TEST: BYD Tang, enig in zijn soort

donderdag, 02 maart 2023 10:18
TEST: BYD Tang, enig in zijn soort

BYD (Build Your Dreams) maakt al heel lang elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens in China. Het is in hun thuisland een grote speler. Nu willen ze voet aan de grond krijgen in Europa. Benieuwd of dit lukt. Wij gaan op pad met hun SUV, de Tang. De naamgeving doet misschien wat wenkbrauwen fronsen, maar of dat ook zo is met het geheel als auto, gaan wij na in deze test.

De BYD Tang is best een grote auto, met zijn 4,87 meter lengte, 1,95 meter breedte en 1,72 meter hoogte. Dat resulteert in een heel ruime auto en tot zeven zitplaatsen. Dat laatste via de opklapbare zitjes in de koffer. Grote gezinnen komen zeker aan hun trekken. De derde zitrij is zelfs nog vrij aangenaam als volwassene. Een elektrische zevenzitter van dit formaat komen wij (voorlopig) nergens anders tegen.

517 pk en blade batterij met 86,4 kWh
BYD pakt graag uit met hun technologie, die bestaat uit de zogenaamde blade batterij. Een dunne batterij in de vloer zorgt ervoor dat ze minder plaats inneemt dan een conventionele batterij. De batterij neemt dan wel minder plaats in, het maakt de auto er niet lichter op, want onze Chinees weegt toch nog ruim 2500 kilogram.

En een dergelijk gewicht vraagt om een respectabel vermogen. De twee elektromotoren leveren samen 517 pk. In de Sportstand – er is ook nog een Eco-stand – levert dat knalprestaties op: 4,6 seconden om tot 100 km/u te geraken. De topsnelheid houdt het bekeken bij 180 km/u.

Daarmee is de Tang een vlotte cruiser op de weg, dat is hij aan zijn formaat verplicht. Je geniet in alle rust en stilte van het comfort aan boord. Alhoewel, stilte. Bij lage snelheid (tot 30 km/u) merkten wij een vervelend gezoem op. Wij dachten eerst aan één of ander technisch probleem, maar het blijkt om een geluid te gaan dat voetgangers en ander stapvoets verkeer moet waarschuwen dat je eraan komt. Ontzettend irritant vonden wij, zelfs collega’s op het werk keken vanuit hun bureau onmiddellijk op wanneer ik de parking opreed.

Dan maar de radio luider zetten om dat geluid te overstijgen. Wij horen in eerste instantie niets. Staat het volume op stil ? Neen, zo blijkt. Bij het vertrekken dien je dus telkens de app van de DAB-radio op het scherm van het infotainment aan te tikken om zodoende je geliefde muziekzender te kunnen beluisteren. Komt bij dat wij bijna dagelijks op een zelfde plaats onderweg naar het werk weinig of geen DAB-ontvangst hadden, wat gepaard ging met storing. Op zijn minst vreemd te noemen, in een voor de rest prima afgewerkt interieur.

Horizontaal of verticaal
Terwijl wij het toch over infotainment hebben. Het 12,8 duim grote scherm dient zowat voor alle functies. Beginnen wij bij de taal, of het gebrek eraan. De instructies zijn (voorlopig) enkel in het Engels of Chinees. Verder is het een beetje een kluwen om alles terug te vinden. Zeker ook voor de airco-instellingen, die niet altijd op de handigste manier terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld de achterruitverwarming. Een gemiste kans dit infotainment. De navigatietool doet zijn werk wel naar behoren, want de auto stuurde ons vlot rond een file op de Brusselse ring.

Enige gimmick is dat het scherm 90 graden kan draaien, je kiest dus zelf of je het horizontaal of verticaal plaatst. Dit kan door onderaan op het scherm het icoon te tikken of zelfs via een toets op het stuurwiel. Leuk, maar niet meer dan een gadget vinden wij. 

Hoog verbruik
Helaas moeten wij het ook over het verbruik hebben. En dat valt enigszins tegen. Dat deze grote SUV geen zuinigheidskampioen zou zijn, spreekt voor zich.  Maar met een gemiddelde van rond de 30 kWh per 100 kilometer is dit toch best veel. In het beste geval haalden wij eventjes de 25 kWh op de boordcomputer, maar niet lang. In goede weersomstandigheden zal het verbruik nog altijd rond de 27 tot 28 kWh schommelen. Het rijbereik belooft officieel WLTP van ruim 500 kilometer, reken in de praktijk tussen 300 en 400 kilometer.

In het gamma van BYD kan een SUV niet ontbreken. De BYD Tang is meteen een zevenzitter, wat hem vrij uniek maakt als elektrisch voertuig. Hij koppelt prestaties aan een hoog comfortniveau en is prima afgewerkt. Mag ook wel voor het niet onaardig bedrag van 72.140 euro. Jammer is echter dat zijn infotainment en vooral het gebruik ervan niet op niveau staat van de Europese en Japanse concurrentie.  

PLUS

  • afwerking
  • prestaties
  • geen concurrentie

MIN

  • onhandig infotainment
  • verbruik
  • weinig of geen dealers

 

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BYD

 

Getagged onder:
byd
Laatst aangepast op zaterdag, 30 december 2023 11:02

Gerelateerde items (op tag)

BYD Presents Strong New Energy Vehicle Line-Up at IAA and Premieres the SEAL U in Europe

BYD, the world’s leading manufacturer of new energy vehicles (NEVs), unveils a full spectrum of electric passenger car innovation to European consumers at the Internationale Automobilausstellung (IAA) in Munich. BYD presents five all-electric cars equipped with pioneering EV technologies, together with a sixth new energymodel, the DENZA D9, an exclusive European premiere of the premium BYD sub-brand, DENZA.  

BYD onthult de prijs van de BYD Seal, de dynamische 100% elektrische sedan

BYD, 's werelds grootste fabrikant van nieuwe energievoertuigen (NEV's), introduceert de nieuwe volledig elektrische BYD SEAL D-segment sedan voor Europese consumenten. BYD, de snelst groeiende autofabrikant ter wereld, zet zich in om aantrekkelijk, high-tech en intelligent elektrisch rijden betaalbaarder en toegankelijker te maken voor Europese automobilisten. Na de succesvolle lancering van de BYD HAN (E-segment sedan), de BYD TANG (E-segment SUV), de BYD ATTO 3 (C-segment SUV) en de BYD DOLPHIN (C-segment hatchback) op het Europese continent, versnelt BYD zijn aanwezigheid op de Europese automarkt met de lancering van de langverwachte gloednieuwe BYD SEAL.

De opvallende BYD SEAL is een sportieve en dynamische sedan uit het D-segment, de tweede in de BYD Ocean-serie, die gebruikmaakt van BYD's nieuwe designtaal 'Ocean Aesthetics'. Hij combineert een gestroomlijnd en atletisch uiterlijk met een hoog niveau van comfort en praktische voorzieningen voor vijf inzittenden, een uitstekend uitrustingsniveau en afmetingen die perfect aansluiten bij de behoeften van Europese autokopers. Bovendien heeft de BYD SEAL verschillende technologische primeurs, waardoor hij zich met talloze voordelen duidelijk onderscheidt van zijn concurrenten.

Test: BYD Atto 3, Rookie of the year?

Nog een nieuwe Chinees ? Jawel, deze zou wel eens de hit kunnen zijn waarmee Build Your Dreams wilt scoren in Europa. BYD maakt sinds 1995 al batterijen en is ondertussen uitgegroeid tot het best verkopende automerk in China. Of ze met de BYD Atto 3 een rol kunnen spelen in België en/of Europa, gaan wij na in deze test.