CMB.TECH & Ford Trucks kondigen samenwerking aan voor de conversie naar dual fuel waterstof trucks

woensdag, 07 juni 2023 09:52
CMB.TECH & Ford Trucks kondigen samenwerking aan voor de conversie naar dual fuel waterstof trucks

06.06.2023 – Antwerpen – CMB.TECH en Ford Trucks zijn verheugd een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de conversie van Ford F-Max trucks naar dual fuel waterstof trucks, gebruikmakend van baanbrekende waterstoftechnologie. De trucks zullen worden omgebouwd in CMB.TECH’s Dual fuel workshop in Antwerpen, met als doel de eerste trucks te leveren in 2023 en het concept verder op te schalen.

Ford Trucks, het internationale merk van Ford Otosan, en CMB.TECH zijn een samenwerking aangegaan die cruciaal zal zijn in de overgang binnen de transportindustrie naar groenere alternatieven. Als gevolg van deze samenwerking zullen klanten naar verwachting snel toegang krijgen tot waterstofoplossingen die een rol zullen spelen bij het introduceren van een milieuvriendelijkere toekomst in de sector.

CMB.TECH zal verantwoordelijk zijn voor de conversie van de trucks naar dual fuel waterstoftrucks en maakt daarbij gebruik van haar uitgebreide kennis en expertise op het gebied van waterstof. Dankzij de bewezen betrouwbaarheid van de Ford F-Max trucks kan CMB.TECH zich volledig richten op de integratie van de nieuwe dual fuel technologie. Het conversieproces vereist geen aanpassingen aan de traditionele dieselmotor, alleen een waterstofinjectiering wordt toegevoegd, waardoor het concept zeer schaalbaar is. Met de dual fuel technologie wordt waterstof aangezogen in de verbrandingskamer, waardoor minder dieselinjectie nodig is om de motor aan te drijven.

Het conversieproces begint met de montage van de waterstoftanks op de trucks en de installatie van CMB.TECH’s injectiering op de motor. Vervolgens wordt de motorbesturingseenheid geïnstalleerd. Daarna vindt de kwaliteitscontrole en validatie van de dual fuel waterstoftrucks plaats. De conversie naar CMB.TECH’s waterstoftruck kan het traditionele brandstofverbruik en de bijhorende uitstoot verminderen, terwijl er een diesel back-up oplossing blijft voor die momenten dat waterstof tanken niet mogelijk is.

Vooruitlopend op de wijdverspreide invoering van mono-fuel waterstof ICE (Internal Combustion Engine) motor en FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) technologieën zal de dual fuel technologie, welke slechts een kortetermijnoplossing is, de inzet van waterstoftrucks in vele continenten mogelijk maken, waaronder Europa.

“Na 3 jaar samenwerken ben ik blij dat we de overeenkomst tussen Ford Trucks en CMB.TECH officieel kunnen aankondigen. Het concept waaraan we hebben gewerkt is eenvoudig en heeft het potentieel om enorm op te schalen. We kunnen hun vrachtwagens gebruiken die in drie dagen kunnen worden aangepast bij elke dual fuel workshop. Samen met Ford Trucks zijn we klaar om verder op te schalen in Europa door een koolstofarme, betaalbare en robuuste oplossing te bieden voor wegtransport over lange afstanden,” zei Roy Campe, CTO van CMB.TECH.

De samenwerking tussen CMB.TECH en Ford Trucks is een belangrijke stap in de ontwikkeling van waterstoftechnologie in de vrachtwagenindustrie. Met de expertise van beide bedrijven wil deze samenwerking bijdragen aan de innovatieve eisen van de energietransitie.

“We zijn er bij Ford Trucks trots op dat we gestart zijn met mono-fuel waterstof ICE-motoren en FCEV’s, en we hebben onlangs de ontsteking van onze waterstof ICE-eencilindermotor onthuld. Naar onze mening zal deze samenwerking met CMB.TECH voor de dual fuel oplossing een cruciale referentie zijn voor ons verdere werk. We verwachten dat deze vooruitgang het grootschalige gebruik van waterstof ICE-motoren en FCEV’s zal aanmoedigen, wat zal leiden tot een duurzamere toekomst voor ons allemaal door de vraag naar waterstof te stimuleren en de versnelling van het waterstofaanbod te bevorderen,” zei Burak Hosgoren, Directeur Internationale Markten West-Europa van Ford Trucks.

Deze samenwerking is een natuurlijke volgende stap, gezien de succesvolle samenwerking tussen CMB.TECH en Ford in de afgelopen twee decennia. Deze overeenkomst biedt aanzienlijke mogelijkheden voor de toekomst en beide partijen hebben er het volste vertrouwen in dat het tot toekomstige verwezenlijkingen zal leiden

Getagged onder:
ford
Laatst aangepast op woensdag, 07 juni 2023 09:54

Gerelateerde items (op tag)

Review Ford Mustang Mach-E

Hallo iedereen, ik ben Hervé van Move2Green. Deze keer hebben we dé elektrische wagen van Ford: De Mustang Mach-e. Om met de deur in huis te vallen, ik begrijp de Mustang-puristen wel wanneer ze rillingen krijgen wanneer ze de naam associëren met deze wagen. Geen machtige V8 én dan nog eens een SUV? Ma bon, ondertussen hebben ze ook al een 2.3 EcoBoost 4-cylinder in de coupé gelepeld, dus is zo’n heiligschennis is het nu ook weer niet. We zullen zien hoe het loopt, maar misschien zal ik vooral naar de wagen verwijzen als ‘Mach-E’.

Move2Green test de Ford E-Transit

Een bestelwagen… waarom? Wel, eigenlijk is het de miskende held van de transportsector. Diegene die al je leveringen aan huis brengt of de vakman op zijn werf. Het elektrificeren van dit voertuig zou wel eens een interessante impact kunnen hebben. Niet enkel kunnen zij probleemloos de Lage Emissie Zones betreden, maar ook:

- Je vermijdt die talloze minuten van stationair diesel verbruiken
- De elektrische aandrijving is superieur voor die vele start-stop trajecten, zowel qua verbruik als qua slijtage.
- Op het einde van de dag komen ze allemaal samen in een groot depot waar ze allemaal kunnen opladen, klaar voor een nieuwe dag van leveringen.

 

Testrit: Ford Mustang Mach-E GT AWD Cross-over

 Ford Mustang GT wijst op een V8. Ford zet zich niet meer in op de doodgeverfde fossiele brandstof maar op EV’s, Electric Vehicles en plakt het embleem GT op de topversie van de elektrische Mustang Mach-E GT AWD. Op papier is het in elk geval een serieuze machine. Buiten de versies van Porsche en Tesla kent hij geen gelijken.

Ford E-Tourneo Custom is luxer dan ooit én elektrisch

De Mercedes EQV heeft er een concurrent bij gekregen, want Ford heeft de personenversie van de E-Transit Custom klaar. Er is plek tot 8 personen en een rijbereik van 370 km, al kan je ook nog gewoon kiezen voor een diesel of een hybride.