Move2Green test de Ford E-Transit

donderdag, 25 mei 2023 09:35
Move2Green test de Ford E-Transit

Een bestelwagen… waarom? Wel, eigenlijk is het de miskende held van de transportsector. Diegene die al je leveringen aan huis brengt of de vakman op zijn werf. Het elektrificeren van dit voertuig zou wel eens een interessante impact kunnen hebben. Niet enkel kunnen zij probleemloos de Lage Emissie Zones betreden, maar ook:

- Je vermijdt die talloze minuten van stationair diesel verbruiken
- De elektrische aandrijving is superieur voor die vele start-stop trajecten, zowel qua verbruik als qua slijtage.
- Op het einde van de dag komen ze allemaal samen in een groot depot waar ze allemaal kunnen opladen, klaar voor een nieuwe dag van leveringen.

 

De Ford Transit is al jaren een van de populairste grote bestelwagens op de markt. We zitten nu aan de 4de generatie. Er bestaan verschillende variaties, maar deze is misschien wel de belangrijkste tot nu toe. Waarom?

Omdat deze 100% elektrisch is. En om dit te met de nodige tromgeroffel aan te kondigen onthulde Ford tijdens de Goodwood Festival of Speed deze de waanzinnige Supervan, de Supervan 4.

Even kort: Elke generatie bestaat als Supervan, de eerste kwam uit in 1971 met een GT40 chassis en Ford V8 motor met 400pk. De Supervan 2 was een fiberglass replica met een Ford C100 Group C chassis en 590pk sterke 3.9 liter Cosworth V8. Iets later kwam de Supervan 3, met een aangepaste carrosserie en nieuwe Cosworth V8 met 650pk. In 2022 werd de Supervan 4 onthuld met een volledig elektrische aandrijving met een vermogen tot 2.000pk.

Terug met de voetjes op de grond. De Ford e-Transit die jij en ik kunnen kopen, leasen of huren is echter een paar gradaties dichter bij de bekende dieselversie. Ford heeft echter wel de nodige inspanningen geleverd, het heeft niet zomaar de dieselmotor verwijderd en een elektrische aandrijflijn ingelepeld. De achteras werd onder handen genomen en deze Ford kreeg een volledig onafhankelijke vering waardoor de wagen zowel leeg als geladen goed aanvoelt. Ook geniet de e-Transit van een volledige andere afstelling van het onderstel.

Interieur
Als je plaats neemt achter het stuur merk je meteen een goede zichtbaarheid. Ook kan er voldoende aangepast worden zodat je comfortabel zit en werd er rekening gehouden met de typische bestelwagenpose (armleuning deur). Opbergvakken en bekerhouders zijn ruimschoots aanwezig in het interieur, je hebt zelfs kapstokken. Laadkabels e.d. kunnen dan weer onder de zetel opgeborgen worden. Het plastic voelt zacht aan en geven het gevoel dat ze gemaakt zijn voor een lange levensduur.

Centraal zie je de 12” touchscreen met de verwachte functies zoals gps en dab+ radio, het aangemeten Ford-systeem werkt voortreffelijk. Updates van het infotainment gebeurt ook automatisch, je hoeft hiervoor dus niet naar de garage te rijden. Ook kan je rekenen op de gebruikelijke Apple CarPlay en Android Auto en zelfs standaard verwarmde zetels.

Rijgedrag
Eens onderweg kom je in een geheel nieuwe wereld. Een bestelwagen die niet naar diesel ruikt en uiterst stil rijdt? Dankzij het aangepast onderstel die de grootste oneffenheden wegfiltert, rijdt de wagen ook nog comfortabel. En als kers op de taart: ook de wegligging is uitzonderlijk voor een bestelwagen.

De batterij werd onder de laadvloer geplaatst wat voor een lager zwaartepunt zorgt. Dus hoewel deze bestelwagen meer weegt dan de dieselversie, rijdt de wagen directer en kleeft deze beter aan de baan dan de meeste van zijn concurrenten. Het lichte stuurgevoel zorgt dan weer voor een precieze besturing en eenvoudig manoeuvreren.

Komende van een dieselversie zul je moeten wennen aan de excellente acceleratie van de ev. De wagen komt met zijn 184pk probleemloos van zijn plaats, ook al is hij achterin volgeladen. Om de autonomie te vergroten beschik je over meerdere niveaus van regeneratief remmen. Daarnaast kan je ook spelen met de 3 rijmodi. ‘Normal’ biedt je de normale stand van de wagen, ECO zal je tot 10% verder kunnen brengen op 1 laadbeurt terwijl ‘Slippery’ perfect is voor koude of natte weersomstandigheden.

Specs
De e-Transit heeft een gewicht van 3,5 ton tot 4,25 ton en is beschikbaar in 2 verschillende formaten. Hiermee kan je tot 1.758kg vervoeren of een maximaal volume tot 15,1m³. Echter, omdat de batterij verspreid werd onder de laadvloer, is de laadhoogte ook iets hoger dan verwacht.

Wel handig, de stopcontacten die tot 2,3kW leveren, ideaal dus om je laptop of gereedschap op te laden wanneer je de hele dag op een werf zit.

De e-Transit heeft een accu van 68 kWh. Met een verbruik van gemiddeld 21 kWh/100km kom je zo’n 317km ver op 1 laadbeurt, een autonomie die het resultaat is van een overleg tussen Ford en verschillende verzendingsbedrijven. Als je snelwegkilometers aflegt, zal de autonomie drastisch dalen gezien het formaat wagen die door de lucht moet klieven. Het verbruik zou dan stijgen richting 31 kWh/100km.

Het opladen van 15% naar 80% kan in 34min gebeuren, maar als de autonomie voldoende is om een dag te overbruggen, is het natuurlijk ideaal om de wagen ‘s nachts aan het depot op te laden. Moest je nog op zoek zijn naar laadpalen, de installatie ervan of een slim management van je verbruik, aarzel niet even met ons contact op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een kijkje te nemen op onze website www.move2green.be/laadpalen.

Conclusie
De Ford E-Transit is een echte meerwaarde voor jouw fleet. Oké, de aanschafprijs is hoog, maar op termijn – zeker als je via zonnepanelen kunt laden – bespaar je enorm veel op verbruik en onderhoud. Een dieselwagen slijt enorm bij stationair draaien en trajecten waarbij je vaak moet stoppen, wat net een sterkte is van een elektrische wagen. Maar ook de stilte en het gemak aan boord zorgt voor relaxter personeel, personeel die buiten de wagen net wat efficiënter en harder kunnen werken.

Interesse om de Ford e-Transit te huren, leasen of kopen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek onze website move2green.be. Short term renting is al mogelijk van 1 maand, zonder opzegtermijn. Daarnaast zijn wij ook specialist in laadpalen en laadoplossingen.

Vragen of comments zijn zeker welkom, moest je meer inzicht of informatie willen over een andere elektrische wagen, laat het zeker weten.

Tekst & Foto's: Move2Green

Getagged onder:
ford
Laatst aangepast op donderdag, 25 mei 2023 09:53

Gerelateerde items (op tag)

Review Ford Mustang Mach-E

Hallo iedereen, ik ben Hervé van Move2Green. Deze keer hebben we dé elektrische wagen van Ford: De Mustang Mach-e. Om met de deur in huis te vallen, ik begrijp de Mustang-puristen wel wanneer ze rillingen krijgen wanneer ze de naam associëren met deze wagen. Geen machtige V8 én dan nog eens een SUV? Ma bon, ondertussen hebben ze ook al een 2.3 EcoBoost 4-cylinder in de coupé gelepeld, dus is zo’n heiligschennis is het nu ook weer niet. We zullen zien hoe het loopt, maar misschien zal ik vooral naar de wagen verwijzen als ‘Mach-E’.

CMB.TECH & Ford Trucks kondigen samenwerking aan voor de conversie naar dual fuel waterstof trucks

06.06.2023 – Antwerpen – CMB.TECH en Ford Trucks zijn verheugd een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de conversie van Ford F-Max trucks naar dual fuel waterstof trucks, gebruikmakend van baanbrekende waterstoftechnologie. De trucks zullen worden omgebouwd in CMB.TECH’s Dual fuel workshop in Antwerpen, met als doel de eerste trucks te leveren in 2023 en het concept verder op te schalen.

Testrit: Ford Mustang Mach-E GT AWD Cross-over

 Ford Mustang GT wijst op een V8. Ford zet zich niet meer in op de doodgeverfde fossiele brandstof maar op EV’s, Electric Vehicles en plakt het embleem GT op de topversie van de elektrische Mustang Mach-E GT AWD. Op papier is het in elk geval een serieuze machine. Buiten de versies van Porsche en Tesla kent hij geen gelijken.

Ford E-Tourneo Custom is luxer dan ooit én elektrisch

De Mercedes EQV heeft er een concurrent bij gekregen, want Ford heeft de personenversie van de E-Transit Custom klaar. Er is plek tot 8 personen en een rijbereik van 370 km, al kan je ook nog gewoon kiezen voor een diesel of een hybride.