (berg)wegen of zelfs af en toe eens een uitstapje op het circuit. Een prima sturende bolide met sportieve looks. Wij zouden hem zelfs een ‘hot hatch’ durven noemen. Wie hem kiest voor lange(re) afstanden komt met de kleine batterij van 54 kWh niet heel ver. Maar wij zijn fan, en persoonlijk kiezen wij de cabrio.

PLUS

 • looks
 • rijplezier
 • GTI-allures

MIN

 • rijbereik
 • hier en daar harde plastics
 • prijs

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Abarth

 

Getagged onder:
fiat
Laatst aangepast op dinsdag, 06 juni 2023 14:35

Gerelateerde items (op tag)

FIAT op CES Las Vegas 2023 Wereldpremière van de FIAT Metaverse Store

 • FIAT keert terug naar CES Las Vegas met twee grote nieuwigheden, de nadruk ligt op de volledig nieuwe, volledig elektrische Nieuwe 500 en twee innovatieve projecten in het kader van de "tech it easy"-filosofie van het merk.
 • Wereldpremière voor het Amerikaanse publiek van de FIAT Metaverse Store, (https://www.fiat.it/fiat/virtual-store) de eerste interactieve showroom aangedreven door de metaverse, op de stand van Microsoft. De FIAT Metaverse Store wordt één van de belangrijkste innovatieve pijlers voor de lancering van de Nieuwe 500e in de VS in 2024.
 • De nieuwe 500e is ook te zien op de stand van Stellantis om zijn partnerschap met Free2move voor een steeds duurzamere stedelijke mobiliteit aan te kondigen.

FIAT op de Brussels Motor Show 2023

 • Een vereenvoudigd gamma : bestellen in drie stappen
 • 500X Hybrid en Tipo Hybrid : eenvoudig en efficiënt
 • RED : het hele FIAT-gamma voor een wereldwijd engagement
 • Nieuwe 500e bestseller in Europa : Berline, Cabrio en « 3+1 »