Škoda Kodiaq tweede generatie: een succesvolle uitdaging

dinsdag, 27 juni 2023 12:23
Škoda Kodiaq tweede generatie: een succesvolle uitdaging

Met de tweede generatie van de Kodiaq heeft Škoda zijn wereldwijd succesvolle grote SUV nog verbeterd, met een onderscheidender design en nog meer ruimte, vooral voor de passagiers op de derde zitrij.

Daarnaast wordt de tweede generatie van de Kodiaq gekenmerkt door een nieuw interieurconcept met een tot 12,9 duim groot aanraakscherm, een versnellingshendel aan de stuurkolom, manuele en digitale bedieningselementen en een nette, overzichtelijke middenconsole. Het motorgamma omvat twee benzine- en twee dieselmotoren van 110 kW
(150 pk) tot 150 kW (204 pk), evenals een plug-inhybride versie – een primeur voor de Kodiaq. Deze laatste biedt een elektrisch rijbereik van meer dan 100 kilometer.
De veiligheidsuitrusting beschikt andermaal over de nieuwste snufjes, met bijvoorbeeld full-ledmatrixkoplampen van de tweede generatie en nog meer geavanceerde rijhulpsystemen.

Ook aan boord: nieuwe Simply Clever-functies, zoals een opbergvak achterin met bekerhouder en een dubbele Phone Box die twee mobiele telefoons tegelijk kan opladen en koeling biedt. Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto, zegt: “De Kodiaq is een absoluut succes voor Škoda sinds zijn lancering in 2016, toen hij de aftrap gaf voor onze SUV-campagne. Met zijn krachtige en kristallijne vormtaal, ruime interieur en uitstekende prijskwaliteitverhouding trok hij veel nieuwe klanten aan en won hij gerenommeerde internationale prijzen. De tweede generatie heeft alles in huis – inclusief een pluginhybride versie – om een mooi nieuw hoofdstuk aan dit succesverhaal toe te voegen.”

Johannes Neft, bestuurslid van Škoda Auto voor Technische Ontwikkeling, zegt: “Het is altijd een uitdaging om een voertuig dat zo populair is als de Kodiaq, te verbeteren. Toch hebben we de look verder aangescherpt met behoud van de kenmerkende elementen van onze SUV-vormtaal. Daarnaast biedt de nieuwe Kodiaq nog meer binnenruimte en tilt hij veiligheid, technologie en veelzijdigheid naar een nog hoger niveau. Met de plug-inhybride versie voegen we ook een nieuwe aandrijflijn toe aan het gamma, met meer dan 100 kilometer elektrisch rijbereik." 

Meer vermogen, nieuwe technologieën en meer duurzaamheid
De tweede generatie van de Kodiaq wordt gekenmerkt door een nog verfijnder design, het gebruik van duurzame materialen en innovatieve technologieën zoals full- ledmatrixkoplampen van de tweede generatie. Zijn twee benzine- en twee dieselmotoren variëren van 110 kW (150 pk) tot 150 kW (204 pk). De 2.0 TDI met 142 kW (193 pk) en de 2.0 TSI met 150 kW (204 pk) worden standaard geleverd met vierwielaandrijving. 

De Kodiaq iV, de eerste plug-inhybride in deze modelreeks, biedt eveneens een totaalvermogen van 150 kW (204 pk). Hij heeft een elektrisch rijbereik van meer dan 100 kilometer.

De blikvanger is de 1.5 TSI-instapmotor op benzine met 110 kW (150 pk), die de mildhybridetechnologie introduceert in de Kodiaq. Beide hybride motoren maken deel uit van de nieuwste generatie EA 211 evo2-motoren. Ze draaien op de zuinige Miller-cyclus en zijn voorzien van een turbocompressor met variabele turbinegeometrie. De 1.5 TSI met mildhybridetechnologie is ook voorzien van de nieuwste generatie van actieve cilindertechnologie (ACT+). De Kodiaq – het model dat de aftrap gaf van Škoda’s SUV-campagne
Als eerste model in Škoda’s succesvolle SUV-campagne bracht de Kodiaq in 2016 de kristallijne vormtaal van het merk naar de SUV-categorie. Tegelijkertijd vestigde hij de typische nomenclatuur die alle daaropvolgende Škoda-SUV’s met verbrandingsmotor zouden volgen: hun naam begint met een ‘K’ en eindigt met een ‘q’. Dankzij zijn enorme ruimte voor maximaal zeven passagiers en zijn geavanceerde technologie werd de Kodiaq al snel een van de meest succesvolle modellen in Škoda’s wereldwijde gamma. Tot op heden zijn er al bijna 792.000 exemplaren van verkocht in 60 landen. In 2018 was de Kodiaq RS de eerste SUV die toetrad tot de sportieve RS-familie van het merk.

De belangrijkste markten voor Škoda’s grote SUV zijn China (met 160.000 verkochte exemplaren tegen het einde van 2022) en Duitsland (met 114.200 stuks). Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië (met respectievelijk 47.200 en 42.400 exemplaren). Het model heeft dan ook in grote mate bijgedragen tot Škoda’s succesvolle ontwikkeling op de internationale markten en heeft uitstekende feedback gekregen van zowel klanten als experts en de automobielpers: tot op heden heeft het model meer dan 40 internationale prijzen in de wacht gesleept.

In november 2016 riep het Britse automagazine TopGear hem uit tot ‘s werelds ‘Beste auto voor Grote Gezinnen’. Dit werd gevolgd door ‘Auto van het Jaar’-titels in
Tsjechië, Polen en Bulgarije, evenals verschillende ‘SUV van het Jaar’-awards in verschillende categorieën van Britse, Chinese, Franse en Indiase media. In totaal won de Kodiaq vier keer de titel ‘4x4-auto van het Jaar’ van Auto Bild Allrad op zijn grootste Europese markt, Duitsland. Het Duitse tijdschrift Auto Test verleende hem in 2017 ook de titel van ‘Best Geteste Importauto’. In datzelfde jaar won hij bovendien de gerenommeerde Red Dot Award voor uitmuntend productdesign.

Nieuwe Simply Clever-functies – zo doet de Kodiaq dat 
De eerste generatie van de Kodiaq werd al gekenmerkt door veel van Škoda’s Simply Clever-ideeën. In 2016 introduceerde hij bijvoorbeeld de deurrandbescherming en een elektrisch kinderslot voor de achterdeuren. De tweede generatie heeft nu een heleboel nieuwe functies in petto: een nieuwe gekoelde dubbele Phone Box maakt het mogelijk om twee mobiele telefoons tegelijk op te laden met een verhoogd oplaadvermogen van 15 W. Daarnaast introduceert de Kodiaq een opbergvak achterin met een bekerhouder op
de middentunnel, evenals een displayreiniger voor de aanraakschermen. De paraplu en ijskrabber zijn voortaan gemaakt van duurzame materialen.

Getagged onder:
skoda
Laatst aangepast op dinsdag, 27 juni 2023 12:37

Gerelateerde items (op tag)

2028: THE FUTURE REMAINS GREEN WITH ŠKODA

It is worth a look in the rearview mirror! Skoda became involved in the Tour de France in 2004. It was then that the red Škoda Superb appeared in the peloton and the name of the manufacturer became associated with the prize for the best young rider, the white jersey. In 2015, Škoda changed its colour to the green jersey for the points classification. This collaboration built on loyalty has constantly been nurtured by new perspectives and the next five seasons, for which Skoda has signed up will again, see it continue this culture of challenge. The partnership involves sponsoring the Green Jersey on the Tour de France and the Tour de France Femmes avec Zwift, but also La Vuelta, La Vuelta Femenina by Carrefour.es, and provides overall support for all women’s races, namely Paris-Roubaix Femmes avec Zwift, La Flèche Wallonne Femmes and Liège-Bastogne-Liège Femmes.

Škoda Scala en Kamiq: uitgebreide update voor de succesvolle compacte modellen

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Škoda Auto vernieuwt zijn compacte Škoda Scala en zijn stads-SUV Škoda Kamiq ingrijpend. Beide modellen bieden een zeer hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, dankzij hun stijve koetswerken en een nu nog meer geavanceerde reeks rijhulpsystemen. De Scala en Kamiq, die zijn gebaseerd op hetzelfde MQB-A0-platform, kunnen rekenen op efficiënte, moderne TSI-motoren van de evo2-generatie, met vermogens die variëren van 70 kW (95 pk) tot 110 kW (150 pk). Met zijn verfijnde, scherp getekende lijnen oogt de Scala nog dynamischer, terwijl de aanpassingen aan het design van de Kamiq hem een robuustere SUV-uitstraling geven. Beide modellen zijn nu optioneel bestelbaar met ledmatrixkoplampen – een primeur voor deze modellen. Een groter aandeel gerecycleerde en natuurlijke materialen voor het exterieur en interieur staat garant voor meer duurzaamheid. Het gereorganiseerde productgamma voor beide modellen bestaat nu uit drie uitvoeringsniveaus met zes interieurvarianten naast optionele uitrustingspacks. Een Digital Display met een schermdiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen. Nieuwe Simply Clever-details ronden de opfrissingsoperatie af.

Nieuwe Škoda Enyaq Laurin & Klement: uitgebreid gamma en doorgedreven technische upgrades

Deze variant is diep geworteld in de Škoda-traditie en werd vernoemd naar Václav Laurin en Václav Klement, de oprichters van het Tsjechische autobedrijf. Hij onderscheidt zich dan ook door specifieke exterieur- en interieurkenmerken en een royale standaarduitrusting. Bovendien onderging hij doorgedreven technische upgrades. De Enyaq L&K 85 met achterwielaandrijving en de Enyaq L&K 85x met vierwielaandrijving leveren een systeemvermogen van 210 kW*. Ook genieten ze een groter rijbereik tot 570 kilometer** over de WLTP-cyclus, evenals kortere oplaadtijden voor de batterij: van 10 tot 80 procent in minder dan 30 minuten. De Enyaq L&K is de eerste Škoda met een nieuwe gebruikersinterface die het gebruiksgemak verhoogt en met modernere weergaves die de nieuwe bedrijfsidentiteit van Škoda weerspiegelen.