Duurzaamheid: Focus op hernieuwbare energie en recycleerbare materialen

maandag, 08 mei 2023 11:21
Duurzaamheid: Focus op hernieuwbare energie en recycleerbare materialen
Naast de versnelde transitie naar e-mobiliteit richt Škoda Auto zijn focus op het verbeteren van de duurzaamheid bij zijn voertuigproductie en in zijn toeleveringsketens. Dit omvat een engagement om hernieuwbare energie te gebruiken in zijn sites, een focus op recycleerbare materialen en de consistente recyclage van hoogspanningsbatterijen van elektrische voertuigen. De conceptcar Vision 7S, waarop de BEV ‘Space’ is gebaseerd, heeft de blauwdruk gemaakt voor het materiaalgebruik in toekomstige voertuiggeneraties.

Gerecycleerde grondstoffen in de Enyaq iV en de Vision 7S

Škoda Auto hecht veel belang aan de duurzaamheid van zijn producten en zal het gebruik van natuurlijke en gerecycleerde materialen in zijn voertuigen blijven opdrijven. Voor de productie van de bodemplaten van auto’s als de Škoda Enyaq iV wordt nu al 13 kilo gerecycleerd plastic gebruikt. Die kunststoffen zijn afkomstig van oude batterijbehuizingen en bumpers. De conceptcar Vision 7S geeft een zeer concreet voorproefje van hoe gerecycleerde materialen ook in het interieur van toekomstige voertuigen kunnen worden gebruikt.

Focus op de hele toeleveringsketen en het gebruik van hernieuwbare energie.

Škoda’s focus op duurzaamheid gaat verder dan de eigen productiesites van het merk. Het bedrijf stimuleert dit idee in de hele waardeketen. Dit omvat de selectie van duurzame grondstoffen evenals het optimale gebruik van duurzame productiemethoden in fabrieken van toeleveranciers. Het bedrijf past waar mogelijk de principes van de circulaire economie toe. Tegen het einde van dit decennium zal Škoda Auto zijn drie Tsjechische fabrieken exploiteren met netto-nul-koolstofemissies en daarom heeft het merk zich ertoe verbonden om uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te gebruiken. De fabriek van Vrchlabí (voor DSG-versnellingsbakken) is al sinds 2020 CO2-neutraal; de fabrieken van Mladá Boleslav en Kvasiny zullen te gepasten tijde volgen. Het aandeel hernieuwbare energie in de Tsjechische vestigingen bedroeg in 2022 ongeveer 35%.

In samenwerking met energiedienstenleverancier ČEZ zal Škoda een van de grootste fotovoltaïsche daksystemen van Tsjechië installeren op zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav. Bijna 6.000 zonnepanelen van de laatste
generatie zullen een nominaal vermogen van 2.300 kW leveren, om meer dan 2,2 GWh elektriciteit per jaar op te wekken. In de fabriek in Pune, India, heeft Škoda onlangs een van de grootste zonne-energiedaksystemen van het land in gebruik genomen. De fotovoltaïsche dakinstallatie zal in totaal 26,6 GWh energie per jaar opwekken, wat tot 30% van het totale energieverbruik van de fabriek dekt. Zo zal de installatie de CO2-uitstoot als gevolg van de autoproductie op de site met 28% per jaar helpen neutraliseren.

Škoda Auto gaat bij zijn hele productie zorgvuldig om met hulpbronnen. De Škoda-groep verminderde zijn milieu-impact per auto gemiddeld met meer dan 43% ten opzichte van 2010 – van energie- en waterverbruik, CO2-uitstoot en afvalproductie tot VOC-emissies. Een ander mooi voorbeeld: gebruikte batterijen van Škoda iV-voertuigen gaan een tweede leven tegemoet in stationaire energieopslagunits voor oplaadstations.

Batterijproductie in de hoofdfabriek van Mladá Boleslav

Škoda Auto produceert sinds mei 2022 in Mladá Boleslav batterijsystemen voor voertuigen op basis van het modulaire elektrificatieplatform MEB van de Volkswagen-groep. In totaal heeft de autoconstructeur in zijn hoofdfabriek al meer dan 500.000 batterijsystemen geproduceerd (voor BEV- en PHEVmodellen). Het gaat hier om bepalende componenten voor een succesvolle transitie naar e-mobiliteit. Škoda Auto zal voor het einde van dit jaar nog een andere MEB-assemblagelijn in gebruik nemen. Hierdoor zal de totale capaciteit van MEB-batterijsystemen toenemen van 1.000 tot maar liefst 1.500 eenheden per dag. Ze worden geïnstalleerd in Enyaq iV-modellen en worden ook gebruikt voor voertuigen van Volkswagen, Audi en SEAT. Daarnaast worden in de hoofdfabriek van Mladá Boleslav dagelijks 800 batterijen geproduceerd voor PHEV-modellen.

 

Getagged onder:
skoda
Laatst aangepast op maandag, 08 mei 2023 11:28

Gerelateerde items (op tag)

2028: THE FUTURE REMAINS GREEN WITH ŠKODA

It is worth a look in the rearview mirror! Skoda became involved in the Tour de France in 2004. It was then that the red Škoda Superb appeared in the peloton and the name of the manufacturer became associated with the prize for the best young rider, the white jersey. In 2015, Škoda changed its colour to the green jersey for the points classification. This collaboration built on loyalty has constantly been nurtured by new perspectives and the next five seasons, for which Skoda has signed up will again, see it continue this culture of challenge. The partnership involves sponsoring the Green Jersey on the Tour de France and the Tour de France Femmes avec Zwift, but also La Vuelta, La Vuelta Femenina by Carrefour.es, and provides overall support for all women’s races, namely Paris-Roubaix Femmes avec Zwift, La Flèche Wallonne Femmes and Liège-Bastogne-Liège Femmes.

Škoda Scala en Kamiq: uitgebreide update voor de succesvolle compacte modellen

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Škoda Auto vernieuwt zijn compacte Škoda Scala en zijn stads-SUV Škoda Kamiq ingrijpend. Beide modellen bieden een zeer hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, dankzij hun stijve koetswerken en een nu nog meer geavanceerde reeks rijhulpsystemen. De Scala en Kamiq, die zijn gebaseerd op hetzelfde MQB-A0-platform, kunnen rekenen op efficiënte, moderne TSI-motoren van de evo2-generatie, met vermogens die variëren van 70 kW (95 pk) tot 110 kW (150 pk). Met zijn verfijnde, scherp getekende lijnen oogt de Scala nog dynamischer, terwijl de aanpassingen aan het design van de Kamiq hem een robuustere SUV-uitstraling geven. Beide modellen zijn nu optioneel bestelbaar met ledmatrixkoplampen – een primeur voor deze modellen. Een groter aandeel gerecycleerde en natuurlijke materialen voor het exterieur en interieur staat garant voor meer duurzaamheid. Het gereorganiseerde productgamma voor beide modellen bestaat nu uit drie uitvoeringsniveaus met zes interieurvarianten naast optionele uitrustingspacks. Een Digital Display met een schermdiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen. Nieuwe Simply Clever-details ronden de opfrissingsoperatie af.