Test: BYD Atto 3, Rookie of the year?

vrijdag, 03 maart 2023 09:44
Test: BYD Atto 3, Rookie of the year?

Nog een nieuwe Chinees ? Jawel, deze zou wel eens de hit kunnen zijn waarmee Build Your Dreams wilt scoren in Europa. BYD maakt sinds 1995 al batterijen en is ondertussen uitgegroeid tot het best verkopende automerk in China. Of ze met de BYD Atto 3 een rol kunnen spelen in België en/of Europa, gaan wij na in deze test.

Gezinswagen

De Atto 3 is sinds eind 2022 beschikbaar in België. Van dit model wordt veel verwacht op de fleetmarkt, waar hij de concurrentie aangaat met populaire modellen als de VW ID.3, Kia Niro EV en andere Renault Megane E-Tech Electric. Hij speelt mee in de categorie van de cross-overs. Een jury van journalisten en leden van de mobiliteitsclub VAB gaven hem al de prijs van “gezinswagen van het jaar”, kwestie van opvallend binnen te komen.

Vijfdeurs


De Atto 3 is een vrij traditionele vijfdeurs aan de buitenkant. Geen opvallende looks hier. Keurige proporties en afmetingen. Enkel zijn doorlopende lichtstrip vooraan valt op, naast de zilverkleurige “drakenschubben op de C-stijl achteraan, beetje vergelijkbaar met de in grijs of zwart gespoten delen die wij ook zagen op de Kia Niro. Hij biedt ruim plaats aan vijf personen en bagage, de koffer is 440 liter groot. Een frunk is er niet vooraan, waardoor de laadkabels achteraan een plaats moeten krijgen.

Vliegtuigcockpit

Als wij de link met dromen en “Build Your Dreams” dan wel moeten zoeken, dan met enige verbeelding in het interieur. De middenconsole lijkt wel uit een vliegtuig te komen, met een schakelhendel die zo uit een Airbus of Boeing geplukt is, in combinatie met de cirkelvormige verluchtingsroosters onderaan het dashboard. Neem er nog de gitaarsnaren op de deurvakken bij en dan kunnen wij echt van een origineel en verfrissend interieur spreken. Ook de kuipvormige stoelen in veganleder zijn comfortabel en geven prima steun bij een dynamische rijstijl.

204 pk, voorwielaandrijving

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, voelt deze elektrische auto niet zwaar aan. De elektromotor die de voorwielen aandrijft heeft een vermogen van 204 pk en 310 Nm aan koppel. Daarmee is hij in 7,3 seconden aan 100 kilometer per uur en bij 160 km/u houdt hij het voor bekeken. Geen sportcijfers, maar meer dan vlot en concurrentieel in het segment. De blade batterij, die compact en stevig is, heeft een inhoud van 60,5 kWh. Daarmee claimt hij een verbruik van 14,3 kWh per 100 km en zou hij in theorie een rijbereik van 420 km opleveren. Ons verbruik varieerde tussen 19,6 en 20,2 kWh per 100 km, wat de actieradius op een dikke 300 km brengt. Energie recupereren via one-pedal drive zit er helaas niet in. Er is wel mogelijkheid tot de recuperatie op standaard of high in te stellen, maar veel verschil hebben wij in beide posities niet gemerkt. Jammer, one pedal is in stadsverkeer, files of traag verkeer in combinatie met een actieve cruise control een welgekomen en rustgevende oplossing. 

De batterijen opladen kan standaard aan wisselstroom tot 11 kW, aan de snellader met gelijkstroom gaat hij tot 88 kW. Dat laatste is geen uitzonderlijke waarde, maar wij deden de test aan de snellader en van 10 % tot de volle 100 % deed hij er precies een uurtje over. 

Multimedia

Net zoals bij zijn grote broer Tang, beschikt de Atto 3 over een gigantisch scherm, dat zowel horizontaal als verticaal kan geplaatst worden. En net zoals bij Tang, laat ook hier de bediening of intuïtiviteit steken vallen. Radio-ontvangst die uitvalt, soms zoeken naar airco-bediening, waarvan diezelfde airco voortdurend blijft blazen. Vreemd dat de Chinezen dit niet beter onder controle hebben. Vergelijk het met een Chinese smartphone, waarvan ondertussen tal van merken in Europa hun reputatie van deugdelijkheid en kwaliteit reeds bewezen hebben.

Compleet uitgerust

45.990 euro is het bedrag dat je opzij moet zetten voor deze Atto 3. Hiervoor krijg je wel een compleet uitgeruste auto, met o.a standaard panoramisch open dak, het grote infotainmentscherm, elektrische kofferklep, 360-graden camerar, sleutelloos openen (weliswaar enkel via de bestuurdersdeur), het vegan leder en de adaptieve cruise control, de kuipvormige zetels en noem maar op. Een prijzenbreker is dit niet voor een nieuw merk dat trouwens ook nog zo goed als geen dealernetwerk heeft, met slechts showrooms per provincie. Het invoerderschap gebeurt door Inchcape, dat reeds Toyota en Lexus invoert.

De BYD Atto 3 komt verfrissend over, en dat gebeurt vooral in het interieur. Verder is het een aangenaam en vlot rijdende elektrische auto. Zijn verhouding prijs-uitrusting is prima, maar een echte prijzenbreker is het niet. Wie kan leven met enkele tekortkomingen in ergonomie van het infotainment, heeft zeker ééntje om mee rekening te houden. Als nieuwkomer in onze contreien kan dat tellen. 

 PLUS

  • verfrissend interieur
  • aangenaam rijgedrag
  • sterke binnenkomer

MIN

  • ergonomie infotainment
  • geen echte prijzenkraker
  • dealernetwerk nog uit te bouwen

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BYD

 

Getagged onder:
byd
Laatst aangepast op zaterdag, 30 december 2023 10:58

Gerelateerde items (op tag)

BYD Presents Strong New Energy Vehicle Line-Up at IAA and Premieres the SEAL U in Europe

BYD, the world’s leading manufacturer of new energy vehicles (NEVs), unveils a full spectrum of electric passenger car innovation to European consumers at the Internationale Automobilausstellung (IAA) in Munich. BYD presents five all-electric cars equipped with pioneering EV technologies, together with a sixth new energymodel, the DENZA D9, an exclusive European premiere of the premium BYD sub-brand, DENZA.  

BYD onthult de prijs van de BYD Seal, de dynamische 100% elektrische sedan

BYD, 's werelds grootste fabrikant van nieuwe energievoertuigen (NEV's), introduceert de nieuwe volledig elektrische BYD SEAL D-segment sedan voor Europese consumenten. BYD, de snelst groeiende autofabrikant ter wereld, zet zich in om aantrekkelijk, high-tech en intelligent elektrisch rijden betaalbaarder en toegankelijker te maken voor Europese automobilisten. Na de succesvolle lancering van de BYD HAN (E-segment sedan), de BYD TANG (E-segment SUV), de BYD ATTO 3 (C-segment SUV) en de BYD DOLPHIN (C-segment hatchback) op het Europese continent, versnelt BYD zijn aanwezigheid op de Europese automarkt met de lancering van de langverwachte gloednieuwe BYD SEAL.

De opvallende BYD SEAL is een sportieve en dynamische sedan uit het D-segment, de tweede in de BYD Ocean-serie, die gebruikmaakt van BYD's nieuwe designtaal 'Ocean Aesthetics'. Hij combineert een gestroomlijnd en atletisch uiterlijk met een hoog niveau van comfort en praktische voorzieningen voor vijf inzittenden, een uitstekend uitrustingsniveau en afmetingen die perfect aansluiten bij de behoeften van Europese autokopers. Bovendien heeft de BYD SEAL verschillende technologische primeurs, waardoor hij zich met talloze voordelen duidelijk onderscheidt van zijn concurrenten.

TEST: BYD Tang, enig in zijn soort

BYD (Build Your Dreams) maakt al heel lang elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens in China. Het is in hun thuisland een grote speler. Nu willen ze voet aan de grond krijgen in Europa. Benieuwd of dit lukt. Wij gaan op pad met hun SUV, de Tang. De naamgeving doet misschien wat wenkbrauwen fronsen, maar of dat ook zo is met het geheel als auto, gaan wij na in deze test.