Rijden met een elektrische wagen in koud weer: een handleiding

dinsdag, 05 december 2023 16:53
Rijden met een elektrische wagen in koud weer: een handleiding

Onze wagens zijn ontworpen in Zweden en getest onder de zwaarste winterse omstandigheden. We zijn dus vertrouwd met sneeuw en ijs. In dit artikel geven we je tips over hoe je de actieradius en prestaties van je Polestar tijdens de wintermaanden kunt maximaliseren.

Ben jij een wintermens of een zomermens? Sommigen houden van de gezelligheid van de winter, lekker onder een dekentje, anderen vinden de kou en lange winternachten vreselijk. Maar hoe je er ook over denkt, je moet voorbereid zijn. Want de winter komt eraan. Deze tips helpen je om je actieradius te maximaliseren, de prestaties te optimaliseren en het veilig te houden wanneer de temperatuur daalt en er sneeuw begint te vallen.

De belangrijkste reden waarom elektrische auto's last hebben van de kou is de temperatuur van de batterij. Bij lage temperaturen verlopen de elektrochemische processen in de batterij trager, wat een weerslag heeft op zowel de laadsnelheid als de actieradius. Bovendien kost het verwarmen van het interieur tot een comfortabele temperatuur meer energie dan in de zomer.

Je motto tijdens de wintermaanden moet dus zijn om jezelf en je batterij warm te houden. En dat doe je als volgt.

Verwarm je wagen voor
Net als de meeste andere elektrische auto's heeft je Polestar een voorverwarmingsfunctie. Zoals de naam al zegt, kun je hiermee je wagen voorverwarmen voordat je ermee gaat rijden. Behalve dat je dan een warme wagen hebt, win je ook actieradius omdat je dit niet tijdens het rijden hoeft te doen. Als je het voorverwarmen plant, heeft de batterij ook de tijd om op te warmen tot een optimale temperatuur wanneer je vertrekt. Over warmte gesproken, probeer je wagen in een garage te zetten of dek hem op zijn minst af met een zeil of hoes. Zo bespaar je extra energie bij het opwarmen van je wagen.

Je Polestar biedt twee verschillende hulpmiddelen tegen de kou. Het eerste is onze sneeuwvlok, die naast de batterij op je display verschijnt. Wanneer dit symbool oplicht, is de batterij te koud om alle beschikbare energie te gebruiken. Maar als je begint te rijden en de batterij opwarmt, verdwijnt het symbool en heb je weer 100% vermogen.

Het tweede is het Polestar Plus-pakket, dat is uitgerust met een speciale warmtepomp. Deze pomp is een effectiever verwarmingssysteem dat de interieurtemperatuur regelt en minder energie verbruikt. Dit wil niet zeggen dat de standaard Polestar geen verwarming heeft. Het is gewoon een hoogwaardigere technologie in het Performance-pakket die je actieradius tijdens de koudere maanden vergroot.

Rij efficiënt
Afgezien van de actieradius is veiligheid je eerste prioriteit als de wegen ijzig worden en de sneeuw begint te vallen. Het goede nieuws is dat de veiligste manier om 's winters te rijden ook de beste manier is om je actieradius te maximaliseren, namelijk

niet te snel optrekken en voorzichtig remmen. Omdat de banden minder tractie hebben op sneeuw en ijs, kan de wagengaan slippen wanneer je snel optrekt of bruusk remt. Bovendien verbruik je minder batterij door voorzichtig te remmen en een constante snelheid aan te houden. Maar wil je gewoon een ritje maken voor de fun zonder zorgen over je actieradius, dan kan je Polestar ook perfect sneller gaan in de sneeuw.

Door de Eco-stand van je wagen te gebruiken kan deze zich extra aanpassen en zo je rijbereik vergroten. We raden aan om de Eco-klimaatmodus in te schakelen en de Eco-bandenspanning te gebruiken om de actieradius van je wagen te maximaliseren. Vergeet ook niet dat de stoel- en stuurverwarming je warm kan houden tijdens een kortere rit. Zo kun je de interieurtemperatuur verlagen en je toch comfortabel voelen.

Houd je batterij opgeladen
Als je een langere rit maakt waarbij je moet stoppen om op te laden, voeg dan een snellader toe als tussenpunt in je navigatiesysteem. Je Polestar zorgt ervoor dat de batterij is opgewarmd tot het optimale oplaadniveau wanneer je bij de snellader aankomt. Zo wordt de batterij sneller en efficiënter opgeladen.

Voorkom ook dat de batterij helemaal leegraakt door hem minstens boven de 20 procent te houden. Als je je wagen in de kou moet laten staan, zorg er dan voor dat hij van tevoren voldoende is opgeladen. Zo blijft de batterijlading voldoende om de wagen weer op te warmen en je het rijbereik te geven.

Hou de weersinformatie in de gaten en tref voorbereidingen
Winter is onvoorspelbaar en je moet op elk scenario voorbereid zijn. Dit is belangrijk ongeacht de wagen waarmee je rijdt. Als je een langere rit maakt over minder bereden wegen, zorg er dan voor dat je je winterkit bij hebt. Je weet immers nooit wanneer er een sneeuwstorm opsteekt. Neem een deken, schop, zaklamp, fluovest, warme jas, handschoenen en een muts mee. Pomp je banden op en let op de profieldiepte. Bij dalende temperatuur neemt ook de bandenspanning af. En vergeet niet om ruitensproeiervloeistof bij te vullen.

Je comfort tijdens het rijden in de winter staat of valt met je voorbereidingen. We hopen dat je na het lezen van deze handleiding klaar bent voor een winter met nul graden, nul uitstoot en nul zorgen.

Getagged onder:
polestar
Laatst aangepast op dinsdag, 05 december 2023 16:57

Gerelateerde items (op tag)

Polestar Gallery sluit af met Dylan Martinez

ANTWERPEN, BELGIË – 1 december, 2023 – Polestar, de Zweedse fabrikant van premium elektrische voertuigen, introduceert Polestar Gallery: een initiatief waarbij lokale ontwerpers hun oeuvre tentoonstellen in verschillende Polestar Spaces in België.

Polestar doorbreekt klimaatmythes in de aanloop naar COP28

GOTHENBURG, ZWEDEN - 23 november 2023. Polestar heeft recent de Polestar Truth Bot geïntroduceerd op X, voorheen bekend als Twitter. Deze speciale bot is ontworpen om de meest gangbare onwaarheden met betrekking tot klimaatverandering in de auto-industrie te ontkrachten.

Productie van Polestar 4 gaat van start: eerste leveringen verwacht voor eind 2023

GÖTEBORG, ZWEDEN - 15 november 2023. Polestar (Nasdaq: PSNY) kondigt aan dat de productie van Polestar 4 succesvol is gestart. Klanten in China kunnen hun eerste leveringen verwachten vóór het einde van 2023. Voor alle andere Polestar-markten staat de officiële lancering gepland voor begin 2024, met verwachte leveringen aan klanten later datzelfde jaar.

Polestar Gallery gaat van start met Thibeau Scarcériaux

BRUSSEL, BELGIË – 18 OKTOBER, 2023. Polestar, de Zweedse fabrikant van premium elektrische voertuigen, introduceert Polestar Gallery: een initiatief waarbij lokale ontwerpers hun oeuvre tentoonstellen in verschillende Polestar Spaces in België. Functional artist en designer Thibeau Scarcériaux bijt de spits af met ‘Reflective Visions’ te Polestar Brussel.